VIDA DE CINE

Lady Di: la princesa reencarnada

Una desena d'actrius s'han ficat fins ara a la pell de Diana de Gal·les. L'última, Emma Corrin, a 'The crown'

zentauroepp55752282 mas periodico combo actrices como lady di201105132621

zentauroepp55752282 mas periodico combo actrices como lady di201105132621

3
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Diana de Gal·les torna a la pantalla. La dona més mediàtica del segle XX, protagonista de milions d’articles, unes quantes biografies, documentals, telefilms i pel·lícules diverses, arriba a ‘The crown’ de la mà d’Emma Corrin, actriu que interpreta Lady Di –entre 1981 i 1996– en la quarta temporada de la sèrie que Netflix estrena diumenge. 

I així, entre escenes amb Isabel II i el príncep Carles Diana torna a un primer pla del qual mai acaba d’anar-se’n, amb el seu constant pas per la televisió i el cine. Si a ‘The crown’ comença encarnant l’esperança d’un enllaç de conte amb el díscol Carles, 13 anys més gran que ella, al seu país recorden aquests dies els seus dos moments estel·lars: fa 40 anys, quan als 19 es va presentar per primera vegada davant els britànics amb un anell de compromís del braç del seu futur marit. I en fa 25, quan el 20 de novembre de 1995 la BBC va emetre la seva famosa entrevista en el programa ‘Panorama’. 

Channel 4 va emetre
recentement el
documental ‘Diana: la verdad
detrás de la
entrevista’, molt
crític amb la BBC

Fins a 23 milions de persones van veure com Diana destrossava la reputació de Carles, a qui descrivia com un adúlter que no estava preparat per ser rei, confessava que eren tres en el seu matrimoni i que ella mateixa va tenir una aventura. L’entrevista li va canviar la vida, va marcar el final de la seva relació amb la família reial i va arribar un any després de la concedida pel príncep de Gal·les en què admetia el seu afer amb Camilla Parker Bowles, la seva actual dona. Tres anys abans, el 1992, s’havia publicat ‘Diana: su verdadera historia’, biografia en què Andrew Morton va exposar per primera vegada la infelicitat de la princesa, la seva bulímia, l’ombra de Camilla. Tot explicat per la mateixa Diana en gravacions tretes d’amagat de palau. 

Documental polèmic

Aquestes confessions es van recordar fa unes setmanes, quan Channel 4 va emetre ‘Diana: la verdad detrás de la entrevista’, documental que denuncia els mètodes fets servir per la BBC per aconseguir la gran exclusiva en els seus 98 anys d’història. Channel 4 (que el 2017 va emetre un altre polèmic documental no autoritzat amb gravacions privades entre Lady Di i el professor que l’entrenava per parlar en públic) es pregunta com un desconegut periodista, Martin Bashir, va convèncer la princesa per asseure’s davant les càmeres en un moment en què rebia peticions diàries dels grans de la televisió, des de Barbara Walters fins a Oprah Winfrey. La conclusió és que va arribar a ella a través del seu germà, Charles Spencer, a qui Bashir va mostrar extractes bancaris falsos per fer-li creure que un exempleat els havia traït. Spencer ha enviat una carta al director de la BBC, Tim Davie, exigint l’obertura d’una investigació formal. 

«Em va quedar clar
com odiava
Carles», diu al
film l’editor
del ‘Daily
Telegraph’, que
va parlar amb
Diana el 1995

Notícies relacionades

Al documental hi apareixen, entre d’altres, el secretari personal de Diana i el llavors editor del ‘Daily Telegraph’, amb qui es va reunir l’estiu de 1995. «Em va quedar clar quant odiava Carles, que el matrimoni havia sigut un infern des del principi i que només li importava la successió del seu fill al tron», afirma el periodista. Tots conclouen que la princesa era molt vulnerable, que veia conspiracions i enemics en les altes esferes, que tenia por. «Vivia en un món d’ansietat i Bashir va jugar amb això», afirma Morton. Aquell Nadal la reina va escriure a Carles i Diana per demanar-los finalitzar el divorci. Un altre Nadal, el de 1991, li va servir a Lady Di per trencar el seu matrimoni mentre passava les festes amb la família reial a Sandringham, la casa de camp dels Windsor a Norfolk. 

Tres dies fatídics

Una nova pel·lícula titulada Spencer i dirigida pel xilè Pablo Larraín, també director de ‘Jackie’, film sobre Jackie Kennedy protagonitzat per Natalie Portman, recordarà aquells tres dies crucials per a Diana, que llavors tenia 30 anys. Actualment en preproducció, Kristen Stewart protagonitzarà aquest ‘biopic’ «que mostrarà la part més humana del personatge», apunta el realitzador. Ja Naomi Watts va encarnar la princesa el 2013 a ‘Diana’, que explica els dos últims anys de la seva vida amb el cirurgià pakistanès Hasnat Khan i Dodi al-Fayed, al costat del qual va morir en un túnel de París el 1997. Però n’hi ha més. La llista d’actrius que han donat vida fins ara a la televisió o el cine a Lady Di és llarga. Genevieve O’Reilly, Bonnie Soper, Lesley Harcourt, Laurence Burg i Jeanna de Vaal en són només algunes.