REPRESENTACIÓ LGTBIQ

Trans que estan canviant la televisió

Amb motiu de l’estrena de la nova temporada de ‘Pose’, celebrem Indya Moore i altres intèrprets trans que estan canviant el mitjà, fent-lo millor.

Trans que estan canviant la televisió
5
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Encara queda molt per fer, però és innegable que durant la passada dècada s’han fet grans passos endavant quant a la representació trans. La tele, tot i que no ens agradi, té el poder de validar, i molts creadors han volgut començar a donar oportunitats a actors, actrius i personatges que fa uns anys no les haurien tingut. En alguns casos, aquests artistes s’han creat les oportunitats ells mateixos. El món, per sort, ho ha escoltat.

No fa tant temps, hauria sigut impensable l’arribada a la tele –fins i tot a la de cable– d’alguna cosa com ‘Pose’, la cocreació de Ryan Murphy sobre les cases de drags i la cultura ‘ballroom’ del Harlem dels 80: una sèrie guionitzada amb un nombre altíssim d’intèrprets trans a les seves files, a més d’actors, guionistes i directors queer i de color.

Els personatges trans, antany descrits, sobretot, com criminals o caricatures, són ara dones i homes amb força, somnis i talents. Hi ha expectació per saber què és de les vides de les heroïnes de ‘Pose’, tot i que pel tràiler intuïm que a Angel (la convertida en icona LGTBIQ Indya Moore) li espera realment el casament amb Papi (Angel Bismark Curiel).

Aprofitant l’estrena, demà dilluns a HBO, de l’última temporada de la sèrie, retem homenatge a Moore i recordem més intèrprets trans que estan fent millor, més diversa i plena, la tele del nostre temps. I per cert, per si hi ha dubtes: ‘Pose’ no es cancel·la, només s’acaba. «Hem explicat exactament la història que volíem explicar, com la volíem explicar», ha dit Murphy en un comunicat.

Indya Moore

Indya MooreCom el seu personatge a ‘Pose’, Moore, trans i persona no binària, va créixer amb disfòria de gènere i va acabar deixant casa seva amb només 14 anys, després de massa temps intentant que els seus pares, testimonis de Jehovà, entenguessin els seus problemes. En una de les seves cases d’acollida, va rebre ajuda amb les primeres hormones en mans d’una dona trans.

Les seves primeres feines com a model no van ser cap fantasia, de manera que va buscar refugi en la interpretació. La va animar a fer-ho Jose Gutierez Xtravaganza (coreògraf i ballarí del ‘Vogue’ de Madonna) durant el rodatge de la sèrie ‘The get down’, en què Moore va treballar com a extra. Després de passar per la pel·lícula musical indie ‘Saturday church’, va acabar de cridar l’atenció com l’Angel Evangelista de ‘Pose’, treballadora sexual convertida en supermodel emergent. La seva presència farà més interessant ‘Escape room 2'.

Moore està utilitzant la seva fama de la millor manera: a cada entrevista i post d’Instagram s’esforça per defensar els drets LGTBIQ i, més en concret, els de la gent trans de color. Si un dia arribés a la presidència dels Estats Units, deia en l’edició primaveral de ‘Dazed’, «incentivaria l’ensenyament cultural de la història queer i trans. Existeix una història sobre qui ets, aspecte que incorporaria als plans d’estudis. Voldria que els alumnes aprenguessin sobre la violència antiqueer i trans a classe de salut i educació sexual».

Jamie Clayton

Jamie Clayton

Va començar la seva carrera com a maquilladora, feina que va arribar a exercir davant les càmeres a l’innovador programa ‘TRANSform me’. La vam veure després a ‘Hung’ com a clienta (trans) de l’escorta masculí interpretat per Thomas Jane. Però més popular la va fer el seu paper a ‘Sense8’, el de Nomi Marks, hacker (trans) que desenvolupa l’habilitat de veure-hi a través de la ment d’un grapat de persones al voltant del món. A la sèrie històrica ‘Equal’, encara inèdita a Espanya, encarna Christine Jorgensen, primera celebritat trans de la història.

Jen Richards

Jen Richards

Molts i moltes trans l’admiren per la websèrie ‘Her story’, acostament inusualment matisat a les dones trans que ella mateixa va protagonitzar, va codirigir, va coescriure i va coproduir. Amb la seva aparició a la popular sèrie ‘Nashville’, es va convertir en la primera persona obertament transgènere a passejar-se per una sèrie de la graella de CMT, canal dedicat al country. Després del seu inoblidable pas per ‘La señora Fletcher’ com a professora d’escriptura creativa, l’hem vist també a ‘Better things’, ‘Blindspot’ o fa molt poc temps a ‘Clarice’.

Daniela Santiago

Daniela Santiago

Després d’exercir com a gogó i model, Santiago s’ha convertit en una actriu amb projecció gràcies a ‘Veneno’, en què encarnava Cristina Ortiz Rodríguez en el seu moment de més auge popular, és a dir, els seus dos anys com a estrella brutalment honesta d’‘Esta noche cruzamos el Mississippi'. «Moltíssimes vegades m’han dit que m’hi assemblo, però físicament, perquè jo soc més tímida i ella era molt desvergonyida», ha matisat a 'Vogue'. Ha brillat també al curt ‘Julia’ i la sèrie ‘ByAnaMilán’, i té un projecte amb un (misteriós) director important.

Alex Blue Davis

Alex Blue Davis

Després de petits papers a ‘Dos chicas sin blanca’ i ‘NCIS: Los Angeles’, el fill de Brad Davis (protagonista de ‘L’Exprés de Mitjanit’) ha acabat de guanyar notorietat amb el seu paper regular a ‘Anatomia de Grey’: el Dr. Casey Parker, obertament trans, tot i que no sigui la primera cosa que digui sobre ell. Així ho explicava a la sèrie, en un moment bastant icònic: «M’enorgulleix ser un home trans, Dra. Bailey, però prefereixo que la gent em conegui abans de veure el meu historial mèdic privat». El personatge ha aparegut també a ‘Estación 19’, ‘spin-off’ sobre els bombers de l’hospital Grey.

Elliott Fletcher

Elliott Fletcher

«A Hollywood ja no hi ha una sola versió del que és un home trans», va dir a ‘The New York Times’ l’any passat. Fletcher ja n’ha interpretat unes quantes a diferents sèries: l’estudiant d’institut que investiga la seva identitat sexual a ‘Las farsantes’; el nòvio rebel de ‘Familia de acogida’, i l’activista LGBTQ de ‘Shameless’. Aviat el veurem a l’esperada ‘Y: The last man’ com a Sam, el millor amic (trans) del protagonista. Però, pel que sembla, el seu ideal seria ser Spider-Man. Altres intèrprets trans (incloent Indya Moore) anhelen el mateix: que els deixin ser superherois.

Brian Michael Smith

Notícies relacionades

Brian Michael Smith

Quan va començar, no veia clara la seva carrera. «Veia –va dir a ‘The New York Times’– zero representació de la transmasculinidad. Em vaig trobar molt aïllat mentre creixia i tenia aquests somnis». Des de fa una dècada, l’hem vist passar per tota mena de sèries (‘Gossip girl’, ‘Girls’, ‘Chicago P.D.’), però sempre com a home hetero cisgènere. Va esperar fins al 2017 per sortir de l’armari com a trans a través del seu personatge a ‘Queen sugar’, el de l’amable policia Toine. Van seguir altres papers trans, de l’estrateg polític Pierce d’‘L: Generación Q’ al bomber Paul de ‘9-1-1: Lone star’.

Temes:

HBO Sèries