ALERTA SANITÀRIA

El nord d'Itàlia delimita els actes públics per frenar l'avenç del coronavirus

Les autoritats cancel·len el carnaval de Venècia i les escoles de la zona tanquen portes fins a nou avís

Roma extrema les mesures entorn del focus infecciós, on ja hi ha tres morts i més de 150 encomanats

zentauroepp52444406 carnival revellers wear protective face masks at venice carn200223212319

zentauroepp52444406 carnival revellers wear protective face masks at venice carn200223212319 / MANUEL SILVESTRI

4
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

El coronavirus va guanyant terreny a Itàlia, el govern de la qual està començant a extremar les mesures de prevenció i protecció. Els encomanats pel Covid-19  al nord país van ascendir aquest diumenge a més de 150 persones, en un radi geogràfic que cada dia que passa s’amplia més. Entre els infectats es troba el tercer mort, una dona que es trobava ja hospitalitzada a Cremona per un càncer i que ha donat positiu al virus. Darrere de la fredor de les xifres, sembla evident que, almenys ara per ara, els casos continuaran augmentant i distribuint-se pel territori italià, principalment pel nord.

Luca Zaia, president autonòmic del Vèneto –25 infectats a la regió, dos d’ells a la mateixa ciutat– ha decidit aquest diumenge suspendre el carnaval de Venècia, però només per a aquest dilluns i dimarts gras, que és quan l’aglomeració de persones és més gran. El patriarca (bisbe) de la ciutat ha cancel·lat totes les misses i diversos bisbes ja han donat ordres de treure l’aigua beneita de l’entrada dels temples amb què els feligresos es persignen. També moltes diòcesis han eliminat de la cerimònia l’acte de la pau, en el qual els assistents es donen mà. De la mateixa manera, les comunitats islàmiques han cancel·lat totes les seves celebracions públiques de gran concurrència. Un petit grup de xinesos de la regió, sospitosos d’haver introduït el virus al Vèneto a la tornada del seu país, han donat negatiu. A Ivrea s’ha suspès el conegut carnaval de les taronges i el mateix han fet nombroses ciutats del nord. També el teatre de l’òpera de la Scala de Milà ha abaixat la persiana fins a nou avís. A les regions de Piemont, la Llombardia i Vèneto tampoc s’obriran escoles ni museus ni universitats, almenys durant aquesta setmana.

Hospitalitat

A Vèneto el cas potser humanament més cridaner és el de Vo’ Euganeo, un poble de 3.500 habitants, en el qual tots es coneixen. Els ciutadans s’acosten a l’hospital portant aliments i fàrmacs als malalts que ja es trobaven allà abans de l’emergència. Un altre cas, més aviat aparatós, és el de l’hospital de Schiavonia: als seus voltants s’ha construït un hospital de camp, en el qual estan sent traslladades les 450 persones que estaven en el primer, infectat després de què el primer encomanat de la zona irrompés a Urgències, obligant tots els que el van tractar sense conèixer que era portador del coronavirus a romandre en quarantena i sotmetre’s a les anàlisis.

Controls de carretera, al nord d’Itàlia / andrea fasani (efe)

A la regió de Tirol, aquest diumenge es van declarar tres casos de turistes que havien donat positiu. A la zona del focus principal, el banc Intesa ha tancat totes les seves filials. A la regió Emilia-Romagna (Bolonya) sis persones han donat positiu. A Piemont (Torí) han augmentat a tres les persones infectades. A la ciutat de Milà, l’ajuntament ha donat ordre que els locals públics, a excepció dels restaurants, tanquin a partir de les sis de la tarda, inclosos els mercats de barri. Als trens de Trenitalia, la Renfe del país, el personal ha començat a portar màscares i guants i a través de dispensadors ofereixen gel higiènic als passatgers. La situació resulta tan inèdita que diumenge els responsables de la regió de la Llombardia van organitzar una reunió per videoconferència amb tots els alcaldes de la zona per a informar sobre com comportar-se davant dels problemes que vagin sorgint amb l’epidèmia.

Certa histèria social

A mesura que els casos de contagi es multipliquen, sense que existeixi sempre una correlació amb la Xina o ciutadans xinesos, creix també l’alarma popular, fins a assolir pics d’histerisme. A l’illa d’Ischia (Nàpols), han prohibit l’entrada de ciutadans procedents de la Llombardia i del Vèneto. Del focus original i principal de Codogno (Lodi) va escapar literalment una família sencera d’Avellino, al sud del país, per tornar a la seva casa d’origen. El resultat és que ha sigut identificada i ara no només hauran de complir la quarantena al seu poble, sinó que també hauran de ser aïllats els 15 veïns de l’edifici on es troben. Tot, amb la por de fons que escampin el virus pel sud.

Notícies relacionades

Mentrestant, el govern de la república, que insisteix que l’objectiu és «contenir i delimitar el virus», va musculant les mesures per fer front a l’emergència sanitària. Uns 500 agents de policia ja han sigut destinats a les entrades i sortides dels 11 pobles del focus original de la infecció. Ningú pot entrar ni sortir si no és amb un permís exprés del delegat del govern. Els agents de vigilància no impedeixen l’entrada als pobles, però adverteixen que si un entra, després no podrà abandonar la regió.

Per proveir una població que arriba a les 50.000 persones s’han creat uns passadissos anomenats ‘estèrils’ per on accedeixen els proveïdors de fàrmacs i aliments. Totes les altres activitats han sigut cancel·lades. Els transportistes han d’anar protegits amb màscares i guants. A prop de la zona, es troben les plantes de colossos industrials com Enel i Amazon, entre d’altres, els empleats dels quals han continuat treballant, però des de casa. A l’espera que amaini el temporal.