On Catalunya

Contractació accidentada

Tres mesos de retard per auxiliar els banyistes amb discapacitat a la platja de Barcelona

L’ajuntament presta per fi el servei, que hauria d’haver començat l’1 d’abril, mentre sorgeixen les primeres queixes per massificació

Fiasco per als banyistes amb discapacitat a Barcelona: «Només podem veure com els altres es banyen»

‘Topless’ a la platja però no a la piscina: per què les barcelonines no ho fan malgrat estar permès

Tres mesos de retard per auxiliar els banyistes amb discapacitat a la platja de Barcelona

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El bany assistit per a persones amb discapacitat a les platges de Nova Icària, Sant Miquel i Fòrum, a Barcelona, va començar per fi divendres després de tres mesos de retard de l’ajuntament i d’espera per als que requereixen ajuda per banyar-se. El govern municipal es va comprometre que el 2023 seria el primer any en què l’auxili a banyistes amb mobilitat reduïda duraria des de l’1 d’abril i fins a la Mercè, sense distinció amb la resta dels serveis bàsics de la temporada de platja, com el dels socorristes. No obstant, la contractació dels monitors, les cadires amfíbies i la resta d’aparells necessaris perquè les persones en cadira de rodes i amb dependència puguin capbussar-se va quedar deserta setmanes abans que comencés l’època del bany. 

Al quedar encallada la temptativa, el consistori va optar per una licitació per via urgent: tot i que es va atorgar a primers de juny, alguns detalls van retardar fins divendres la tasca dels auxiliars. El retard ha disgustat part dels banyistes que necessiten l’ajuda d’una altra persona per accedir a l’aigua. Mobilitzats per la plataforma Accessibilitat Ciutat i Platges Barcelona, es van manifestar en un parell d’ocasions en els últims mesos perquè consideraven que el govern municipal els havia infravalorat i que no havia actuat amb precaució i amb més antelació per estalviar-se un contratemps, que és el que ha acabat passant. 

No es tracta d’un servei poc freqüentat: 7.813 persones el van requerir el 2022, segons estadístiques de l’ajuntament. A part, la plataforma ja va denunciar l’any passat que no s’equiparés el calendari dels socorristes amb el dels monitors per al bany assistit. La diferència implicava que les persones amb discapacitat haguessin de conformar-se amb dos mesos menys de platja que la resta. En una de les recents concentracions, diverses persones en cadires de rodes van tallar la circulació a la Ronda Litoral durant uns minuts a tall de protesta.  

«Esdeveniments imprevisibles»

L’Ajuntament de Barcelona s’exculpa de la demora, que atribueix a «esdeveniments imprevisibles» i «no imputables» a la seva responsabilitat. Al febrer va treure el contracte a subhasta per 664.013,50 euros. Havia de durar del 2023 al 2024, amb opció de ser prorrogat fins al 2026. Només s’hi va presentar una empresa, Aunar, adjudicatària del servei fins a l’any passat. No obstant, la companyia no va presentar a temps un certificat per demostrar que estava al corrent de pagament amb Hisenda. Va quedar-ne exclosa i la contractació es va bloquejar.

Per resoldre el greuge, el govern municipal va convocar un segon concurs. Va declarar la via d’urgència per evitar la lentitud de la burocràcia i intentar salvar part de l’estiu als banyistes amb discapacitat. Per agilitzar el procés, va tornar a subhastar el contracte mitjançant un procés negociat sense publicitat: en comptes de donar a conèixer la licitació, va convidar tres empreses a encarregar-se de la tasca. Va contactar amb FCC, Ilunion i OHL. Les dues primeres van presentar-hi ofertes i la Mesa de Contractació va elegir Ilunion. 

El consistori pressuposta una despesa màxima de 353.380,32 euros. La quantia és inferior a la de la licitació frustrada perquè el contracte formalitzat es limita als auxilis que es dispensin fins al 25 de setembre. Els que es prestin en pròximes temporades queden pendents d’una contractació al marge. Si res torna a fallar, sí que haurien de cobrir tota la temporada de platja a partir del 2024. 

Gandules com a pal·liatiu

Després de les queixes, l’exregidor Joan Ramon Riera –ara comissionat de Vivenda al govern de Jaume Collboni– va anunciar que el contracte estaria resolt a primers de juny i que la temporada alta començaria amb el servei. És cert que es va adjudicar a inicis del mes passat, però no s’ha materialitzat fins a un mes més tard després que s’obrís el període àlgid de l’època de platja el 27 de maig.

Notícies relacionades

Com a pal·liatiu, l’ajuntament va abonar 13.977,53 euros per contractar uns empleats i col·locar gandules a primers de maig sota la pèrgola reservada per a persones amb discapacitat a Nova Icària. Aquella solució provisional, però, continuava sense facilitar el bany. La regidora Neus Munté (Junts) apressar el govern municipal dijous, amb l’estiu ben entrat, perquè les persones amb mobilitat reduïda no haguessin d’esperar més per remullar-se a la vora. L’executiu del PSC va respondre que esperava rebre els últims documents perquè el servei es prestés a partir de l’endemà. Així va ser.

Fins i tot amb els monitors, les grues, els flotadors i altres artefactes, han sorgit les primeres crítiques per massificació sota la zona d’ús preferent per a banyistes amb discapacitat a Nova Icària. Com l’any passat. «Estava tan ple que no s’hi podia passar. No s’hi està bé. És un mal tracte a la gent», desaprova Àngel Urraca, membre d’Accessibilitat Ciutat i Platges Barcelona, que qüestiona també la neteja del lavabo i del canviador habilitats. Es preveu que el mòdul per al vestidor de Sant Miquel arribi d’aquí al 15 de juliol. La plataforma reclama adaptar més zones d’assistència al bany en altres enclavaments de la costa de la capital.