zentauroepp55837630 mas periodico navidad pesebre201113160257

Benvinguts al Nadal més estrany de la nostra vida

Juan Fernández | 13 de novembre 2020

Aquest 2020 consagrat a la improbabilitat s'acabarà amb el Nadal més insòlit que es recorda. Ni retrobaments nombrosos, ni sopars d'empresa, ni cavalcades. Això sí, la recomanació general és que millor celebrar-lo que passar-lo per alt.

En el futur, quan recordem l’atroç 2020 i expliquem com va ser el Nadal, ho farem amb un regust agredolç. Haurem posat fi a l’any més terrible del qual tenim memòria i les copes brindaran per deixar enrere el viscut i que arribi aviat l’anunciada vacuna.

Creients i no creients, fanàtics de l’esperit de Nadal i agnòstics d’aquest ritu, tots ens veurem contagiats, inevitablement, pel clima emocional i alegre que aquests dies flotarà en l’ambient, que sempre acaba estovant el més reticent. No obstant, les inaudites condicions en què el celebrarem, unides a la tristesa que arrosseguem des del març, faran que recordem un Nadal estrany, el més estrany de les nostres vides.

Queden 40 dies per a la nit de Nadal, i ningú s’atreveix a pronosticar al detall com seran les festes del 2020. Impossible saber ara si els emigrats podran tornar a les seves localitats d’origen per reunir-se amb els familiars, quants podran asseure’s al voltant d’una mateixa taula o fins a quina hora estaran obertes les botigues per comprar regals. Per no saber, ningú s’atreveix a descartar que el final de l’any coincideixi amb un pic de contagis de Covid-19 i hàgim de passar-lo confinats com l’última Setmana Santa.

En el millor dels escenaris possibles, poques tradicions nadalenques quedaran immunes a la pandèmiaNo hi haurà cotillons de Cap d’Any, ni àpats d’empresa, ni festes multitudinàries. Els aficionats a cantar nadales en cors hauran de deixar-ho per a una altra ocasió i a la majoria de les ciutats han quedat descartades les cavalcades dels Reis d’Orient. Des de fa dies, molts dels seus carrers veuen sortir el sol cada matí coberts de llums nadalencs, però a escasses jornades de l’encesa oficial només sembla que siguin el trist presagi del Nadal que ens espera: el més poc encisador de les nostres vides.

Rituals, restriccions i inquietud

Rituals, restriccions i inquietudEl calendari és implacable i, segons avança, creix la inquietud entre la població i els sectors econòmics més directament implicats per no saber com afrontarem unes dates tan assenyalades. En joc no només hi ha diners; també compta, i molt, el cabal d’afectes que es mobilitza en aquestes festes. 

Molta gent gran esperava el Nadal per ajuntar-se amb els seus familiars. Perdre aquest escalf farà augmentar la tristesa i el desemparament

«Les societats s’articulen al voltant de rituals que marquen el ritme de la vida. No és el mateix celebrar Nadal que no fer-ho ni participar en les trobades previstes que privar-nos-en», assenyala el psicòleg social Miquel Domènech, per a qui el no Nadal del 2020 causarà un impacte més gran en els grups de població que tenien aquests dies marcats en vermell al seu calendari.

«Moltes persones grans esperaven el Nadal per sortir de les residències i trobar-se amb els familiars. Perdre aquesta oportunitat els farà augmentar el sentiment de tristesa i desemparament que ja arrossegaven», adverteix aquest professor de la Universitat Autònoma de Barcelona.

La llista de tradicions nadalenques que aquest any tindrem vedades és llarga i variada. Però el conjunt de rituals que sí que podrem celebrar és igual d’extens. «Al final, tot dependrà de l’actitud amb què afrontem l’experiència. Si la vivim com una pèrdua per les renúncies que haurem d’assumir, ens sentirem malament. Si la veiem com un Nadal diferent, l’impacte emocional serà menor», distingeix la psicòloga Pilar Conde, de la clínica Origen.

Sis (i ni un més): si la nit de Nadal se celebrés avui, tot just sis persones no convivents podrien ajuntar-se, les que es mantenen sense esborrar en aquesta escena del clàssic nadalenc ‘La família i un més’.

En el seu gabinet, diu, han adoptat el terme ‘coronadal’ per referir-se a l’ansietat que han començat a transmetre els seus pacients davant la idea de no poder reunir-se amb els seus familiars ni seguir les tradicions. «El que no hem de fer és renunciar a celebrar aquest moment tan emotiu. Sobretot aquest any, que ha sigut tan dur», afegeix la terapeuta.

Normalitat en la infància

Normalitat en la infànciaToca, doncs, reinventar el Nadal i adaptar-lo a les limitacions que imposa la pandèmia. «Si no podem visitar la nostra gent gran, sí que els podem enviar un regal personal fet per nosaltres mateixos. Si no podem participar en esdeveniments multitudinaris, sí que podem decorar la casa amb motius nadalencs –suggereix la psicòloga–. Serà una bona ocasió per aprofitar l’esperit dels infants, fer manualitats i recuperar la vella tradició d’enviar felicitacions».

Precisament, els menors són els que, segons totes les previsions, portaran amb més normalitat aquest Nadal tan estrany que ens espera. Els més petits, perquè al seu món màgic el Pare Noel i els Reis d’Orient seguiran arribant puntuals carregats de regals. Els adolescents, perquè assisteixen a les tradicions amb la desídia pròpia de l’edat.

