Cinc milions d’espanyols afectats

Migranya: causes, símptomes i tractaments de la malaltia més comuna del món

Aquesta malaltia neurològica es manifesta amb un mal de cap intens o greu i és de les més incapacitants del món

Migranya: causes, símptomes i tractaments de la malaltia més comuna del món

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Uns cinc milions d’espanyols (900.000 catalans) tenen migranya, una malaltia neurològica que es manifesta en un mal de cap intens o greu. Els malalts triguen una mitjana de cinc anys a accedir a un tractament adequat, a causa de l’infradiagnòstic i a les barreres a la prescripció. Aquestes són les principals característiques d’una de les malalties més incapacitants.

¿Quina n’és la incidència?

La migranya, una malaltia amb cert component genètic, afecta un 12% de la la població mundial. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), és la malaltia més freqüent de la humanitat. Afecta més dones que homes, ja que està influïda per les hormones femenines. «Per exemple, la baixada dels estrògens en les dones, el dia 28 de la regla, pot provocar migranya», assenyala Robert Belvís, director de la Unitat de Cefalees de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona) i secretari del grup de cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). La migranya, que sol començar quan la persona té entre 10 i 14 anys i acabar a partir dels 65, es troba entre la segona i la sisena malaltia més incapacitant. Hi ha un 4% de pacients que pateixen migranya crònica que són els que acudeixen als hospitals. Els metges fan una crida als malalts a contactar amb l’Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (Aemice), a la web de la qual hi ha penjat el llibre ‘Empodérate de tu migraña’,de Robert Belvís i Noemí Morollón.

¿En què es diferencia de la cefalea?

La cefalea, un tipus de mal de cap, és un símptoma de la migranya. La migranya és la malaltia. «Una persona amb migranya pot manifestar de vegades atacs molt incapacitants, entre els quals hi ha mal de cap, fotofòbia [intolerància a la lluminositat], fonofòbia [intolerància als sons forts], vòmits, nàusees... És com si el cervell entrés en un procés d’aturada parcial, i dura entre unes hores i tres dies», apunta per la seva part Patricia Pozo Rosich, cap de la Unitat de Cefalea de l’Hospital de la Vall d’Hebron (Barcelona) i responsable del centre Migraine Adaptive Brain.

¿Quins en són els símptomes?

El mal de cap és hemicraneal (això és, no fa mal tot el cap) i sol ser pulsatiu, com una martellada. A més, hi ha nàusees, vòmits, fonofòbia, sonofòbia, fins i tot osmofòbia (rebuig de les olors). És un dolor que augmenta amb esforços banals, per exemple, al moure el cap. La doctora Pozo Rosich destaca, a més, que la migranya genera molta «ansietat anticipant». «No saps mai quan pots tenir un atac. No pots planejar la teva vida. Les persones estan totalment condicionades per aquests atacs, fet que els genera un canvi vital absolut per poder adaptar-se a viure amb aquesta malaltia», diu la neuròloga del Vall d’Hebron.

¿Quins factors causen migranya?

L’origen de la migranya és una combinació de factors ambientals i genètics. Algunes famílies són especialment propenses a patir-la i la genètica influeix en el tipus de migranya que tenen les persones afectades. «El pacient no s’habitua als canvis, concretament al d’estrès. L’increment d’estrès produeix migranya, però la reducció també», assenyala el doctor Belvís. Tot i que l’estrès és el factor «número u» de la migranya, n’hi ha d’altres. En dones, la menstruació pot afavorir la migranya. També el dejuni. Per això els pacients han de mantenir sempre els mateixos horaris de menjars i de son, perquè quan es modifiquen es pot produir una migranya. «Per això és típic que, al cap de setmana, hi hagi més casos de migranyes, perquè és quan s’alteren els ritmes de somnis i menjars», apunta el metge de Sant Pau.

¿Quins tipus de migranya hi ha?

La migranya amb aura, la migranya sense aura i la migranya menstrual. «Un de cada quatre pacients pateix un fenomen molt específic i espectacular que es diu aura. És la visió de llumetes en blanc i negre i dura aproximadament menys d’una hora», apunta el doctor Belvís. A alguns pacients se’ls adormen la cara i la mà i poden tenir problemes per parlar. «Es diu aura perquè aquest fenomen ve abans del mal de cap. De vegades es confon amb un ictus», diu el neuròleg.

La migranya més freqüent és la que es manifesta sense aura, en què no es produeix aquest fenomen, sinó els símptomes anteriorment descrits. Per la seva banda, la migranya menstrual es relaciona amb la baixada brusca dels nivells d’estrògens, que se sol produir just abans de la menstruació.

¿Quins són els tractaments?

Si un pacient té quatre atacs de migranya al mes, ha de fer un tractament preventiu: prendre unes pastilles diàries que, tot i que no curen, en redueixen els atacs. Si les pastilles no són suficients i el pacient té migranya 15 dies al mes, hi ha un tractament de toxina botulínica (bòtox) que «paralitza els nervis del dolor enviant un senyal de relax al cervell», explica Belvís. Són unes 31 injeccions al voltant del cap i les cervicals. També hi ha un nou tractament d’anticossos monoclonals contra el CGRP, que és la proteïna del mal de cap en la migranya. «És una autoinjecció que es fa amb un bolígraf semblant al de la diabetis», diu el neuròleg.