PERFIL

Jane Levy, l’actriu que hauria de regnar

La reivindicable intèrpret torna a HBO amb la segona temporada de ‘La extraordinaria playlist de Zoey’

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

’La extraordinaria playlist de Zoey’ (HBO, segona temporada des del dia 6) no és una sèrie perfecta, però ho sembla cada vegada que la càmera se centra en Jane Levy. L’actriu californiana brilla al paper d’una jove programadora, afortunada en la feina, però no en l’amor, que adquireix un curiós do després d’una complicada ressonància magnètica: els pensaments més íntims de la gent es presenten davant d’ella en forma de número musical.

És així com la Zoey descobreix que el seu pare (Peter Gallagher) no és gens absent malgrat no poder parlar per una malaltia neurològica; o que el seu millor amic (Skylar Astin) voldria ser més que amic, o que el nou noi de la seva oficina (John Clarence Stewart) no és tan feliç com es fa veure.

 ¿Viure en un musical en què saps el que pensa tothom? Més que una comèdia, ‘La extraordinaria playlist de Zoey’ podria ser terror. Ho sap la mateixa Levy, qui declarava a ‘InStyle’ a principis de l’any passat: «No vull sentir el que pensa la gent per moltes raons. No vull ficar-me en els seus assumptes privats. No vull sentir les coses negatives que pensen sobre mi o ni tan sols les positives».

Carisma i veritat

Aquí la pregunta és: ¿realment algú pot pensar coses negatives sobre ella? Des de la seva revelació amb la telecomèdia ‘Suburgatory (Fora de lloc)’, Levy ha millorat tot allò on apareix a base de carisma natural i veritat emocional. En el seu esmentat primer gran projecte era Tessa Altman, una adolescent irònica que es veia arrossegada pel seu pare des de Nova York als afores, on l’aire, diuen, és més net. Però el verí pot flotar en l’aire d’aquests perfectes barris residencials, com ens van ensenyar ‘American beauty’, ‘Juegos secretos’ i ‘Mujeres desesperadas’. Malgrat comptar amb Levy, la ‘sitcom’ es va quedar en dues temporades i mitja.

Aquell mateix any, 2011, havíem vist l’actriu com a versió original de la nòvia del Lip a ‘Shameless’. I un any després, com a millor amiga de Victoria Justice a ‘Fun size’. ¿Nòvia? ¿Millor amiga? Vaja, que Levy havia de ser la protagonista. Una cosa que van saber entendre els productors del remake del 2013 de ’Posesión infernal’, dirigit per Fede Álvarez. Levy esglaiava com a Mia, l’addicta a l’heroïna a qui el seu germà i amics esperen salvar amb uns dies de cabana al bosc, i terroritzava quan era posseïda per una entitat malèfica. Dues actuacions brillants pel preu d’una.

A l’espera d’una explosió

Aquest doble ‘knock-out’ va haver de convertir-la en estrella, però la nostra heroïna va passar per moltes pel·lícules ‘indie’ menors, sovint com a part d’un repartiment coral. Per sort, va venir Fede Álvarez al rescat i la va col·locar al capdavant de ’No respires’, una de les millors sèries B de terror de l’últim lustre. El boca-orella va obrar el miracle: la pel·lícula va recaptar 157 milions de dòlars, havent costat una mica menys de nou.

Notícies relacionades

‘Hit’ va haver de convertir-la en estrella, però després va arribar ‘Monster trucks’, en la qual era la noia favorita del protagonista, l’amo d’una camioneta amb un monstre com a motor. Una cosa així resulta anticlimàtica. Gairebé sempre com secundària, Levy ha combinat grans projectes (l’última ‘Twin Peaks’, ‘Ya no me siento a gusto en este mundo’) amb altres que van ser massacrats per la crítica (’Pretenders’, de James Franco) o van quedar lluny de les expectatives (’Castle Rock’, en la qual va ser neboda historiadora de Jack Torrance).

’La extraordinaria playlist de Zoey’ no serà una sèrie que acabi de convertir-la en estrella. Aquest projecte està per arribar, però arribarà; per descomptat que arribarà.

Temes:

Sèries Cine