PERFIL

David Schwimmer: que difícil és no ser el Ross

L’actor de ‘Friends’ mira una altra vegada d’allunyar-se de la seva pròpia ombra amb la comèdia televisiva ‘Intelligence’

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

David Schwimmer s’ha pres el seu temps per tornar a liderar, o coliderar, una comèdia televisiva. Més de dècada i mitja separa el final de la mítica ‘Friends’, en què va conquerir com l’eixelebrat Ross Geller, de l’arrencada d’Intelligence, aquí a Cosmo el pròxim divendres, dia 15, gairebé un any després de la seva estrena al Regne Unit.

¿Una sèrie que tarda gairebé un any a arribar? Hi ha motiu: no parlem exactament de la sèrie que hagi de convertir l’actor en presència abonada als nostres salons, nit sí, nit també. Tot i que misteriosament renovada per a una segona temporada, aquesta comèdia d’oficina amb fons d’intriga geotecnològica és una successió de catastròfics acudits que Schwimmer, tot sigui dit, dignifica de tant en tant a base d’absurd carisma.

El seu personatge no és, ni de bon tros, un revival del Ross. Menys tímid, Jerry Bernstein es mou pel món com si tots li deguéssim una genuflexió. El coneixem quan aterra al Regne Unit per treballar al Quarter General de Comunicacions del Govern del Regne Unit (o GCHQ, per les seves sigles en anglès) com a enllaç amb l’Agència de Seguretat Nacional nord-americana (més coneguda com a NSA). Es proposa a treure el lloc de directora de ciberseguretat a la Christine (Sylvestra Le Touzel) mentre rep la incredulitat d’uns i l’admiració d’altres, com l’ingenu Joseph (Nick Mohammed, creador de la sèrie).

Més insegur, millor

Mal que li pesi, David Schwimmer continuarà sent recordat per molt temps com el Ross de ‘Friends’, com un os de peluix més que com un noi agre. Ja als anys noranta va mirar d’allunyar-se de l’encasellament i mostrar-nos una cara inesperada: a la seva primera pel·lícula com a protagonista, ‘Un amic desconegut’, era un noi amb prou gosadia per començar a sortir amb la mare d’un amic d’infància, mentre que a ‘Band of brothers’ va exercir com a estricte comandant.

Mai estava malament, però estava clar: el públic el preferia insegur. Per això el seu paper més popular dels dosmils va ser el de la hipocondríaca girafa Melman a la saga ‘Madagascar’. Durant aquella dècada, David Schwimmer va fer sobretot teatre, com a actor i com a director. També va debutar com a cineasta: el 2007 va estrenar la comèdia romàntica ‘Corredor de fons’, amb Simon Pegg, que va seguir tres anys després el drama ‘Trust’, sobre una adolescent convertida en objectiu d’un depredador de la xarxa.

Un sorprenent Robert Kardashian

Notícies relacionades

El 2011, amb el naixement de la seva pròpia filla, va acabar d’evaporar-se de l’ull públic. «Sentia que volia disfrutar realment d’aquest capítol de la meva vida i no treballar tan dur», va dir en una entrevista amb la revista ‘New York’. Volia ser bon marit de l’artista Zoë Buckman (de qui es va divorciar el 2017) i bon pare de la Chloe. Però va ser precisament jugant amb aquesta última que va redescobrir els plaers de la disfressa o de ser qui no ets. El 2016 sorprenia a El Pueblo contra O. J. Simpson com a l’advocat Robert Kardashian, l’home que va saltar a la fama quan va llegir la suposada nota de suïcidi del seu amic Simpson a la televisió nacional.

Schwimmer va repetir com a advocat, ara d’assegurances, a la pel·lícula ‘The laundromat: Diners bruts’, de Steven Soderbergh, potser la seva actuació més ressenyable dels últims anys. ¿Caldrà la tantes vegades publicitada reunió de ‘Friends’ perquè torni a agafar el vol? En principi, aquest especial sense guió, que no nova temporada, es rodarà el pròxim mes de març al mateix plató de Burbank on es va fer la sèrie original.

Temes:

Sèries Cine