RECERCA ALS EUA

Una prova permet distingir tumors malignes i benignes de mama en cinc hores

Els experts creuen que es podrà reduir dràsticament el temps per realitzar un diagnòstic definitiu de càncer de mama en pacients

zentauroepp13926187 internet web mamografia cancer190729195044

zentauroepp13926187 internet web mamografia cancer190729195044

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip dirigit per investigadors del Centre de Càncer Kimmel de Johns Hopkins (Estats Units) han desenvolupat una prova que en només cinc hores permet distingir amb claredat tumors malignes i benignes de mama.

Tot i que les troballes són preliminars i necessiten una validació addicional en grups més grans de pacients, els experts diuen que la prova té el potencial de reduir dràsticament el temps per realitzar un diagnòstic definitiu de càncer de mama en pacients.

Ja s’ha demostrat que un diagnòstic ràpid augmenta la supervivència de tots els càncers al reduir els temps d’espera als tractaments quirúrgics i d’un altre tipus. "El diagnòstic és un gran coll d’ampolla per començar el tractament, especialment als països en desenvolupament que tenen una petita quantitat de patòlegs disponibles per revisar les biòpsies de càncer de mama que atenen una gran població. Això significa que una prova com la nostra podria ser especialment útil en llocs amb menys recursos i on les taxes de mortalitat per càncer de mama són molt més altes en comparació amb el món desenvolupat", han dit els experts.

226 mostres de teixit mamari

Per desenvolupar la prova, els investigadors van recollir 226 mostres de teixit mamari, que eren de dones dels Estats Units, la Xina i Sud-àfrica. Les seves edats van oscil·lar entre els 25 i els 85 anys i van representar tots els subtipus de càncer de mama: receptor d’estrogen positiu, HER2 positiu, càncer de mama triple negatiu, càncer ductal i lobular i carcinoma ductal in situ (DCIS).

Notícies relacionades

També van prendre mostres de quatre tipus diferents de lesions benignes i mames normals. Una col·lecció genèticament diversa va ajudar a assegurar que els resultats serien àmpliament aplicables. El mostreig de lesions tant malignes com benignes va permetre als investigadors distingir les diferències de metilació entre els dos grups.

Els investigadors van avaluar aquest panel de 10 gens utilitzant 246 mostres de teixit mamari més i van mostrar un èxit similar en la capacitat del panel per distingir el càncer del no cancerós. Després van realitzar un estudi pilot amb 73 mostres de Portugal i Hong Kong d’aspirats amb agulles fines obtingudes de lesions mamàries que es van considerar sospitoses a través de la mamografia. La prova va diferenciar les 49 lesions benignes de les 24 canceroses amb una precisió del 96%.

Temes:

Càncer