On Catalunya

Salmó d’Alaska

Plats amb gust de llegenda

Un selecte grup de restaurants de Barcelona ofereixen peix salvatge als seus menús fins al 29 d’abril

Plats amb gust de llegenda
4
Es llegeix en minuts

Coincidint amb la fira Seafood Expo Global 2023, Alaska Seafood, l’organització que fomenta el consum dels productes de mar d’AIkura amb programes d’educació, investigació i promoció als mercats, organitza la Setmana Salvatge-Restaurant Week 2023, que durarà fins al 29 d’abril. L’organització, pionera en la gestió pesquera sostenible, busca amb aquesta activitat promoure el consum responsable de peix salvatge. Per a això, proposa que una selecció de restaurants de Barcelona ofereixin un o diversos plats especials amb productes del mar d’Alaska, mostrant la seva versatilitat i qualitat. 

Alaska és dels últims baluards del salmó salvatge, i a les seves aigües hi habiten les poblacions més nombroses i més sanes del planeta. I ara hi ha una oportunitat única per degustar-lo.

SABORS ÚNICS 

Entre els productes que oferiran a les seves diverses cartes hi haurà: salmó salvatge vermell d’Alaska (Sockeye), salmó salvatge vermell fumat d’Alaska, ikura (freses de salmó salvatge), bacallà salvatge d’Alaska, i salmó salvatge vermell d’Alaska en conserva. Els restaurants que hi participen són: La Gormanda, Amar, Bar Omar, Green Co, Les Filles, Barraca, Yubi, El Cercle, La Bonaigua i Nectari.

 

A aquesta Setmana Salvatge s’hi uneix també la campanya ‘Soc Salvatge’, un segell creat per Alaska Seafood que reconeix quins són els establiments que serveixen peix salvatge d’Alaska als seus menús. Identifica els productes de mar que provenen 100% d’una gestió de pesca responsable, salvatge i respectuosa amb l’entorn natural i el medi ambient. Està recolzat pel certificat de sostenibilitat RFM (Responsible Fisheries Management).

SOSTENIBILITAT

Alaska ha sigut pionera en el desenvolupament d’un sistema de gestió responsable i sostenible de pesques que, en el dia d’avui, és el més avançat, estricte i eficaç del món. Estableix explícitament que tots els productes del mar s’utilitzaran, desenvoluparan i mantindran en funció del principi del rendiment sostenible. Al monitorar de prop les poblacions i pescar de manera responsable, aquest país garanteix que els seus productes de mar els puguin disfrutar les generacions venidores. De fet, les piscifactories estan prohibides a Alaska per protegir les espècies salvatges dels danys que poden causar les granges piscícoles. 

Tot el salmó d’Alaska és avui 100% salvatge. La qüestió de la gestió responsable de pesques (GRP) és la responsable que tots els interessats, pescadors, científics i ciutadans col·laborin per preservar els recursos pesquers i donar prioritat a la conservació de l’ecosistema a llarg termini, davant els guanys que hi pugui haver a curt termini i en el cas de la sobreexplotació. Va ser el 2010 quan es va crear el programa de gestió responsable de pesques (GRP) per oferir als compradors i distribuïdors una certificació per a productes del mar, rendible i amb credibilitat. Es tracta d’un rigorós programa creat a partir dels criteris de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). Els peixos i mariscos salvatges són un dels recursos més preuats d’Alaska i, en aquest escenari, garantir la seva continuïtat i abundància constitueix una de les bases de la seva economia i identitat.

MATÈRIA PRIMERA

Un salmó que procedeix d’Alaska és sinònim que ha crescut nedant en aigües pures i cristal·lines, així com d’un alt contingut de nutrients. Es tracta d’una gran font de proteïna magra i conté abundants àcids grassos essencials omega-3 de cadena llarga, com els àcids docosahexaenoic (DHA) i eicosapentaenoic (EPA) que només es troben en productes d’origen marí. Aquest omega-3 s’obté de manera natural gràcies al fet que els salmons s’alimenten de l’abundant krill que neda per les aigües del nord del continent americà. 

BO PER A LA SALUT I A LA TAULA

Els àcids grassos omega-3 són greixos d’alta qualitat i un component clau en la dieta, ja que té múltiples beneficis per a la salut: són essencials per al cor, suprimeixen les respostes inflamatòries, milloren el flux sanguini i participen en la funció cerebral. En aquest sentit, ajuden a augmentar el nivell en sang de colesterol HDL, també conegut com a colesterol bo. També poden ajudar a reduir de manera notable el nombre de triglicèrids a la sang, cosa que contribueix a tenir menys probabilitats de desenvolupar cardiopaties o insuficiència cardíaca. El salmó d’Alaska té un alt percentatge de vitamines i minerals essencials, incloent-hi les vitamines E, A, D i B-12. A més, proporciona una proteïna completa i d’alta qualitat que manté els músculs i ossos forts i saludables.

 Després de la captura, els salmons es processen un a un, manualment, per garantir la qualitat dels productes distribuïts a detallistes i restaurants, i satisfer la demanda dels consumidors d’arreu del món, que poden disfrutar d’un producte sostenible, saludable i, sobretot, molt gustós. De fet, a nivell nutricional, el salmó és reconegut com el peix més saludable i nutritiu del món. 

Notícies relacionades

 Cuinar-lo és realment molt fàcil, i entre les maneres més comunes de fer-ho és segellat, bullit, a la graella, enfornat o lleugerament rostit, segons els gustos dels comensals. Els restaurants que han anunciat la seva participació en la iniciativa 2023 de la Setmana Salvatge sorprendran, perquè ja sigui cru o cuinat accepta multitud de preparacions culinàries, totes saboroses i molt saludables.  

Participa en el sorteig!!