ACTRIU I ACTIVISTA

10 coses que heu de saber de Marion Cotillard

La nova ambaixadora de Chanel núm. 5 és molt més que una delicada bellesa natural

10 coses que heu de saber de Marion Cotillard

AFP

3
Es llegeix en minuts
Teresa Cendrós
Teresa Cendrós

Periodista

ver +

A més d’atresorar una notable carrera interpretativa i grans dots musicals, Marion Cotillard milita en diferents fronts a favor de la justícia social. A continuació els oferim una desena de claus que ajuden a definir la seva trajectòria. 

1.- VA NÉIXER EN UNA FAMÍLIA D’ARTISTES

Va arribar al món a París, el 30 de setembre del 1975, sota el signe de l’equilibri, balança. Els seus pares, Jean-Claude Cotillard i Niseema Theillaud, són actors i professors d’art dramàtic. Té dos germans bessons nascuts el 1977: Quentin i Guillaume –escultor, el primer, i escriptor i director de cine, el segon–, al costat dels quals va créixer a la ciutat d’Orleans.  

2.- ‘TAXI’ VA SIGNIFICAR EL SEU LLANÇAMENT

El film que va iniciar, el 1998, i amb guió de Luc Besson, la taquillera saga de comèdies sobre rodes la va llançar a la fama. Després, li van ploure les ofertes, de França i de l’altre costat de l’Atlàntic. Va debutar a Hollywood amb Tim Burton, que la va dirigir, el 2003, a ‘Big fish’. Amb el temps, s’ha convertit en una de les actrius franceses més cotitzades als EUA. Ha rodat amb Michael Mann (‘Enemics públics’), Woody Allen (‘Midnight in Paris’) i Steven Soderbergh (‘Contagi’), entre d’altres.

3.- SI NO FOS ACTRIU SERIA CANTANT

Així ho ha confessat en diferents ocasions. El cine li ha donat l’oportunitat de demostrar el seu talent musical, sobretot a ‘La vida en rosa’ (2007), on es transformava en la totèmica Edith Piaf, i dos anys després, a ‘Nine’. Ha col·laborat amb el cantautor francès Yodelice, íntim amic de la seva parella, Guillaume Canet, i ha brillat amb orquestres simfòniques del món, com l’OBC, que la va acompanyar a Barcelona, el 2012, en la interpretació de l’oratori de Joana d’Arc, de Honegger.

4.- EMBRUIXADA PER EDITH PIAF

La seva encarnació d’Edith Piaf no només li va valer els premis cinematogràfics més importants del 2008, amb l’Oscar inclòs, sinó que va tenir altres efectes més, diguem-ne, emocionals. La ‘môme’ la va acabar atrapant, segons ha explicat, fins al punt que va haver de retirar-se durant vuit mesos i sotmetre’s a exorcismes de sal i foc, a Bora Bora i al Machu Pichu, per escapar-se del seu encanteri. Tot i que els encanteris no devien fer efecte del tot. Perquè, tres anys després, al seu primer fill li va posar el nom de Marcel, el del gran amor de la Piaf, el boxejador Marcel Cerdan

 

5.- ELS ‘BRANGELINA’ FRANCESOS

La premsa dels EUA ha batejat així la sòlida parella formada per ella i Guillaume Canet, actor i director amb qui conviu des del 2007 i té dos fills: Marcel i Louise (2017). Ni tan sols els rumors d’una aventura amb Brad Pitt durant el rodatge d’‘Aliados’ va poder amb la relació. 

6.- TRÀGIC FESTEIG

Abans que Canet aparegués en la seva vida, havia mantingut diverses relacions, una d’elles fatalment tràgica, amb l’actor Julien Rassam, cosí del marit de Carlota de Mònaco. L’intèrpret estava amb Marion Cotillard en una habitació del tercer pis de l’Hotel Raphael de París quan va caure per la finestra i es va quedar tetraplègic. Dos anys després es va suïcidar.

7.- COMPROMÍS AMB EL PLANETA I ELS NENS

És activista de nombroses causes, en particular les relacionades amb la defensa del medi ambient i la infància, com Greenpeace –fa un mes va estar embarcada en l’‘Arctic Sunrise’, en defensa dels oceans–, WWF, la Fundació Nicolas Hulot i l’Unicef. També milita contra el risc d’extinció del tigre de Sumatra.

8.- ENTRE LE MARAIS I CAP FERRET

Viu amb la seva família al barri més ‘boho-chic’ de París, Le Marais. I, de la geografia francesa, Cotillard i Canet escullen Cap Ferret, a la badia d’Arcachon. Els seus comptes d’Instagram estan plens de fotos del bonic paratge, que van escollir per rodar ‘Petites mentides sense importància’ i la seva seqüela. 

 

9.- ÉS IMATGE DE DIOR I ARA DE CHANEL

Notícies relacionades

Des del 2008 representa la ‘maison’ fundada per Christian Dior. I, també gràcies al seu ‘charme’, s’acaba de convertir en ambaixadora del mític perfum Chanel núm. 5. 

10.- «HORRORITZADA» PER LE PEN

Políticament progressista i d’esquerres i partidària de mobilitzar-se per un món més just, ha denunciat sovint de manera pública l’«horror» que li produeix el Front Nacional de Marine Le Pen. 

Temes:

Cine