Violència en el futbol

Grècia treu la targeta vermella: els ‘hooligans’ es queden fora dels estadis

  • Fins al juliol, els seguidors violents no podran accedir als estadis i queden prohibits els clubs de seguidors com a resposta a l’assassinat a Salònica d’un jove aficionat

Grècia treu la targeta vermella: els ‘hooligans’ es queden fora dels estadis

AFP

4
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Alkis Kampanos, un jove de 19 anys, passejava la nit de l’1 de febrer tranquil·lament pel carrer amb uns amics quan un grup d’homes se’ls va acostar per fer-los la que seria la pregunta més important de les seves vides. «Escolteu, ¿de quin equip sou?», els van preguntar els individus, que anaven armats amb pals i, se sabria minuts després, ganivets i fins i tot una dalla. Eren a Salònica, la segona ciutat de Grècia, i, per tant, la resposta era entre dues opcions: o l’ARIS o el PAOK. Alkis i els seus amics van contestar que l’ARIS era el seu equip.  Els homes es van abalançar contra ells. Els van pegar. Els van apunyalar a les cames i als malucs. Dos amics del jove van acabar a l’hospital. Alkis va morir dessagnat per les ganivetades.  

Pocs dies després, la policia va detenir diverses persones acusades de ser els assaltants: tots formaven part del Club PAOK Calle Palaion Patron Germanou, un dels clubs de ‘hooligans’ de l’equip, famós a Grècia per ser, de fet, un dels equips amb seguidors més radicals. 

La policia va trobar al local del grup ganivets, bats de beisbol i tuberies de metall. Des d’aleshores, les batudes s’han multiplicat a tot el país: 575 clubs de seguidors han sigut investigats fins ara, i han sigut trobats, a part dels objectes esmentats, palanques de metall, bengales i còctels molotov. 

El Govern ha promès acabar amb totes aquestes organitzacions i amb la violència en el futbol grec, una xacra que ve ja de molt lluny. En els últims anys, Atenes ha amenaçat en diverses ocasions de cancel·lar la Lliga pels episodis repetits de violència. No obstant, mai ha arribat a passar. 

«Ens enfrontarem amb els fanàtics violents. Crear una comunitat de l’esport més sana és la nostra responsabilitat cap a les generacions més joves, va dir la setmana passada el portaveu del Govern grec, Yanis Oikonomu, que va anunciar la implantació de penes més dures per als perpetradors dels atacs, la il·legalització d’aquests clubs de seguidors i la prohibició, fins al 31 de juliol, que cap ‘hooligan’ entri a un estadi grec.

Llarg i violent historial

L’assassinat d’Alkis Kampanos a principis de mes ha acaparat titulars al país hel·lè, cosa que ha empès el Govern a actuar. Però, per molts grecs, les esperances que la violència acabi són poques. «¿Com pot passar això per un equip de futbol? En la nostra societat hi ha una cosa que ha de curar-se. Vull que el que li ha passat al meu fill uneixi la nostra ciutat», va dir en una entrevista a la televisió pública el pare d’Alkis, Aristides Kampanos. «Salònica és la ciutat on vaig néixer, i per mi és la més bonica del món. No poden passar coses com aquesta», es lamentava Aristides entre sanglots i amb la veu tallada. 

No obstant, l’historial de la ciutat –i el del PAOK en especial– mostra que aquest tipus de violència no és cap cas aïllat. Fa just dos anys, un altre aficionat de l’Aris va morir a mans de seguidors del PAOK en una batalla campal que es va declarar al centre de la ciutat després d’un derbi local. 

Però n’hi ha més: el 2018, el president del PAOK, Ivan Savvidis, es va fer famós a tot el món quan, a mig partit, va irrompre sobre la gespa amb una pistola per amenaçar l’àrbitre i aturar el partit. Ho va aconseguir, tot i que a mitges: va aturar el xoc i de retruc la Lliga, que es va mantenir suspesa durant dues setmanes. A més, Savvidis, un multimilionari rus pròxim a Vladímir Putin, va ser portat davant la justícia. Des de fa dos anys, no obstant, no apareix en públic, es creu que ha deixat Grècia per Rússia i el seu cas judicial, que continua en curs, queda posposat a cada vista que se celebra.

«La violència no té color, grup ni ciutat. S’ha de condemnar d’on sigui que vingui», va dir en un comunicat fa uns dies, després de setmanes de silenci, Savvidis, que va continuar: «És clar que els assassins d’Alkis Kampanos no tenen res a veure amb el PAOK. Són criminals a sang freda i així és com han de ser tractats».

Història de dos derbis

Notícies relacionades

Aquesta temporada, el PAOK i l’ARIS ja han jugat els seus dos partits. L’anada es va disputar al novembre al camp del PAOK, quan l’ARIS va guanyar en un partit que va ser suspès perquè els aficionats locals van saltar al terreny de joc i van emprendre una guerra de bengales i gasos lacrimògens contra la policia.

La tornada va tenir lloc el cap de setmana passat al camp de l’ARIS, tres setmanes després de l’assassinat d’Alkis. Abans del partit, el capità del PAOK va anar a deixar flors al córner de l’estadi, on s’ha aixecat un monument al jove. Va haver de dipositar-les escortat per antiavalots mentre era insultat, xiulat i alguns fanàtics li llançaven petards a pocs metres. Després, va arribar un minut de silenci que no ho va ser. El partit va acabar en empat a zero.