SALUT PÚBLICA

La Comissió Europea autoritza la primera vacuna contra l'Ebola

Una farmacèutica comercialitzarà Ervebo, que està en desenvolupament des del brot a l'Àfrica occidental el 2014

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea ha adoptat aquest dilluns la decisió per concedir a la companyia Merck Sharp & Dohme (MSD) l’autorització de comercialització de la seva vacuna contra l’Ebola,vacuna  anomenada Ervebo, que ha estat en desenvolupament des del brot a l’Àfrica occidental el 2014.

Aquesta immunització ja s’utilitza a la República Democràtica del Congo (RDC)la República Democràtica del Congo com a part d’un protocol específic per protegir les persones en risc d’infecció, com els professionals sanitaris o les persones que han estat exposades a persones infectades.

Aquesta decisió es produeix gairebé un mes després la recomanació de l’Agència Europea de Medicaments (EMA, per les seves sigles en anglès), que ha avaluat els beneficis i els riscos de la vacuna. També és conseqüència del recent anunci d’un assaig clínic per a un segon règim de vacuna contra l’Ebola ('Ad26.ZEBOV'), que s’està duent a terme a RDC, amb el suport del programa d’investigació i innovació de la UE Horitzó 2020.

«Trobar una vacuna com més aviat millor contra aquest terrible virus ha sigut una prioritat per a la comunitat internacional des que l’Ebola va afectar l’Àfrica occidental fa cinc anys. La decisió d’avui és, per tant, un gran pas endavant per salvar vides a l’Àfrica i més enllà», ha comentat el comissari de Salut i Seguretat Alimentària en funcions, Vytenis Andriukaitis.

Fa cinc anys

El desenvolupament clínic d’Ervebo va començar durant el brot a l’Àfrica occidental fa cinc anys. Això va ser possible gràcies a la cooperació amb les parts interessades en la salut pública, entre les quals s’inclouen els ministeris de salut de l’Àfrica (especialment en Sierra Leona, Libèria i Guinea), així coml’Organització Mundial de la Salut (OMS),l’Institut Noruec de Salut Pública i Metges Sense Fronteres (MSF).

Notícies relacionades

Aquesta immunització ha sigut provada en aproximadament 16.000 persones involucrades en diversos estudis clínics a l’Àfrica, Europa i els Estats Units, on s’ha demostrat que és segura, immunogènica (capaç de fer que el sistema immune respongui al virus) i efectiva contra la variant zaire del virus de l’Ebola que va circular a l’Àfrica occidental entre el 2014 i el 2016.

«La UE recolza els esforços internacionals per combatre l’Ebola a tots els fronts, des del desenvolupament de vacunes fins a l’entregad’ajuda humanitària sobre el terreny. Continuarem ajudant en la lluita contra l’epidèmia durant el temps que sigui necessari», ha assegurat el comissari d’Ajuda Humanitària i Gestió de Crisi i coordinador de l’Ebola a la UE, Christos Stylianides.

Temes:

Ebola