RSMA: xiuxiuejar, mastegar o llepar micròfons... 4 vídeos sobre el fenomen

  • Aquest gènere, que compta amb milions de seguidors, es basa a transmetre una sensació agradable

RSMA: xiuxiuejar, mastegar o llepar micròfons... 4 vídeos sobre el fenomen
3
Es llegeix en minuts
Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny

Periodista. Principalment, escric sobre música.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’RSMA s’ha convertit en una de les subcultures més populars a internet. Un fenomen, el dels murmuris i sons relaxants, sense base científica i amb milions de seguidors.

A continuació, quatre personatges populars del gènere:

Ana Muñoz: la gran veu (o murmuri) d’Espanya

La sevillana Ana Muñoz (32 anys), violinista de professió, és la gran veu –o, més ben dit, murmuri– de l’RSMA a Espanya. Una nit en què era incapaç de dormir va descobrir un compte en anglès i va pensar a començar a fer els seus propis vídeos. Va ser fa sis anys, quan amb prou feines hi havia contingut d’aquest gènere en espanyol. Des d’aleshores ha anat progressant en la seva realització, igual com en audiència: ja suma més d’1,5 milions de subscriptors a Youtube.  

La seva popularitat a la plataforma la va portar a escriure fa un parell d’anys un llibre (editat per Cúpula) amb consells per dormir bé. Muñoz fa, sobretot, el que podria dir-se com l’RSMA clàssic: veu suau, gairebé imperceptible, i sons molt fluixets amb instruments variats. La sevillana ha fet també especials amb temàtiques com Halloween (vestida de, per exemple, nòvia cadàver) o disfressada de personatges de ficcions com La Casa de Papel o Harry Potter.


Zach Choi: el ‘plaer’ de menjar amb la boca oberta

Per estrany que sembli, el so que fa una persona menjant té el seu públic. Aquest és l’enorme filó de Zach Choi , un coreà de 35 anys resident a Los Angeles que frega ni més ni menys que els 13 milions de subscriptors a Youtube. Una estrella, no només de l’RSMA, sinó de la plataforma. Qualsevol vídeo seu supera de llarg el milió de visualitzacions.

 Fa el que es coneix com a mukbang, un subgènere de l’RSMA que mira d’ingerir quantitats de menjar com per alimentar una família sencera. Moltes vegades es veu també com aquests ‘youtubers’ cuinen els plats. Mengen des d’espaguetis fins a cuixes de pollastre arrebossades (crec-crec), hamburgueses o sushi. Vindria a ser el contrari al clàssic retret: «¡No es menja amb la boca oberta!». Això sí, Zach Choi no parla en el que duren els vídeos. Els fa especialment curts per al que sol ser l’habitual en ASMR (entre 10 i 20 minuts).  


FrivolousFox: sentir llepades a la teva pròpia orella

Una de les branques més polèmiques de l’RSMA és la que es dedica a llepar les orelles de l’espectador. Per estrany que sembli, existeixen uns micròfons que n’imiten la forma i que aconsegueixen generar una sensació pròxima a això quan una persona es posa a llepar, tal qual, aquests dispositius orelluts. Sí, pel que sembla hi ha gent a qui li agrada escoltar una cosa semblant que la teva pròpia orella salivi com si fos la boca d’un buldog anglès. A Twitch aquest tipus de subgènere de l’RSMA es va tornar popularíssim, però la plataforma va censurar diverses ‘streamers’ per entendre que es tractava de contingut sexual.

A Youtube es poden trobar moltíssims canals que utilitzen aquesta tècnica. Vídeos amb milions de visualitzacions. Al canal de FrivolousFox ASMR (1,72 milions de seguidors) es pot comprovar l’èxit que té l’‘ear licking’ o l’‘ear eating’. En el cas d’aquesta youtubera –toca diversos estils d’RSMA–, són els seus vídeos amb més reproduccions amb diferència. 


ASMR Barber: el So de les barberies de tot el món

Notícies relacionades

ASMR Barber podria ser un peculiar programa de televisió anomenat Massatgistes pel món o Massatgistes viatgers. Es tracta d’un individu que viatja per racons del planeta (Itàlia, Vietnam, Índia...) i es presta a ser grapejat amb tècniques de tot tipus –algunes d’elles ‘sui generis’–, així com que l’afaitin o li tallin els cabells a barberies. La realització dels vídeos no és, com sol passar en l’ASMR, minuciosa. 

«Es poden utilitzar com a RSMA pels moviments suaus i els sons de fons», defensa en la descripció del canal, amb més de 800.000 subscriptors (el total dels seus vídeos han aconseguit 350 milions de visualitzacions). Un es pot relaxar amb el so de les tisores, de les fulles passant per la seva galta, de les mans del massatgista fregant la seva esquena o amb el cruixir dels músculs del protagonista. De vegades, cruixen parts del cos inversemblants. En definitiva: que aquest senyor tingui tot al seu lloc és un petit miracle. 

Temes:

Youtube