On Catalunya

Treball de recerca

Badalona hauria pogut ser el principi del final del franquisme

El museu de la ciutat acull la conferència ‘El pla secret per fer un desembarcament a Badalona durant la II Guerra Mundial’

La xerrada vol explicar com el municipi hauria pogut ser la porta d’entrada de tropes nord-americanes que neutralitzessin el règim franquista

Badalona hauria pogut ser el principi del final del franquisme

Ayuntamiento de Badalona

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Museu de Badalona (Barcelonès) ha programat per a aquest dimarts 25 de gener la conferència ‘El pla secret per fer un desembarcament a Badalona durant la II Guerra Mundial’, una xerrada que vol explicar com la ciutat hauria pogut ser la porta d’entrada de tropes per «neutralitzar» el règim franquista durant la segona gran guerra.

L’historiador Pere S. Argila, especialista en aeronàutica militar, presenta així el seu treball de recerca desenvolupat a partir de l’anàlisi de documentació classificada de la Segona Guerra Mundial. La presentació anirà a càrrec de Joan Villarroya i Font, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona (UB).

Neutralitzar el règim franquista durant la II Guerra Mundial sempre va ser una opció dels aliats. No obstant, els nord-americans van ser els qui la van considerar amb més força, fins al punt que van traçar un pla per desembarcar a la costa catalana a l’estiu del 1944, «utilitzant Badalona com a porta d’entrada de les seves tropes», expliquen des del Museu. ¿Per què, finalment, l’operació Dragoon –que així es va batejar– es va portar a terme al sud de França?  Aquesta i altres qüestions d’estratègia política seran abordades per Pere S. Argilas.

Notícies relacionades

La recerca ha sigut possible gràcies als expedients consultats als Arxius de les Forces Aèries nord-americanes, als Arxius Nacionals dels Estats Units i als Arxius Nacionals del Regne Unit. La recerca de S. Argila també apareixerà en l’últim número de la revista ‘Sàpiens’.

Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO