’National Enquirer’: 5 grans escàndols

Movistar+ estrena un documental que repassa la trajectòria del diari més discutit dels EUA al llarg de 70 anys

’National Enquirer’: 5 grans escàndols
3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Va tenir vincles amb la màfia, va ser blanc de constants burles fins que el seu poder i la seva influència van començar a fer por, i va arribar a sumar milions de seguidors ignorant els fets, l’ètica i de vegades fins i tot la llei.

Notícies relacionades

Atès que la trajectòria del ‘National Enquirer’ és tan semblant a la de Donald Trump, els vincles existents entre totes dues resulten del tot lògics. Mentre els detalla, el documental 'Escándalo: La desconocida historia de National Enquirer’ recorda les tres vides que el rotatiu més polèmic de la història dels Estats Units ha viscut al llarg de set dècades: la primera, especialitzant-se a publicar imatges d’accidents de trànsit i cadàvers destrossats; la segona, publicant xafarderies sobre celebritats i notícies sobre ovnis; la tercera, exercint la més brutal propaganda política.

En aquest temps, l’Enquirer ha rebut incomptables demandes, ha pagat milions de dòlars en suborns a canvi d’informació i ha recorregut a l’extorsió per silenciar assumptes com les pràctiques adúlteres d’Arnold Schwarzenegger, els abusos sexuals de Harvey Weinstein i, és clar, els embolics de faldilles de Trump. A continuació detallem alguns dels exemples més infames de les seves pràctiques.

HILLARY CLINTON

Quan Donald Trump va decidir presentar-se com a candidat a la presidència dels Estats Units, l’’Enquirer’ ho va recolzar oficialment i va emprendre una agressiva campanya editorial a favor seu. Com a part d’aquesta campanya, el diari va publicar un total de 35 portades difamatòries contra Hillary Clinton, en què s’afirmava que, per exemple, la candidata demòcrata tenia un càncer de pulmó terminal, que havia contractat un assassí a sou, que havia subornat l’FBI i que estava al corrent de la implicació del seu marit en una xarxa de tràfic d’adolescents. Així mateix, l’Enquirer va acusar el pare del principal rival de Trump al si del partit republicà, Ted Cruz, d’haver participat en l’assassinat de JFK.

JEFF BEZOS

Donald Trump mai no ha ocultat quant odia el fundador d’Amazon, també amo d’un dels diaris que ha fet una oposició ferotge a l’expresident, The Washington Post. El febrer del 2019, l’entorn de l’’Enquirer’ va fer saber a Bezos que el diari tenia en el seu poder textos i fotografies –inclosa una ‘dick pic’ (foto de penis)– que demostraven la infidelitat del magnat, i que anaven a publicar-los excepte si el ‘Post’ cessava les seves investigacions sobre l’Aràbia Saudita. En lloc de cedir al xantatge, Bezos va optar per fer-ho públic.

ELVIS PRESLEY

El documental revela com de lluny va arribar l’’Enquirer’ el 1977 per aconseguir una imatge del cantant al taüt malgrat la prohibició de fer fotos al funeral. Inicialment la missió es va encomanar a un avi disfressat de sacerdot, que es va acostar al fèretre amb una càmera sota la sotana –la instantània que va aconseguir va resultar ser impublicable–; llavors el diari va localitzar casualment el cosí de Presley, que es va encarregar de fer la foto a canvi de 18.000 dòlars. Gràcies a aquesta foto, la següent edició de l’’Enquirer’ va vendre més de 6 milions d’exemplars. Tres anys després, el rotatiu va aconseguir de manera subreptícia la foto del fèretre obert de John Lennon, i el 2012 va fer el mateix amb el de Whitney Houston.

BILL COSBY

El 1989 va filtrar a l’’Enquirer’ la notícia de la drogoaddicció de la seva filla perquè el rotatiu enterrés unes imatges que el mostraven de festa a Las Vegas, amb Sammy Davis Jr. i diverses ‘strippers’. El 2005, així mateix, va concedir al diari una entrevista exclusiva a canvi que silenciés la història d’una dona anomenada Beth Ferrier, que l’acusava d’abusos sexuals. Abans, el 1997, l’’Enquirer’ va oferir una recompensa de 100.000 dòlars a qui aportés informació sobre l’assassinat del fill de Cosby, l’Ennis. Després de fer-se pública la identitat de l’assassí, la publicació va acusar en portada el còmic d’haver orquestrat la mort de l’Ennis per evitar que fes públics els seus crims sexuals.