Simulació dels llums de Nadal als carrers de Barcelona.

«Als ‘centennials’ no els preocupen els rituals socials i només els interessa mantenir-se connectats entre ells. Mentre puguin veure els seus amics a través de la pantalla o en persona, no es queixaran», pronostica la doctora en antropologia Rosa María Román. 

Menys ganes d’interactuar en la segona onada

Menys ganes d’interactuar en la segona onadaPer a les altres edats, queda el repte de suplir amb enginy les carències afectives que el coronavirus imposarà a una celebració que es distingeix pel seu foment de les relacions socials. «Durant el confinament ho vam saber fer: diàriament fèiem videotrucades i vermuts virtuals amb amics i familiars. En la segona onada detecto menys ganes d’interactuar. La pandèmia exigeix distància física. Tenim recursos per evitar que es converteixi en distància social. Dependrà de nosaltres», compara Miquel Domènech.

«No hem de renunciar a celebrar aquest moment tan emotiu; sobretot aquest any tan dur»

El cert és que són moltes les entitats públiques i empreses privades que ja han anunciat la seva intenció d’adaptar els seus serveis nadalencs a la pandèmia. A falta de cavalcada de Reis d’Orient, l’Ajuntament d’El Ejido (Almeria) ha anunciat que oferirà videoconferències de Ses Majestats d’Orient amb els nens del veïnat perquè els llegeixin les cartes. Limitada la Sant Silvestre vallecana a atletes professionals, el consistori madrileny oferirà als aficionats la possibilitat de participar en la carrera de manera virtual. Als que volen celebrar l’amic invisible però volen evitar les trobades de no convivents, la firma de càtering Catevering els ofereix la possibilitat de fer-ho de forma ‘online’.

Afectació severa en la restauració

Afectació severa en la restauracióPrecisament, el sector de la restauració és un dels que es veurà afectat amb més severitat per l’amenaça del contagi. S’han acabat –almenys ara per ara– els banquets de 20 comensals que es reuneixen cada final d’any per desitjar-se prosperitat. Però que els sopars d’empresa estiguin prohibits no impedeix que es puguin celebrar a distància. Aquest és el principi del que va partir l’empresa d’esdeveniments Making Movies quan va idear el seu kit d’àpats d’empresa per a teletreballadors, que permet que diversos empleats mengin junts de manera virtual des de casa.

Aquest any, sens dubte, el caganer estrella serà Fernando Simón.

Fins i tot el pessebre s’adaptarà aquest any als temps de la Covid: les 30 noves figures creades per l’empresa ceramista Caganer per a aquesta temporada porten totes l’obligatòria mascareta. «Es podrien repassar les últimes tres dècades d’història d’aquest país a través dels nostres caganers. Aquest any era obligatori reflectir el coronavirus», reconeix Marc Alós, portaveu de la companyia, que té clar quina serà l’estrella del portal del 2020: «Sens dubte, el caganer de Fernando Simón».

Més enllà de les notícies de contagis i morts, la pandèmia marcarà les pròximes festes fins i tot en els detalls més petits. La publicitat, que cada any decora els carrers i inunda les pantalles amb les seves creacions d’inspiració nadalenca, no s’escaparà del contagi. «Teníem l’opció d’obviar la Covid, però els anuncis no haurien quedat creïbles. Ens hem vist obligats a tocar el tema, tot i que correm el risc que totes les campanyes acabin assemblant-se», reconeixen Antonio Castillo i Gonzalo Urriza, directors creatius de l’agència Contrapunto i autors dels espots de Nadal de firmes com Cepsa, Correus o Legálitas, entre d’altres. 

El repte dels publicistes

El repte dels publicistesTambé han dissenyat l’anunci de la Loteria de Nadal, que s’ha presentat aquesta setmana i la creació del qual han viscut com un desafiament especial per culpa del coronavirus. «Ens ho ha posat més difícil que mai. Vam començar a idear la campanya al juny, sense saber com estarien les coses al desembre. El nostre repte ha sigut tractar la pandèmia amb emotivitat, però evitant dramatismes i sense tocar massa la fibra sensible del públic per no semblar oportunistes», expliquen.

«Teníem l’opció d’obviar la Covid, però els anuncis no haurien quedat creïbles.

El Nadal del 2020 el recordarem per les condicions tan particulars en què el vam viure, que el faran diferent de qualsevol que recordem. No obstant, aquesta no és la primera vegada que el Nadal experimenta canvis de pes.

«De fet, no ha parat d’incorporar rituals i adaptar-se als nous temps des que es va començar a celebrar al segle V», adverteix l’historiador Francisco José Gómez Fernández, autor del llibre ‘Breve historia de la Navidad’.

El Nadal no ha parat d’incorporar rituals des que es va començar a celebrar al segle V

En les seves pàgines, explica com els primers pessebres es van muntar a Espanya al segle XIII, les nadales s’hi van afegir al segle XV, les postals es van començar a enviar a finals del segle XIX i el costum de menjar raïm es va originar arran d’una collita abundant de vinyes que hi va haver el 1917. 

¿Passarà ara el mateix? ¿Deixarà la Covid la seva empremta en futures celebracions? «Això ho sabrem més endavant. De moment, la del 2020 serà més íntima i menys bulliciosa i consumista que mai. En certa manera, la pandèmia farà que recuperem, almenys per un any, el sentit profund del Nadal», pronostica l’historiador.