Miguel Bosé 10 coses que s’han de saber abans de l’emissió de ‘Lo de Évole’

El cantant trenca el seu silenci amb una entrevista en dues entregues emeses a La Sexta, la primera aquest diumenge

Miguel Bosé 10 coses que s’han de saber abans de l’emissió de ‘Lo de Évole’
4
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

 

FILL DEL TORERO I ‘MISS’


Luis Miguel Dominguín (1926-1996) va ser un destre carismàtic i un donjoan el currículum eroticofestiu del qual va incloure Rita Hayworth, Lauren Bacall, Ava Gardner, Romy Schneider i Jean Simmons, mentre que Lucía Bosé (1931-2020) va brillar a les pantalles de la mà d’Antonioni, Fellini i Buñuel, i va ser Miss Itàlia 1947. De l’encreuament de tots dos va néixer, el 3 d’abril del 1956 a Panamà (escala forçosa d’un viatge a Colòmbia: el part obligava), Luis Miguel González Bosé.

 

L’‘AVI’ PICASSO

Dels 4 als 7 anys, va passar bona part dels estius amb les seves germanes, Lucía i Paola, a ‘La Californie’, la mansió de Picasso a la Cosa Blava. El pintor, a qui anomenava ‘avi’, va estimular el seu gust per la dansa i li va pagar classes de la docta Rosella Hightower. Però al seu pare, veure’l amb malles li va caure com un cop de puny al ventre, i el va apartar d’allà (fins als 16 anys).

EL TADZIO QUE NO VA PODER SER

Luchino Visconti, el seu padrí, el va seleccionar perquè encarnés l’adonis Tadzio a ‘Muerte en Venecia’ (1971), propòsit frustrat: segons Miguel, perquè li faltava estatura, si bé moltes fonts apunten al veto de Dominguín, horroritzat davant semblant problema filogai. El paper se’l va emportar el suec Björn Andrésen.

 

 

NU


Durant un temps va semblar jugar al gat i al ratolí amb la severa figura paterna. A la pel·lícula ‘Il garófano rosso’ (1975) va jugar nu amb una prostituta, però, segons asseguraria Julià Peiró al seu llibre ‘Anys de pit i cuixa’, el que més preocupava al patriarca era la tendència homosexual del seu fill, per la qual cosa va demanar a Amanda Lear que l’ajudés a corregir-la durant una iniciàtica estada a Londres. De tornada a Madrid, Bosé va acatar els desitjos del seu pare i es va fer oficinista, però per poc temps.

Notícies relacionades

 

LA NIT DE ‘LINDA’

El ‘moment Bosé’ va arribar amb ‘Esta noche… fiesta’ (TVE), el 26 d’abril del 1977, en el madrileny Florida Park, davant un públic que incloïa els seus senyors pares. A la pregunta de José María Iñigo a Lucía Bosé sobre si allò era un divertiment o alguna cosa més, aquesta va replicar amb seguretat: «El meu fill s’ho pren molt seriosament. Si no, no ho faria». El punt àlgid el va posar ‘Linda’, el ‘hit’ baptismal. ¿Qui era la tal Linda? Una model nord-americana, Linda Larsen, amb qui el grup italià Pooh (autor de la cançó) havia coincidit en un plató.

 

INTRIGANT ANDY WARHOL

El guru del pop art li va firmar la portada de l’àlbum ‘Made in Spain’, el 1983, i el va entrevistar a tota portada a la seva revista ‘Interview’. Warhol va voler saber per què Bosé no s’havia fet torero, com el seu pare, i aquest li va replicar que tals animals l’horroritzaven. «Però, ¿i els toros petits?», va insistir. Miguel li va deixar clar que «són terribles i molt agressius» i que, tot i que, no tinguin banyes, «poden trencar-te els ossos».

L’‘EFECTE BANDIDO’

L’àlbum que va suposar el salt del Bosé ídol de d’uns quinze anys a una estrella pop transversal i propietària del seu destí va ser ‘Bandido’ (1984), que va elaborar d’esquena a la seva companyia, CBS, elegint col·laboradors, repertori i so. Un Bosé en línia amb tendències del moment com el synth-pop, amb picades d’ullet a Bowie i Roxy Music (i dues lletres de Peter Hammill, exlíder del grup de culte Van Der Graaf Generator), que li va donar un parell de fites duradores, ‘Amante bandido’ i ‘Sevilla’. 

 

DIANA HISTÒRICA DE LES ‘FAKE NEWS’

Sembla haver-hi cert morbo a Espanya amb imaginar un Miguel Bosé malalt o moribund. El 1986 se li va atribuir una sida terminal i, sis anys després, va tornar la notícia falsa, amb trucades anònimes als mitjans que asseguraven que estava hospitalitzat «en estat terminal» al madrileny Ramón i Cajal. La seva amiga i fan Mercedes Milà el va entrevistar en 'Queremos saber' perquè desmentís la seva mort de viva veu. Morboses ‘fake news’ en l’era preinternet.


 

AMIC DELS OCEANS

Com ell mateix ha afirmat, si no hagués sigut artista, bé podria haver estudiat oceanografia, una passió que manté viva en l’actualitat. Gires com el 'Papitour’ (2007) han inclòs missatges a favor de la biodiversitat marina (a través de l’oenagé Oceana). Bussejar és una de les seves activitats predilectes, a la qual recorre per combatre la claustrofòbia que pateix des de petit.

 

DE TORNADA A LES XARXES


Després de donar-se de baixa de les xarxes socials a finals d’agost, Bosé ha tornat aquesta setmana a Instagram, i en els seus primers missatges convida a «celebrar la vida» i «sobretot, celebrar la veritat», al·lusió a les seves teories conspiranoiques entorn de la Covid-19. Aquest diumenge, entrevista a ‘Lo de Évole’, on oferirà, diu, «un avanç» de l’autobiografia que publicarà al novembre.