INFECCIÓ BACTERIANA

La tuberculosi disminueix lentament a Catalunya, però no s'erradica

Aquesta malaltia que es transmet a través de l'aire baixa al ritme d'un 1% cada any

Els districtes més pobres de BCN presenten fins a tres vegades més casos que els districtes rics

zentauroepp7093794 barcelona 9 10 2007    sociedad   reportaje sobre el hospita190322131747

zentauroepp7093794 barcelona 9 10 2007 sociedad reportaje sobre el hospita190322131747 / DANNY CAMINAL

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez

A Catalunya hi va haver un total de 1.001 casos de tuberculosi el 2017, l’últim any que l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) disposa de dades. La taxa va disminuir en un 0,8% respecte de la de l’any anterior. Aquesta infecció bacteriana, que es transmet a través del’aire i que sol atacar els pulmons, es redueix lentament cada any a Catalunya, però no obstant no aconsegueix erradicar-se, entre altres motius perquè continua sent la quarta causa de mortalitat en un món cada vegada més global, amb cada vegada més moviments de persones.

La tuberculosi és, a més, una malaltia directament relacionada amb la pobresa. A Barcelona, per exemple, aCiutat Vella hi ha tres vegades més casos d’infecció que a Sarrià-Sant Gervasi: el 2016, Ciutat Vella va viure 43 casos per cada 10.000 habitants, mentre que Sarrià-Sant Gervasi, 14 per cada 10.000 habitants. La tuberculosi, una malaltia desconeguda per a gran part dels ciutadans d’Occident, és no obstant present a tots els països en vies de desenvolupament.

“A Barcelona, la tuberculosi ha anat disminuint des delsanys 90. Va ser més intensa quan el VIH estava en auge, perquè el virus de la sida afavoreix aquesta malaltia. Aquí, des del 2000, es va quedar estancada i en els últims tres o quatre anys veiem que disminueix un 1% l’any”, diu Àngels Orcau, experta del Servei d’Epidemiologia de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb).

Baixada a Barcelona

Les últimes dades de l’Aspb assenyalen que a la capital catalana es van registrar l’any passat 256 casos de tuberculosi (15,8 casos per cada 100.000 habitants), davant els 267 (16,6 per cada 100.000 habitants) que hi va haver el 2017. Amb aquesta “lleu baixada” (d’un 0,8, com a Catalunya), Barcelona s’està aproximant a les incidències que tenen la majoria de ciutats europees.

A Barcelona, la tuberculosi va ser més intensa durant els 90, a causa del VIH. Des del 2000, està estancada

L’Aspb compta amb infermeres que realitzen el “seguiment” dels pacients infectats de tuberculosi, els quals han de seguir un tractamentd’entre sis i 18 mesos. L’agència també censa totes aquelles persones que han tingut contacte amb el pacient, a qui se’ls fa la prova cutània de la tuberculina, que consisteix a injectar a la pell del braç una petita quantitat de líquid anomenat tuberculina. Si hi ha una reacció al·lèrgica, és que la persona està infectada. “Els casos que tenim a l’Aspb els curem”, afirma Orcau.

Els símptomes

Notícies relacionades

La tuberculosi pot atacar els pulmons, els ronyons, la columna vertebral i el cervell. La tuberculosi pulmonar, que és la més freqüent té com a símptomes una tos de més de tres setmanes de durada que no es cura ni amb antibiòtics, pèrdua de pes i fins i tot febre. Catalunya compta amb el centre Serveis Clínics, concertat amb el Servei Català de la Salut (CatSalut), que atén els pacients amb tuberculosi quan aquests no poden seguir el tractament al seu domicili.

“La tuberculosi no té una vacuna eficaç. La vacuna està recomanada només en aquells països tan pobres, que no tenen cap altra opció. Però la vacuna no té cap influència en la disminució de la malaltia a escala global”, diu aquesta experta del Servei d’Epidemiologia de l’Aspb. Per això, de manera estàndard, es tracta combinant quatre fàrmacs durant dos mesos, seguit de quatre mesos amb dos fàrmacs. “Cada malalt ha de seguir un tractament individualitzat portat per especialistes”, diu Orcau.

Temes:

Tuberculosi