La pandèmia silenciosa

El risc de pobresa és un agreujant dels trastorns de la salut mental

  • Les persones amb deutes o amenaces de desnonament pateixen més estrès o depressions

  • Les entitats denuncien demores de fins a tres mesos per veure el psicòleg del CAP

  • Els metges de família reclamen rebre més formació psicoterapèutica

MADRID. 11.01.2019. Una mujer camina por una calle del centro de la ciudad. Ilustración para reportaje de Valentina Raffio y Olga Pereda sobre las víctimas de la pseudopsicología, cuyo perfil es el de una mujer madura con problemas de ansiedad y depresión. FOTO: JOSÉ LUIS ROCA.

MADRID. 11.01.2019. Una mujer camina por una calle del centro de la ciudad. Ilustración para reportaje de Valentina Raffio y Olga Pereda sobre las víctimas de la pseudopsicología, cuyo perfil es el de una mujer madura con problemas de ansiedad y depresión. FOTO: JOSÉ LUIS ROCA. / JOSE LUIS ROCA (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les demores per accedirals serveis especialitzats de salut mental afecten, especialment, les persones més vulnerables. Aquelles que, a causa de la seva situació econòmica, no poden permetre’s anar a una consulta privada i que són, precisament, els qui més pateixen patologies de salut mental. «La situació econòmica és un determinant clar en la salut. I les persones que acumulen deutes o s’enfronten a un desnonament presenten molt més estrès, angoixa, atacs de pànic o fins i tot depressions», explica Laia Farràs, doctora en psicologia i membre del Col·lectiu Sísif, un grup d’especialistes que atenen de manera gratuïta les persones que afronten un desallotjament i pateixen problemes de salut mental a la zona nord de Barcelona.

«És habitual trobar-nos amb importants llistes d’espera per a la derivació o la primera visita als serveis especialitzats de salut mental», explica Farràs, en al·lusió als centres de salut mental per a adults (CSMA) o per a la població infanto-juvenil (CSMIJ). Tots dos són serveis de l’atenció primària especialitzats en salut mental.

Però, a més, es dona un problema afegit: moltes de les persones, a causa del desnonament, han de canviar de vivenda i, amb això, també de centre d’atenció primària (CAP) de referència. «Ens podem trobar amb demores de fins a tres mesos per a la primera cita, quan el desnonament és d’aquí una setmana i probablement hauran de canviar de zona i de barri», explica Farràs, que assumeix que, després de la pandèmia, la situació serà encara més complicada.

«El col·lapse crec que ja l’hem assumit», se sincera per la seva banda Sonia Soriano, coordinadora de la Casa Jove La Marina, un centre diürn que acull adolescents d’entre 12 i 18 anys amb patologies de salut mental al districte barceloní de Sants-Monjuïc. Es tracta d’un centre intermedi entre hospitals psiquiàtrics i CSMIJ, en els quals els joves amb patologies de més intensitat poden fer un tractament d’una manera més comunitària i normalitzada per aconseguir una recuperació primerenca. «La pandèmia ha impactat d’una manera molt important en els joves i ho estem notant», explica Soriano.

La Casa Jove La Marina té 30 places i hi ha vuit nois que estan en espera. «És inassumible que s’hagin d’esperar fins a dos mesos per entrar. Els casos ens els deriva l’Hospital Clínic: vull dir amb això que són joves que no poden esperar», afegeix. Per això, el centre incorporarà aquests vuit joves la setmana vinent. Però no perquè hi hagi més recursos. «Recursos mai n’hi ha. Continuarem sent els mateixos treballadors, però no podem desatendre’ls», explica la coordinadora d’aquesta entitat. «No podem més, la situació amb les llistes d’espera s’està agreujant».

Una altra part important del tractament de la salut mental són els fàrmacs que prenen les persones que, sota prescripció mèdica, ho requereixen. Ho ha notat el Banc Farmacèutic, que, a través dels treballadors sanitaris d’alguns CAP de Catalunya, dispensa medicaments gratuïts a aquells que no s’ho poden permetre. «No podem suplir l’augment de la demanda que estem notant», explica Homero Val Pérez, responsable del Fons Social del Medicament del Banc Farmacèutic a Catalunya i Aragó.

Notícies relacionades

Part d’aquest augment de la demanda, assumeix, és perquè la gent no es pot pagar els ansiolítics o antidepressius que els recepten els seus metges. «Hi ha moltes variables, però una és aquesta. Tenim un augment brutal de peticions per a medicació de persones que han desenvolupat un problema de salut mental», relata Val. El 17% dels usuaris del Banc Farmacèutic són menors d’edat i, d’aquests, el 50% necessiten fàrmacs per a patologies relacionades amb el sistema nerviós, és a dir, relacionats amb problemes mentals.

Més primària

Segons l’opinió de la coordinadora de l’àrea de salut mental de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (Semfyc), Aurora Fernández Moreno, la solució no seria augmentar els psicòlegs o psiquiatres dels centres de salut, sinó «tenir més metges de família i més ben formats en psicoteràpies breus o de resolució de problemes». «Aquesta formació la tenim durant la residència, però el problema és que la pressió assistencial és tanta, que deixem d’entrenar aquestes habilitats». Ella reivindica l’«adequació» dels recursos.

Un «mapatge» d’Espanya