On Catalunya
Treball de recerca
Badalona hauria pogut ser el principi del final del franquisme
El museu de la ciutat acull la conferència ‘El pla secret per fer un desembarcament a Badalona durant la II Guerra Mundial’
La xerrada vol explicar com el municipi hauria pogut ser la porta d’entrada de tropes nord-americanes que neutralitzessin el règim franquista

El Museu de Badalona (Barcelonès) ha programat per a aquest dimarts 25 de gener la conferència ‘El pla secret per fer un desembarcament a Badalona durant la II Guerra Mundial’, una xerrada que vol explicar com la ciutat hauria pogut ser la porta d’entrada de tropes per «neutralitzar» el règim franquista durant la segona gran guerra.
L’historiador Pere S. Argila, especialista en aeronàutica militar, presenta així el seu treball de recerca desenvolupat a partir de l’anàlisi de documentació classificada de la Segona Guerra Mundial. La presentació anirà a càrrec de Joan Villarroya i Font, catedràtic d’història contemporània de la Universitat de Barcelona (UB).
Neutralitzar el règim franquista durant la II Guerra Mundial sempre va ser una opció dels aliats. No obstant, els nord-americans van ser els qui la van considerar amb més força, fins al punt que van traçar un pla per desembarcar a la costa catalana a l’estiu del 1944, «utilitzant Badalona com a porta d’entrada de les seves tropes», expliquen des del Museu. ¿Per què, finalment, l’operació Dragoon –que així es va batejar– es va portar a terme al sud de França? Aquesta i altres qüestions d’estratègia política seran abordades per Pere S. Argilas.
Notícies relacionadesLa recerca ha sigut possible gràcies als expedients consultats als Arxius de les Forces Aèries nord-americanes, als Arxius Nacionals dels Estats Units i als Arxius Nacionals del Regne Unit. La recerca de S. Argila també apareixerà en l’últim número de la revista ‘Sàpiens’.
Més notícies de Badalona a l’edició local d’EL PERIÓDICO
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Conducció Els cinc consells de la DGT per comprar un cotxe de segona mà
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida