L’evolució de la pandèmia
La caiguda dels contagis s’alenteix fins a gairebé aturar-se a Espanya
Simón adverteix que entrem en una fase d’«alt risc d’increment de la transmissió»
Catalunya aflora de cop 400 morts de finals de l’any passat
zentauroepp53637190 soc ucis bulos coronavirus uci200614204754 /
La caiguda del virus s’ha alentit a Espanya aquest cap de setmana, amb baixades mitjanes diàries de la incidència de només 2,3 casos per 100.000 habitants i amb dues autonomies, Andalusia i les Canàries, en les quals fins i tot ha repuntat mínimament. Entrem a una fase d’incertesa en què l’evolució de la pandèmia podria apuntar cap a una quarta onada, estancar-se o continuar baixant amb molta lentitud com ha passat les últimes setmanes a Catalunya.
És complicat predir el que pot passar les pròximes setmanes perquè es presenten una multitud de factors, alguns dels quals no estaven presents en anteriors onades, com l’augment de la variant britànica, que juga a favor del repunt, o l’extensió de la vacunació, que empeny en el sentit contrari.
Al marge de com evolucionin aquestes dues variables, la clau continua sent mantenir les actuals restriccions a la mobilitat i a l’oci si es vol arribar a l’objectiu del Govern de baixar dels 50 casos per 100.000 habitants des dels 142 registrats avui. Aquest és precisament l’objectiu del Pla de Setmana Santa, que compta amb el recolzament inicial de totes les comunitats menys la de Madrid i preveu el tancament de les fronteres autonòmiques.
La relaxació
Fernando Simón ha advertit a la seva compareixença dels dilluns que «hi ha un alt risc que la transmissió torni a incrementar-se» i «per tant, les mesures vigents han de complir-se al peu de la lletra» . La relaxació d’algunes de les restriccions és la causa de la suavització de la baixada, segons el portaveu tècnic del Govern de la pandèmia.
La majoria de comunitats autònomes que havien aconseguit doblegar amb molta rapidesa la tercera onada amb tancaments totals de comerços i l’hostaleria estan reobrint aquests negocis, tot i que de moment amb moltes cauteles. Algunes han aconseguit baixades espectaculars, com Extremadura, l’única que es troba a la zona de risc baix amb una incidència de 42 casos. Les Balears, Castella-la Manxa, Múrcia i La Rioja presenten evolucions similars, però encara no han aconseguit baixar del llindar dels 50.
A l’altre extrem se situa Madrid, que per tercera setmana consecutiva ha començat amb les pitjors xifres d’Espanya (236), seguida per un grup amb dades similars però a certa distància, format per Astúries, País Basc i Catalunya.
Setmana Santa
Amb tanta variabilitat de situacions, el pla de Setmana Santa aspira a establir «una base mínima i comuna de mesures» que serveixin «per a períodes d’alt risc», segons Simón. Un pla de mínims que limitarà la mobilitat i les reunions socials tant les privades com les públiques i s’ha de ratificar al pròxim Consell Interterritorial de Salut.
El factor de la vacunació influirà en l’aixecament de les restriccions, però encara no. Fins aquest dilluns Espanya havia rebut 5,6 milions de vacunes i és previsible que abans d’acabar el mes de març se’n rebin gairebé cinc més. La quantitat és encara insuficient perquè incideixi en l’impacte del virus en la població, excepte a les residències, on ja estan immunitzats el 85% dels interns i treballadors.
El 40% immunitzat al juny
Això no començarà a passar fins al segon trimestre. A l’abril arribaran 4,8 milions de dosis de Pfizer. I si es compleix la previsió de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Van der Leyden, n’arribarien un total de 30 milions a Espanya de totes les farmacèutiques de l’abril al juny. Suficient per complir l’objectiu del Govern de tenir immunitzats el 40% dels espanyols abans de l’estiu. Com en aquest percentatge entren els més vulnerables, les hospitalitzacions i morts caurien en picat i es podria encarar l’estiu en altres condicions.
Un dels problemes que s’estan detectat a la tercera onada és el que l’estada a les ucis està sigut «una mica més prolongada», segons Simón. Això fa que malgrat el fort descens de contagis, un de cada quatre llits de crítics estigui ocupat encara per pacients Covid. Madrid no aconsegueix baixar del 40% d’aquest tipus de malalts.
Desajustament català
Notícies relacionadesLes estadístiques del Ministeri de Sanitat han patit un nou desajustament amb el mateix protagonista: Catalunya. Divendres passat van aflorar de cop uns 400 morts més que no havien sigut comptabilitzats. Segons Simón, es va deure a «una actualització de les dades corresponents a finals del 2020», i per tant les xifres de la tercera onada no han variat.
No és la primera vegada que passa una cosa així. L’octubre de l’any passat Catalunya va afegir un miler de morts als comptabilitzats a la primera onada i el 2 de març va treure de la seva sèrie 80.000 contagis de cop.
- Apunts polítics de la setmana Illa busca pis per a 4 anys i sense banderes
- SUCCESSOS Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
- Anàlisi El cas de la parella d’Ayuso
- Falta de servei 5.000 veïns de BCN han estat tres mesos sense rebre cartes de Correus
- Els Boixos Nois, la cara catalana del fenomen ultra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un fenòmen invisibilitzat L'impacte emocional dels processos migratoriis: entre el dol i la resiliència
- Toni Bou: "Em preocupa què faré quan em retiri per ser tan feliç com ara"
- L’ÚLTIMA GRAN CARRERA DE LA TEMPORADA Pogacar culmina a la Llombardia un any històric en el ciclisme
- Lliga F Regnar i renéixer: torna un derbi "descompensat"