Corrupció a Rússia

El ‘palau de Putin’: megalomania imperial (i molt ‘kitsch’)

Els excessos de l’edificació a la vora del mar Negre que ha documentat l’opositor Navalni protagonitzen mems i burles tant a internet com a les protestes del carrer. L’esplendor imperial causa estupor i rebuig sobretot entre els més joves.

El ‘palau de Putin’: megalomania imperial (i molt ‘kitsch’)
4
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«‘Aquadiscotecaaquadiscoteca’, el tsar de l’oci, aquí estaré súper... Em convides al cine, i em truques per prendre una copa, em truques per inhalar el fum del narguil... Mira la posta de sol sobre un tocat de marbre, simplement no entens que això és supercursi».

Centrant la seva atenció en la discoteca aquàtica, una de les estances més extravagants del ‘palau de Putin’, revelat recentment pel bloguer anticorrupció Aleksei Navalni, el comediant i guionista Aleksandr Gudkov passa revista, en un burlesc vídeo musical que ja s’ha fet viral a Rússia, a les innombrables i costoses excentricitats de la ja cèlebre construcció a la vora del mar Negre: des de la sala de narguil habilitada amb un petit escenari i una barra llevadissa per fer números femenins, fins als túnels secrets dissimulats a la muntanya que donen accés a la platja, passant pel jardí botànic i l’hivernacle, amb arbres i plantes exòtiques de què tenen cura quatre desenes de jardiners.

Icona del poder rus

Però la sàtira musical de Gudkov no només s’endinsa en els excessos del complex, sinó també en una cosa que podria resultar fins i tot més nociva a mitjà i llarg termini per al líder del Kremlin: l’estètica luxosament kitsch que desprèn el lloc, una circumstància que podria tenir efectes en la legitimitat del sistema polític creat per Putin, segons valoren els analistes.

«Aquest palau és l’encarnació del mal gust i no deixarà empremta en la història de l’arquitectura», constata en un e-mail Andrei Kolésnikov, reputat analista del centre Carnegie a Moscou. «El problema no és només el luxe sense fre (del palau), més important fins i tot és l’absoluta falta de gust», assenyala telefònicament Igor Torbakov, professor associat del Centre d’Estudis Russos i Euroasiàtics a la Universitat d’Upsala (Suècia).

«Representa un tipus de gust que a l’era de Putin s’ha associat amb el president i l’elit del país, en contraposició amb el ciutadà mitjà»

Julie Cassiday, experta en cultura russa del Williams College

Julie Cassiday, professora de llengua russa i experta en cultura russa del Williams College, una universitat privada de Massachussets, expressa una opinió semblant. El palau «és d’un tipus de gust que durant l’era de Putin ha sigut associat amb el president i l’elit (del país), en contraposició amb el ciutadà mitjà a Rússia», assegura Cassiday a través d’una videoconferència.

Rememorar els Romanov

Els intents de rememorar els temps gloriosos en què Rússia estava governada per la dinastia Romanov són omnipresents: àguiles bicèfales daurades coronen reixats i portes; un pavelló de te, reminiscència de construccions similars existents als palaus imperials de Peterhoff i Tsarskoie Selo i a què s’accedeix mitjançant un costós pont de 80 metres, presideix un dels flancs del complex; l’‘atheneum’, la sala de lectura, amb les seves columnes neoclàssiques, les motllures d’estuc i els aparatosos canelobres, és una de les primeres estances amb què topa el visitant.

«Està pensat per enllaçar amb la tradició de la Rússia imperial, però que ha acabat sent el palau propi d’un ‘capo’ de la màfia»

Igor Torbakov, professor del Centre d’Estudis Russos i Euroasiàtics de la Universitat d’Upsala

Tot aquesta aparent exquisitat conviu sota un mateix sostre amb espais mundans i fins i tot sòrdids: l’anomenada sala de narguil habilitada per a stripteases, un casino dotat de ruletes i màquines escurabutxaques, i l’‘aquadiscoteca’, amb un ús que Navalni ni tan sols aconsegueix dilucidar al vídeo. Aquesta bigarrada combinació fa que l’acadèmic Torbakov conclogui que es tracta d’un palau «pensat per enllaçar amb la tradició de la Rússia imperial», però que «ha acabat sent el palau propi d’un ‘capo’ de la màfia».

Burles a les xarxes i el carrer

Des de la seva difusió, la setmana passada, el vídeo de Navalni s’ha convertit en una font constant de mems, que circulen tant per internet com a les protestes opositores. Dissabte passat, al centre de Moscou, molts manifestants portaven escombretes de bany, burlant-se d’aquests estris fets servir al ‘palau de Putin’, que costen més de 830 euros cadascuna. «Fotos del palau de Navalni han aparegut a internet», es llegeix en un tuit que mostra la presó de Matroskaia Tishina, la presó on és tancat el bloguer.

Notícies relacionades

Una allau de burles a les xarxes socials impossible de controlar o censurar i que arriba en un moment especialment inoportú, amb un president en un moment baix de popularitat i un règim cada vegada menys tolerant amb les bromes referides al líder del Kremlin. De fet, el 2017, un tribunal rus va prohibir una imatge alterada digitalment que presentava Putin com un gai amb els llavis pintats.

Bretxa generacional

Tot això pot acabar alienant encara més la ciutadania del seu president. «Des de la perspectiva de Putin, ell està fent el que és correcte, el que fan tots els grans líders del món, el que va fer Donald Trump amb la seva mansió a Florida...», enumera la professora Cassiday. Però «aquesta esplendor imperial» que el règim intenta projectar, tot i que pot apel·lar encara a «algun» sector social, «no satisfà necessàriament tots els russos», en particular «la generació més jove, que segueix Navalni i s’informa per internet», acaba dient.

Rumors que Navalni compta amb ajuda dins el règim