A les portes de la tercera onada

Les ‘proves Covid’, el visat d’aquest Nadal

Els barcelonins van en massa als cribratges massius de Salut per detectar asimptomàtics abans de viatjar

Les ‘proves Covid’, el visat d’aquest Nadal
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Les proves PCR o d’antígens, que detecten la Covid-19, s’han convertit aquest mes en el visat per celebrar el Nadal. Els experts desaconsellen el seu ús com a requisit per poder moure’s, ja que aquests tests ofereixen una «foto» del moment i hi ha persones que desenvolupen símptomes dies després, per tant, tot i que el resultat sigui negatiu, no significa que no es pugui contagiar i posar en risc altres persones. Però, tot i així, molts ciutadans hi estan recorrent abans de viatjar per veure la família. Per curar-se en salut. O, potser, per reduir remordiments.

La població no només opta per anar a laboratoris privats (on arriben a pagar fins a 100 euros per una PCR), sinó també per participar en els cribratges poblacionals massius que les administracions públiques estan portant a terme fa mesos per detectar persones asimptomàtiques.

Aquests dies les cues als espais on la Conselleria de Salut fa aquests cribratges eren «quilomètriques», segons l’Antoni, un barceloní de 52 anys que aquest dimarts va anar amb la seva dona a l’Espai de Gent Gran Montserrat Olivella, a la Nova Esquerra de l’Eixample. «He vingut perquè vull anar a veure la meva mare a Lleida aquests dies», explica l’Antoni, qui no ha presentat símptomes de coronavirus. Li han fet una PCR, el resultat de la qual ha d’esperar durant unes vuit hores.

«Hi ha una cua brutal. Fa la volta per tot el carrer de París i per Viladomat. He estat una hora esperant», relata. I no perquè la cua es mogués amb rapidesa, que sí que ho feia, sinó pel nombre ingent de persones que es van presentar al cribratge. «Molta gent s’està fent el test per reunir-se per Nadal», assegura l’Antoni. La cita en aquest ambulatori barceloní es repetirà durant la tarda de dimecres. «Jo aniré amb el meu fill perquè ens facin la PCR. És curiós, Salut va citar la meva dona i la meva filla perquè demanessin cita i a nosaltres, no», comenta en Llorenç, 50 anys i veí de l’Escola Industrial. «He donat negatiu», revela Carolina Sánchez, contenta dins de la prudència que impera abans de preparar les maletes i volar el mateix dimecres a Santiago de Compostel·la. Un altre visat per a unes festa de Nadal inèdites al món sencer.

Més cribratges

La Conselleria de Salut va posar en marxa aquest dimarts dos nous cribratges poblacionals per detectar positius de Covid-19 a Barcelona, concretament a l’Eixample, al centre d’atenció primària (CAP) Casanova i al CAP Comte Borrell. Aquestes proves es faran fins aquest 23 de desembre i del 28 al 30 d’aquest mes de 15 a 19 hores.

Salut també ha engegat un programa pilot de cribratge de la Covid-19 a les farmàcies de les Corts de Barcelona amb proves PCR. El programa segueix el model del de la detecció precoç de càncer de còlon i recte i es focalitza en les persones d’entre 30 i 59 anys.

Notícies relacionades

Alguns dels espais on es realitzen aquests cribratges són, per exemple, la Cambra de Comerç de Barcelona.

Les imatges de desenes de ciutadans esperant torn per fer-se les proves del coronavirus continuen sorprenent. Durant aquests dies també s’està realitzant tests en àrees comercials com les de Glòries, L’Illa Diagonal, La Maquinista i Diagonal Mar.