Tina Fey i Amy Poehler tallen el bacallà (als Globus d’Or)

La parella de còmiques que han creat escola a l’hostil món de l’humor tornen a presentar la gala el 28 de febrer

Tina Fey i Amy Poehler tallen el bacallà (als Globus d’Or)
3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Per separat són devastadores; juntes, imbatibles. El tàndem format per Tina Fey i Amy Poehler és molt més precís que el de qualsevol parella artística a l’ús. La seva química és infal·lible perquè es coneixen des de fa gairebé 30 anys i es complementen a la perfecció, han sigut testimonis l’una de l’altra dels seus respectius èxits professionals, i les seves unions, ja sigui a través d’esquetxos, paròdies, pel·lícules o presentacions de premis resulten autèntics esdeveniments. Dues dones intel·ligents i agudes manejant la moguda, sent les caps de la funció. 

Aquest any tornaran a pujar a l’escenari per conduir la 78a edició dels Globus d’Or. És la seva quarta vegada després del seu debut el 2013, en què van deixar anar dards com «Katherine Bigelow sap el que és la tortura perquè va estar casada tres anys amb James Cameron» i fins i tot van presentar Bill Clinton com el marit de Hillary. 

Galants en dificultats

En definitiva, que són els homes els que han de posar-se a tremolar als seus seients quan apareixen. George Clooney, Leonardo DiCaprio, Matthew McConaughey o Matt Damon («en qualsevol altre lloc series un galant, però aquí ets una merda») han sigut alguns objectes dels seus acudits. 

Tina Fey i Amy Poehler van coincidir per primera vegada el 1993 en un grup d’improvisació còmica a Chicago. Les va presentar Charna Halpern, la cofundadora d’Improv Olympic. Tenien vint-i-pocs anys, estaven plenes d’idees, eren audaces i utilitzaven un humor feminista que faria caure molts estereotips dins del sector.

S’asseien juntes a l’última fila i feien acudits tota l’estona. Anaven juntes als ‘càstings’, com al de l’empresa teatral Second City. A la seva classe també hi havia Adam McKay, que dos anys més tard seria fitxat com a cap de guionistes del mític ‘late show’ de l’NBC ‘Saturday Night Live’ i va trucar a Fey perquè treballés a l’equip de guionistes, que va acabar capitanejant a partir del 1999: va ser la primera dona en el lloc. 

Poc després Poehler es va incorporar al programa i la mateixa Fey va aparèixer davant les càmeres presentant juntament amb Jimmy Fallon el ‘Weekend Update’, que va acabar sent l’aparador perfecte per a elles entre el 2004 i el 2006. El 2008 es van convertir en història de la televisió gràcies a la paròdia que van fer de Sarah Palin i Hillary Clinton com a aliades contra el masclisme. 

De forma autònoma, Fey va escriure el 2004 el guió de ‘Chicas malas’, en la qual també va fer un paper juntament amb Lindsay Lohan, tot i que el seu projecte més personal va ser ‘Rockefeller Plaza (30 Rock)’, del qual va ser creadora i protagonista, juntament amb Alec Baldwin, i que girava entorn d’una dona... que es feia càrrec d’un equip de guionistes en un programa de comèdia.

Va tenir set temporades i munts de nominacions i de premis, entre els quals, sis Globus d’Or, dos per a Fey. El seu pas següent va ser una altra fita: la sèrie per a Netflix ‘Unbreakable Kimmy Schmidt’. 

D’altra banda, Amy Poehler es va consagrar gràcies a ‘Parks and Recreation’, que va arribar també a les set temporades i li va fer guanyar el Globus d’Or l’any 2014 (a la gala que ella conduïa i mentre rebia un massatge de Bono). 

Adeu, clixés

L’abril del 2008 van aparèixer a la portada de ‘Vanity Fair’ al costat de Sara Silverman i fotografiades per Annie Leibovitz. S’oficialitzava que hi havia una nova generació de còmiques que crearia escola. Dones que no havien de ser guapes-tontes, o gracioses poc atractives. Tot això s’havia acabat per fi. Les reines de l’humor podien ser el que els donés la gana. 

Notícies relacionades

A la gran pantalla les hem vist juntes a ‘Baby Mama’ (‘Mare de lloguer’) (2008) i a ‘Hermanísimas’ (2015). Fins i tot al triar doblar les pel·lícules d’animació coincideixen en projectes equiparables. Poehler va ser Alegria a ‘Del revés’ (In and out’), i Fey, 22 a ‘Soul’, totes dues de Pixar i dirigides per Pete Docter. 

Encara no se sap gaire sobre com serà aquesta entrega dels Globus d’Or que tindrà lloc el pròxim 28 de febrer. Només que hi haurà una part presencial (amb doble seu: Tina Fey a Nova York i Amy Poehler a Los Angeles) i una altra de telemàtica com a mesura sanitària, cosa que no impedirà que la parella desplegui el seu art a l’hora de treure suc a Hollywood.

Temes:

Globus d'or