Jean Smart: D’àvia a ‘Mare of Easttown a àcida triomfadora a ‘Hacks’

  • L’antiga Charlene de ‘Chicas con clase’ interpreta la mare de Kate Winslet a la sèrie de HBO ‘Mare of Easttown

Jean Smart: D’àvia a ‘Mare of Easttown a àcida triomfadora a ‘Hacks’
2
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Entrevistada el 2018 en el podcast ‘I think you’re interesting’, Jean Smart admetia que, passada una certa edat, les actrius no ho tenien gaire fàcil per trobar bons papers a Hollywood: «Per la raó que sigui», deia, «les coses que ens agraden en un home venen amb l’edat, i les que ens agraden en la dona estan associades amb la joventut. Això es reflecteix en el nostre entreteniment».

No obstant, ella no ho ha tingut tan difícil per trobar aquests papers. I en els últims anys, en concret, s’ha convertit en presència constant en les sèries ‘de prestigi’. El prestigiós creador de sèries Noah Hawley la va fitxar per a ‘Fargo’ com a cap criminal de l’Oest Mitjà i, no gaire després, li va demanar que fos particular terapeuta de mutants a ‘Legión’. Sense sortir del terreny fantàstic, Smart es va convertir el 2019 en ganxo principal de ‘Watchmen’: inesborrables el seu agent de l’FBI (antiga Espectre de Seda II) Laurie Blake i aquells acudits dirigits a Mart.

A punt de convertir-se en reina veterana de HBO, Smart enlluerna ‘Mare of Easttown’ com la mare entremetedora (¿quina no ho és?) de la detectiva de policia encarnada per Kate Winslet. I des d’aquest desembre té sèrie com a protagonista a HBO Max: la comèdia ‘Hacks’, en la qual fa d’una veterana còmica de Las Vegas que confia en els acudits d’una noia d’uns vint anys (Hannah Einbinder) per ressuscitar la seva carrera.

Mai fer dues vegades el mateix

Mai fer dues vegades el mateixNascuda a Seattle, Washington, el 1951, Smart es va prodigar al teatre abans de deixar-se temptar per les pantalles. Entre el 1986 i el 1991 va enamorar com una d’aquelles ‘Chicas con clase’ al càrrec d’una firma de disseny d’interiors a Atlanta: la ingènua gestora Charlene Frazier. En el rodatge d’aquesta ‘sitcom’ va conèixer al que seria el seu marit durant més de 30 anys, el també actor Richard Gilliland, mort al març als 71 anys. Aquest pròxim estiu havien de rodar pel·lícula junts a les ordres de Tate Taylor, el director de ‘Criadas y señoras’.

Notícies relacionades

Per a sorpresa de tots, llevat d’ella mateixa, Smart va deixar ‘Chicas con clase’ després de cinc anys perquè començava a cansar-se de la rutina i volia poder canviar de personatge més sovint, igual que va fer en els seus dies de més activitat teatral. El primer paper que va acceptar no va poder ser més diferent de la bona noia Charlene: una veritable assassina en sèrie, Aileen Wuornos, al telefilm ‘Víctima o verdugo’. Mai fer dues vegades el mateix: aquest va ser el pacte que va fer amb ella mateixa.

Les seves ganes de sorprendre, igual que la seva permanent capacitat per dotar d’intel·ligència i humanitat els seus personatges, han resultat en composicions volgudes, sobretot per a la televisió. El Tony o l’Oscar se li resisteixen, però ha rebut diversos Emmys: dos pel seu paper de la desitjada Lana Gardner a ‘Frasier’ i un tercer per la narcisista Regina Newly de ‘Samantha, ¿qué?’. Alguns creiem que se l’hauria d’haver emportat pel seu paper a ‘24’, el de primera dama que salvava els Estats Units. Smart per a presidenta.

Temes:

HBO Sèries Cine