NEUROLOGIA

La Vall d'Hebron inaugura el primer centre d'Espanya dedicat a la migranya

El Migraine Adaptive Brain Center tractarà i investigarà aquesta malaltia que afecta 900.000 catalans

Hi treballaran 11 professionals i es preveu que per les seves instal·lacions passin uns 8.000 pacients a l'any

undefined50206809 barcelona 03 10 2019  sociedad   la caixa i vall d hebron pr191003135426

undefined50206809 barcelona 03 10 2019 sociedad la caixa i vall d hebron pr191003135426

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

L’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona ja compta, dins de les seves instal·lacions, amb un nou centre que estarà específicament dedicat al tractament i investigació de la migranya, una malaltia que afecta una de cada vuit persones i uns 900.000 ciutadans de Catalunya. El Migraine Adaptive Brain Center, presentat aquest dijous davant dels mitjans, és un espai únic a tot Espanya.

Pel centre, que estarà liderat per la neuròloga Patricia Pozo-Rosich, es preveu que passin uns 8.000 pacients a l’any per ser tractats. Però també permetrà aprofundir en l’estudi de la resposta del cervell a l’entorn per avançar en la comprensió del funcionament de la migranya i trobar nous tractaments per millorar la vida de les persones afectades per aquesta malaltia silenciosa. El Migraine Adaptive Brain Center, la creació  del qual ha sigut possible gràcies a La Caixa (entitat que ha aportat 600.000 euros), també comptarà amb un servei de cefalea urgent.

«El que fem en aquest centre tindrà un impacte en el bilió de persones afectades per migranya a tot el món. En un sol dia es donen 82 milions d’atacs migranyosos. La migranya és genètica i hereditària. I, també, la segona malaltia més incapacitant dins de la neurologia», ha explicat la doctora Pozo-Rosich, que, a més, és cap de la Unitat de Cefalea de la Vall d’Hebron i cap del Grup de Cefalea i Dolor Neurològic de la Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Per això la importància d’un bon diagnòstic i tractament.

Aquest nou centre permetrà avançar en la comprensió del funcionament de la migranya

El Migraine Adaptive Brain Adaptive Center permetrà als pacients participar, si ho desitgen, en projectes d’investigació. Al centre hi treballa un equip d’11 professionals: neuròlegs, psicòlegs, neurocientífics, biotecnològics, informàtics, biòlegs i bioestadístics. L’abordatge de la malaltia serà interdisciplinari complementari, a través de l’estudi de la genètica, la neurofisiologia i la neuroimatge, amb especial interès per l’educació dels pacients. A Europa hi ha dos centres més similars a aquest: un a Copenhaguen (Dinamarca) i un altre a Pavia (Itàlia).

«El cervell migranyós no és capaç d’eliminar estímuls que no són necessaris. Aquí ensenyem els pacients a modular la seva activitat perquè no tinguin tanta migranya», ha explicat la doctora Pozo-Rosuich. Alguns consells que han de seguir els que pateixen migranyes són mantenir rutines, minimitzar els canvis en la seva vida i fer esport.

Una malaltia d’alts costos

La migranya és una malaltia del cervell que es presenta amb atacs episòdics i recurrents de mal de cap associat a altres símptomes (hipersensibilitat a la llum, al soroll i al moviment, nàusees i alteració de la cognició). Els atacs duren entre quatre i 72 hores i impedeixen desenvolupar les activitats diàries. Durant un atac de migranya es produeix una inflamació de les meninges com a conseqüència de l’alliberament de substàncies inflamatòries del nervi trigemin. El dolor, que és el símptoma més incapacitant de la migranya, està causat per la inflamació de les meninges. Es pot presentar des d’una vegada a l’any fins a diverses vegades a la setmana.

Notícies relacionades

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), la migranya és la sisena malaltia que produeix més discapacitat, pels anys perduts, el sofriment i la pèrdua de productivitat. Per exemple, una persona que pateix un atac de migranya setmanal des dels 14 anys fins als 50 ha perdut quatre anys i mig de la seva vida. Pot afectar nens i adults. I, sobretot, les dones. A Espanya, més de 4,5 milions de persones pateixen migranyes (tres dones per cada home). El cost de la malaltia supera els 1.800 milions d’euros a l’any a l’Estat i els 111.000 milions a la Unió Europea (UE).

La migranya és la sisena malaltia que produeix més discapacitat, segons l’OMS

El director general de la Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, ha destacat també els costos personals i socials de la migranya, ja que afecten les oportunitats laborals de les persones. Per la seva banda, el gerent de la Vall d’Hebron, Albert Salazar, ha dit que el Migraine Adaptive Brain Center és una investigació clínica amb una repercussió assistencial molt important, i ha remarcat l’oportunitat que ofereix de posar de relleu àrees d’excel·lència de l’hospital, com la de la cefalea, que no és tan coneguda com la del càncer i la dels trasplantaments.

Un usuari: «És un dolor horrorós»

David Villanueva, de 46 anys, pateix migranya des que en tenia 20. «Em van fer moltes proves per descartar que fos un tumor, però fins als 36 anys no em van diagnosticar migranya», relata aquest usuari del Migraine Adaptive Brain Center. Gràcies a l’equip de la neuròloga Patricia Pozo-Rosich, ha passat de tenir atacs de migranyes un mínim de quatre vegades per setmana a tenir-los un mínim de dos. «Em posen bòtox al cap. I, tot i que això no em cura, he millorat», explica. Assegura tenir l’esperança que, en un futur, la investigació trobi una solució per al «dolor horrorós» que causa la migranya. «Quan tens un atac, necessites estar a les fosques i en silenci, hi veus borrós i tens nàusees. Algun dia falto a la feina, però normalment m’aguanto», conclou.