Urbanisme

Frenada al desenvolupament de sis nous sectors econòmics a Gavà, Sant Boi i Viladecans

El TSJC declara nul el Pla Director Urbanístic del Delta del Llobregat perquè entén que l’hauria d’haver realitzat l’AMB

Frenada al desenvolupament de sis nous sectors econòmics a Gavà, Sant Boi i Viladecans
3
Es llegeix en minuts
Joan Salicrú
Joan Salicrú

Periodista

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, d’acord amb els dictàmens emesos un mes enrere en relació amb el PDU de Granvia-Llobregat a l’Hospitalet, ha declarat nul de ple dret el Pla Director Urbanístic (PDU) impulsat per la Generalitat en els àmbits d’activitat econòmica del Delta del Llobregat en els termes municipals de Gavà, Sant Boi i Viladecans.

Aquesta decisió suposa una frenada per al desenvolupament de sis nous sectors econòmics d’aquestes tres poblacions metropolitanes, que hauran d’esperar que s’aclareixi la situació urbanística general per portar a terme la modificació urbanística pertinent en l’àmbit local.

El jutge ha estimat el recurs presentat pels propietaris de diversos terrenys abans urbanitzables i ara requalificats com a sòl protegit, que van acusar el Departament de Territori i Sostenibilitat d’haver definit el PDU de forma arbitrària.

Si bé el magistrat no entra a resoldre aquesta qüestió, sí que conclou que la Generalitat es va extralimitar en l’ús de les seves competències aprovant aquest pla urbanístic i assenyala que hauria d’haver-lo elaborat l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ja que el que es pretén –generar nova activitat econòmica– no s’inclou dins dels supòsits que pot executar l’administració autonòmica.

En concret, la sentència afecta dos sectors situats a Gavà –Els Joncs i La Marinada–, dos més a Viladecans –Can Sabadell i Sarral Llarg– i dos més de Sant Boi –Llevant i Antic Hiper–, que comptaven amb l’oposició de diverses plataformes veïnals.

Una barreja d’usos que aprofita la proximitat a l’aeroport i el parc agrari

A Gavà, la pretensió és convertir La Marinada en un «sector turístic ambiental, amb activitats lligades al turisme i al món hoteler, sempre de forma equilibrada i pausada, a més de consolidar els espais residencials ja existents», segons expliquen fonts municipals. A Els Joncs, la voluntat del govern municipal és també convertir-lo en un «sector turístic ambiental, amb usos industrials, logístics i terciaris, respectant sempre els valors ambientals i paisatgístics», han explicat des de l’Ajuntament.

Per la seva part, a Viladecans l’Ajuntament planejava la creació d’un parc d’oficines a Can Sabadell, ja que es troba al costat de l’aeroport, i usos esportius, lúdics i hotelers en el Sarral Llarg, segons fonts municipals.

Finalment, a Sant Boi, la idea del govern és donar a l’Antic Híper usos industrials, logístics, terciaris i d’oficines de recolzament al sistema aeroportuari, mentre que al sector Llevant l’ús principal serà com a parc urbà –7,5 hectàrees, el 56% de l’espai–, mentre que es destinarà un 11% de la superfície a l’ampliació de l’equipament esportiu de la Parellada i una part de la resta a edificar vivendes, de les quals almenys el 30% seran de protecció oficial.

Una compensació als municipis després del fiasco d’Eurovegas

El PDU del Delta del Llobregat, aprovat per la Generalitat el 2016 i que s’emmarca en l’àrea d’influència del Parc Agrari del Llobregat, va ser en el seu moment un intent de donar resposta a les poblacions del Baix Llobregat després del fiasco de l’operació Eurovegas, que finalment va decidir instal·lar-se a Madrid.

Precisament, la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, que reuneix més de 50 entitats del territori, ha aplaudit la sentència que anul·la el PDU del Delta del Llobregat en la línia de la seva crítica a les diferents propostes urbanístiques dels Ajuntaments de Sant Boi, Gavà i Viladecans: temen un gran impacte sobre el medi ambient i la pèrdua de sòl d’equipaments en favor de pisos, oficines i hotels.

Asseguren que la decisió judicial, sumada a l’anul·lació del PDU de la Gran Via de l’Hospitalet, obre la porta a portar a terme un replantejament del PDU metropolità i exigeixen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona que actuï en conseqüència.

Notícies relacionades

En concret, la plataforma veïnal demana una moratòria de dos anys per a qualsevol projecte urbanístic que vulgui construir vivenda o indústria en terrenys agrícoles o forestals relacionats amb connectors ecològics. Alhora demanen que a més de l’aturada de llicències s’obri un procés participatiu sobre el model urbanístic.

Més notícies de Sant Boi, Gavà i Viladecans en les edicions locals d’EL PERIÓDICO

Temes:

Viladecans Gavà