On Catalunya

BODEGA JOAN

Cargols: tradició catalana viva a Bodega Joan

A Catalunya hi ha pocs costums culinaris que evoquin tants records, reunions familiars i celebracions populars com és la de menjar cargols

Cargols a latmella amb xoriço

Cargols a latmella amb xoriço / Bodega Joan

2
Es llegeix en minuts
Bego Contreras

Un plat humil en origen, que ha recorregut segles d’història camperola, festes populars i gastronomia de temporada, fins a reconvertir-se avui en un símbol amb sabor propi. A Bodega Joan, amb més de 80 anys al cor de l’Eixample de Barcelona, hem fet dels cargols no només un de clàssic, sinó també un motiu d’orgull i creativitat.

Una tradició amb arrels profundes

La gastronomia catalana s’ha nodrit sempre de productes de la terra: bolets, verdures, hortalisses, carn de proximitat... i també de cargols. Aquestes petites joies es recullen quan la terra o la pluja ho permeten, es netegen (purga) i es cuinen en infinitat de variants, segons la comarca, els gustos locals o les festes. El plat de cargols a la llauna, per exemple, originari de Lleida, és avui un dels més emblemàtics d’aquesta tradició: els cargols s’enfornen sobre una planxa metàl·lica (llauna) amb all, julivert i algunes espècies, aconseguint un sabor intens i molt català.

No hi falten celebracions que hi estan dedicades: L’Aplec del Caragol, a Lleida, declarat Festa d’Interès Turístic Nacional, congrega cada any desenes de milers de persones disposades a disfrutar del cargol en totes les seves formes possibles.

Cargols a la llauna /

Bodega Joan

Tradició que es manté viva

Fundada el 1942, Bodega Joan va començar sent una botiga de venda de vins a granel, però aviat es va convertir en alguna cosa més: un lloc on recuperar, compartir i celebrar la cuina catalana tradicional. Dins de la seva carta, els cargols ocupen un lloc privilegiat. Un dels plats clàssics és cargols a la llauna —tal com ho reclama el paladar català, amb allioli, amb aquesta barreja de senzillesa i potencia—. Però no es queda aquí: Bodega Joan ha desenvolupat altres variants, respectant sempre la tradició, per fer que cada experiència amb cargols sigui diferent. Versions més "gourmandes", a l’ametlla, molt picants amb xoriço, etc., permeten explorar textures i matisos nous.

Això no només demostra el respecte pel que han sigut, sinó també una voluntat clara de renovació sense trair el sabor autèntic.

Cargols amb salsa /

Bodega Joan

Identitat, comunitat, memòria

Consumir cargols a Catalunya no és només degustar. És participar d’una tradició. És recordar com se sent el soroll de la pluja rere la porta del darrere, de la terra molla, de l’espera de reunir amics o veïns. En festes majors, àpats familiars o simplement a l’obrir la carta d’un restaurant de confiança, els cargols evoquen història.

Els cargols, modestos en origen, són avui un pont entre passat i present, una manera d’assaborir la Catalunya rural i festiva. I Bodega Joan, amb els seus més de vuitanta anys, la seva carta rica en variants i la seva fidelitat al sabor autèntic, demostren que aquestes tradicions no es perden si hi ha qui les vulgui conservar —i cuinar-les amb estima.

Notícies relacionades

Bodega Joan no només preserva aquesta herència: la posa sobre la taula cada dia, la comparteix, l’explica, la celebra. Aquesta dedicació és el que la converteix no només en un restaurant, sinó en un custodi de la memòria culinària catalana.

https://www.bodegajoan.com/menu-de-cargols

Temes:

Barcelona