D’Pharaoh Woon-A-Tai: el nadiu americà de ‘Reservation Dogs’ que es rifen les marques

La nova estrella de Disney + va néixer a Toronto però descendeix de la tribu oji cree, assentada a la reserva Big Trout Lake d’Ontario.

D’Pharaoh Woon-A-Tai: el nadiu americà de ‘Reservation Dogs’ que es rifen les marques
3
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Hi ha lloc per a tothom –almenys sobre el paper– i als nadius americans ja els tocava fer una mica de soroll amb una sèrie de Disney+: el somni de quatre adolescents que volen canviar la seva avorrida vida a Oklahoma per l’excitant Califòrnia i un títol –‘Reservation Dogs’– que al·ludeix tant a les reserves de nadius com a la pel·lícula de Tarantino. La seva bona acollida als EUA –es va estrenar el 9 d’agost, Dia Internacional dels Pobles Indígenes, i ja ha firmat per a una segona temporada– té molt a veure amb l’equip: per primera vegada, pràcticament tots són descendents dels pobles originaris. Per això funciona tan bé, amb personatges hilarants, boges aventures i un humor àcid que fuig del clixé. 

De fet, els seus creadors, Taika Waititi (el director neozelandès de ‘Jojo Rabbit’) i Sterlin Harjo (fundador del grup còmic The 1491s, els integrants dels quals treballen a ‘Reservation Dogs’) es van inspirar en les seves pròpies experiències per muntar la trama, apostant per actors desconeguts. «Estem farts de veure’ns caminant pel bosc parlant amb fantasmes o cridant-li al vent com si tinguéssim les respostes per la nostra relació amb la naturalesa. I tot això mentre sona una flauta», explica Waititi. 

Per això aquesta sèrie, protagonitzada per Paulina Alexis, Devery Jacobs, Lane Factor i D’Pharaoh Woon-A-Tai, s’ha guanyat l’apel·latiu del ‘show’ adolescent més radical. I un dels joves més aclamats és aquest últim, Woon-A-Tai, de la tribu cree. Nascut fa 20 anys a Toronto, on viu amb el seu germà bessó, Xavier, és una estrella emergent que va debutar el 2018 a la televisió amb Holly hobbie i es va estrenar al cine el 2020 amb Beans, film premiat al Canadà.

Avui és un dels rostres més frescos de Hollywood, a qui ja tiren la canya les marques de moda. Hi contribueix el seu físic i el bon ull per fitxar que té l’estilista Avo Yermayyan, que l’ha ajudat a vestir-se en el seu ‘tour’ de premsa per presentar la sèrie amb looks inspirats en la seva herència, barrejant peces tradicionals amb les de dissenyadors indígenes emergents. «Sempre m’ha agradat la moda, així que tenir l’oportunitat d’explicar la meva història a través de la roba ha sigut un somni fet realitat», diu a Vogue.

Notícies relacionades

La seva tribu s’assenta a la reserva Big Trout Lake, «també coneguda com Kitchenuhmaykoosib Inninuwug, o KI per escurçar», explica l’actor a l’últim número de ‘Native Max Magazine’. «Tinc molt a veure amb el meu personatge i aquesta idea de voler trobar un lloc per fugir i arreglar els problemes. El viatge des de l’Oklahoma rural cap a Califòrnia com a salvació em va passar a mi, perquè, tot i que vaig néixer i vaig créixer a Toronto, la ciutat més gran del Canadà, sempre busco una cosa nova. També crec que soc amable, com Bear».

Amb les ‘mukluks’ de l’avi

L’actor es fotografia amb les botes –‘mukluks’– del seu avi, fetes a la seva reserva. «Tenen 60 anys, ell només les va portar una vegada i em queden perfectes. Intento recolzar dissenyadors i empreses indígenes, com Tribe Life Originalz o Eighth Generation», insisteix. Respecte a la seva participació a la sèrie, Woon-A-Tai explica com li ha canviat la vida: «Mai havia estat en una producció tan gran, ni havia tingut un paper protagonista, ni havia viatjat fora del Canadà per rodar. Ha sigut molt interessant anar a Oklahoma», remarca el jove sobre un estat tan important per a la seva cultura que el Suprem dels Estats Units va declarar el 2020 la meitat del territori com a reserva dels nadius americans.