L'incert futur de 'Javanka' (Ivanka Trump & Jared Kushner)

zentauroepp36299003 ivanka trump arrives with husband  jared kushner  at the van201125172558

zentauroepp36299003 ivanka trump arrives with husband jared kushner at the van201125172558 / LUCAS JACKSON

4
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Donald Trump ha sobreviscut a un ‘impeachment’, dos divorcis, sis fallides, 26 acusacions d’assetjament sexual i unes 4.000 demandes. Però aquesta sort podria acabar-se ara que deixa la Casa Blanca i comença el traspàs de poders a l’equip del president electe, Joe Biden. Molts creuen que el càrrec l’ha salvat de la presó. Ha perdut. I als EUA especulen sobre el futur del magnat immobiliari i els seus fills, amb diverses investigacions obertes contra ells a Nova York. 

Especialment sucós per a la premsa és el cas d’Ivanka Trump i Jared Kushner, Javanka, convertits en assessors presidencials el 2016, saltant-se totes les regles de la meritocràcia que tant agrada en aquest país. Els mitjans es pregunten: ¿Tornaran a la seva vida anterior? ¿Provaran sort en la política?

«Se sap que la filla del president és un linx recaptant fons, amb més de 35 milions per al seu pare»

Se sap que Ivanka és una gran recaptadora de fons, amb més de 35 milions de dòlars per al seu pare, i que han fet un gran gir: si abans es movien en els cercles demòcrates de Nova York, avui es presenten com «orgullosos republicans trumpistes». Ivanka es declara antiavortista i Jared ha adoptat un to dur. Això sí, silenci i perfil baix des de les eleccions. 

De Washington a...

Entre els llocs per fixar la seva pròxima residència hi podria haver Nova Jersey, on Jared va créixer al si d’una família jueva ortodoxa (Ivanka es va convertir al judaisme com ho ha fet la seva cunyada Karlie Kloss, antítesi de la filla de Trump («feta a si mateixa, autèntica, una bellesa natural», diu un amic de la supermodel). Palm Beach seria una altra opció.

Tenen molts coneguts a Florida i podria ser el trampolí d’Ivanka per iniciar la seva pròpia carrera política en un territori que els Trump gestionen bé des del seu quarter general de Mar-a-Lago, la principal residència del patriarca des de l’any passat. En qualsevol cas la filla no viuria a Mar-a-Lago, la mansió preferida de Melania, per la seva complicada relació.

La parella deixa enrere el seu paper d’assessors presidencials. / brendan smialowski (afp)

I finalment Nova York, on va néixer la marca Trump. Però allà ja no serien rebuts amb els braços oberts, a jutjar per tot el que s’ha publicat. L’expresident ha cremat els ponts amb el governador de l’estat i la ‘jet’ novaiorquesa els deixaria de banda. La parella fins i tot va protagonitzar un anunci gegant a Times Square sobre les xifres de morts per coronavirus. Era una advertència: ja no els volen a l’urbs on vivien abans de mudar-se a Washington, on assistien a la gala anual del Metropolitan, al festival de cine de Tribeca, a les desfilades de la setmana de la moda.

«Molts esperen que, per justícia poètica, tornar Manhattan sigui una espècie de presó per a ells»

Molts esperen que, per justícia poètica, tornar Manhattan sigui una espècie de presó per a ells. Les galeries d’art no els vendran cap obra per a la seva col·lecció de 25 milions i el món de la moda es prepara per fugir d’Ivanka. «Ha de tenir conseqüències comportar-se de manera tan avorrible», insisteixen diverses socialités a The New York Times. ¿N’hi haurà realment? Segurament, no, perquè a Nova York qui paga té lloc a la taula i aquesta sembla que és l’opció més real per a la parella. Allà reprendrien les feines en les empreses familiars malgrat les demandes per evasió d’impostos o per un pla de màrqueting fraudulent que Ivanka afronta amb el seu pare i germans.

Rebuig relatiu 

Notícies relacionades

Kushner, per la seva banda, era CEO de la firma immobiliària fundada pel seu pare (i exconvicte), que espera el fill pròdig després d’haver fet més estrets els llaços amb els líders de països rics (i dictatorials) com l’Aràbia Saudita gràcies al seu pas per la Casa Blanca. Tots hi guanyen, tot i que hagin de llegir reportatges sobre el rebuig que produeixen o com s’ha deteriorat la relació d’Ivanka amb Lysandra Ohrstrom, amiga de la infància, que recorda a Vanity Fair el que li va dir al recomanar-li una novel·la: «¿Per què m’haig de llegir un llibre sobre refotuts pobres? ¿Quina part de tu creu que m’interessaria això?».

Bob Colacello, tota una institució del periodisme novaiorquès, insisteix a ‘The Guardian’: «Hi ha més republicans a l’Upper East Side dels que la gent imagina, i solen mostrar interès pels que han estat al poder. Ningú va deixar de veure els Clinton. Nixon tenia lloc assegurat a Le Cirque i Club 21. Molts van anomenar criminal de guerra a Kissinger però mai va patir l’ostracisme de la societat novaiorquesa. Els que eren amics d’Ivanka i Jared abans, ho continuaran sent ara».

¿I la resta de la família?

La resta dels Trump aniran aclarint el seu futur abans del 20 de gener, quan el republicà deixi la Casa Blanca. Diuen que Melania optarà per Mar-a-Lago. Segons ‘The New York Times’, Lara, casada amb Eric Trump, està considerant presentar-se al Senat el 2022. L’altra nora, Kimberly Guilfoyle, advocada, expresentadora de Fox, emfatitza sempre la seva història com a americana de primera generació, filla de porto-riquenya i irlandès. I la seva parella, Don Jr., continuarà avivant el moviment MAGA (Make America Great Again), a més d’encarar les demandes pendents a Nova York.