25 nov 2020

Anar al contingut
10 coses que cal saber de RuPaul, la drag queen més famosa

10 coses que cal saber de RuPaul, la drag queen més famosa

Noelia Sastre

Reina de les ‘drags’, RuPaul Andre Charles (San Diego, Califòrnia, 1960) és músic, actor, presentador, activista i creador del concurs ‘RuPaul’s drag race’, que tindrà aviat la seva versió espanyola.

  

‘Mama Ru’

Així l’anomenen els concursants de ‘Drag race’, ‘talent show’ que des del 2009 corona la ‘drag queen’ més fabulosa, amb 12 temporades a Netflix i una legió de fidels al planeta que han adoptat frases com «‘eleganza extravaganza’» o «playback per la teva vida». Ha guanyat nou Emmy i té set versions internacionals; la pròxima, a Espanya, a través d’Atresmedia, que adaptarà el format.

El nen dels ‘projects’

«Vaig ser un nen negre i pobre en els ‘projects’ de San Diego i ¡mira’m ara!», diu la superestrella de 59 anys. La seva mare, Ernestine, li va posar la ‘ru’ al nom per si algun dia es feia famós. Ve de ‘roux’, base de la sopa gumbo de la cuina criolla. Als 15 es va mudar a Atlanta amb una germana per estudiar arts escèniques. Allà va començar la seva carrera i va aparèixer en un vídeo de B-52. «Mai no havia vist tants negres junts. Allò va ser una explosió creativa».

RuPaul, a l’alfombra vermella dels Grammy. / Axelle Bauer Griffin

‘Supermodel of the World’

Instal·lat a Nova York, molt popular en la nit, el 1993 va treure el primer dels seus 14 discos, amb el cèlebre ‘single’ i mantra de la seva carrera: ‘Supermodel (you better work)’. Ambaixador de la firma M.A.C., va ser la primera ‘drag’ que va protagonitzar una campanya de cosmètics el 1994. Aquell any també va estrenar el cèlebre ‘The RuPaul show’.

Actor i autor

Ha treballat amb Spike Lee, Wesley Snipes Jane Fonda. Té tres llibres, l’últim ‘GuRu’ (2018), amb consells per a joves LGTBQI que pateixen rebuig, que ell veu com «flors de lotus que lluiten davant l’adversitat».

Entre els 100 més influents

El 2017 ‘Time’ el va incloure en la seva llista de les 100 persones més influents del món. «Vaig aprendre des de molt jove a no prendre’m la vida massa seriosament, tret d’estimar-me a mi mateix i permetre que d’altres m’estimin» confessa.

Vint-i-sis anys de relació oberta

Va conèixer Georges LeBar el 1994, amb qui manté una relació oberta i es va casar el 2017. LeBar és pintor i gestiona un ranxo a Wyoming. Han sigut criticats per vendre aigua a petrolieres i permetre el ‘fracking’.

  

Punxades televisives

El 2019 el seu ‘talk show’ a Fox va ser cancel·lat al cap de tres setmanes. Al març Netflix va liquidar ‘AJ and the Queen’, comèdia junt amb Michael Patrick King (‘Sexe a Nova York’). A més va haver d’expulsar la concursant Sherry Pie, acusada de fer-se passar per un director de càsting que reclutava actors a qui demanava vídeos sexuals.

Sobri des del 1999

Va començar a fumar marihuana als 11, però no prova l’alcohol ni altres substàncies des del 1999.

«Ser ‘drag’ és un acte polític»

«I una revolució, perquè desafia l’statu quo rebutjant les identitats establertes. Faig el que em dona la gana. Canvio. Muto. Mai no pensem que això és el que som». Quan Bill Clinton va perdre davant Donald Trump, va declarar: «L’Amèrica per la qual tant hem lluitat ha mort».

Friccions amb els transgènere

RuPaul busca burlar-se dels estereotips, mentre que, segons ell, els transgènere es prenen la identitat molt seriosament. Alguns concursants han criticat l’ús de termes com ‘tranny’ i ‘shemale’ per transfòbics. El 2018 va dir que no acceptaria una ‘drag’ trans en el programa, comparant-ho amb atletes que prenen anabolitzants. Després es va retractar: «Els únics criteris per participar són carisma, originalitat, gosadia i talent».

Temes: LGTBI Netflix