Perfil

Carl Nassib, el jugador que ha aconseguit tenyir de l’arc de Sant Martí l’NFL

  • El defensa dels Raiders de Las Vegas aconsegueix el suport –inèdit– de la lliga de futbol americà

Carl Nassib, el jugador que ha aconseguit tenyir de l’arc de Sant Martí l’NFL

USA Today Sports

3
Es llegeix en minuts

L’ala defensiva dels Raiders de Las Vegas Carl Nassib, de 28 anys, ha trencat aquesta setmana amb el «sentiment d’agonia» que el corcava des de fa 15 anys a l’anunciar que forma part de la comunitat LGTBI. «Vull agafar-me un moment per dir que soc gai», ha explicat a través d’un vídeo gravat al seu jardí de Pennsilvània. Ho ha anunciat amb serenitat, tot i que segurament tenia molt presents Colin Kaepernick, Michael Sam o Dave Kopay, les carreres dels quals es van apagar després de mostrar el seu recolzament a minories. No obstant, la Lliga Nacional de Futbol Americà (NFL, per les seves sigles en anglès), que ha cobert el seu escut amb la bandera de l’arc de Sant Martí per celebrar el Dia de l’Orgull, però no sempre ha mostrat el seu recolzament als jugadors que van decidir sortir de l’armari, ha reaccionat amb un «estem orgullosos de tu, Carl».

Precedents dolorosos

Michael Sam, un prometedor jugador de Missouri, va anunciar ser un «home orgullós de ser obertament gai» a la premsa poc abans de ser elegit el 2014 en el draft pels St. Louis Rams, però l’equip el va deixar marxar després de les pràctiques de pretemporada. Sam va passar després als Dallas Cowboys, però mai va jugar un partit per a l’NFL i el 2015 va anunciar que es retirava del futbol americà. «Els últims 12 mesos han sigut molt difícils, fins al punt que em vaig preocupar per la meva salut mental», va escriure en un tuit. «A causa d’això, m’allunyaré del joc».

Set anys després d’abandonar l’esport d’elit, l’exjugador afroamericà dimarts va donar les gràcies a Nassib –el març del 2020 va firmar un contracte de tres anys per 21 milions d’euros amb els silver and black– per «acceptar la seva veritat» i donar més de 80.000 euros a The Trevor Project, organització que, des de fa 23 anys, treballa per evitar el suïcidi en menors de 25 anys que formen part de la comunitat LGTBI.

Notícies relacionades

Una sort similar a la de Michael Sam va córrer Dave Kopay, exjugador que va sortir de l’armari el 1975, tres anys després d’abandonar l’esport i no poder trobar un equip que l’acceptés com a entrenador. Per la seva banda, Colin Kaepernick, que va demanar a aficionats i organitzadors no aixecar-se a cantar l’himne nacional i clavar el genoll a terra en protesta de la discriminació que pateixen els afro-nord-americans al seu país, un any després, el 2017, no va ser contractat per cap dels 32 equips de l’NFL.

Fins aquesta setmana, a la galeria d’Instagram de Nassib només hi havia fotos d’ell lluitant per aconseguir el control de la pilota o instantànies amb la seva família. A més, els seus dos metres i gairebé 125 quilos només havien sortit de l’escena esportiva per ensenyar finances als seus companys en un episodi del ‘reality show’ d’HBO Hard Knocks. Però això s’ha acabat. «La representació i la visibilitat són molt importants –explica en el vídeo–. Espero que un dia vídeos com aquest per anunciar la sortida de l’armari no siguin necessaris».