VIVÈNCIA DOLOROSA

India Oxenberg: jo vaig ser una esclava sexual

La jove va estar set anys atrapada en una de les sectes més infames que es coneixen, Nxivm. Ara, una sèrie documental relata la seva dura experiència

zentauroepp55719598 mas periodico  seduced  inside the nxivm cult  india oxenber201105130939

zentauroepp55719598 mas periodico seduced inside the nxivm cult india oxenber201105130939

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Aquella nit de gener del 2016, després de treure’s obedientment la roba, India Oxenberg (foto que encapçala aquest article) va ser conduïda a una habitació on hi havia una taula i va ser instada a ajeure-s’hi. «Dues noies m’agafaven les mans i els peus per evitar les convulsions», explica. «Quan el cauterizador va entrar en contacte amb la meva pell, l’olor de cremat va envair tota l’estança». Li van dir que s’havia d’enfrontar al dolor per demostrar la seva lleialtat i per millorar com a persona. També li van dir que el dibuix que acabaven de segellar-li a la pelvis era un símbol dels elements de la naturalesa, però en realitat eren unes inicials: K.R.  

India, filla de l’actriu Catherine Oxenberg –coneguda sobretot pel seu treball en el culebró ‘Dinastía’– i neta de la princesa Isabel de Iugoslàvia, va deixar la universitat per obrir la seva pròpia companyia de càtering. «Però sentia que em faltava iniciativa empresarial per a això», explica a EL PERIÓDICO a través de videotrucada. Per això, quan la seva mare la va portar a un nou curs d’autoajuda organitzat per una associació anomenada Nxivm –es pronuncia «Nèxium»–, va sentir que era just el que necessitava. «Em van dir que em proporcionarien totes les eines que necessitava per triomfar en la vida». No podia imaginar llavors que durant els set anys següents es mantindria atrapada en una de les sectes més infames de la història, on seria psicològicament reprogramada, marcada com el bestiar i obligada a exercir d’esclava sexual del gran líder, Keith Raniere (K.R.). L’India és ara la protagonista de ‘Seduced: Inside the NXIVM Cult’, sèrie documental, disponible a Amazon Prime, que s’estrena el 15 de novembre. Keith Raniere va ser condemnat a 120 anys de presó. 

La mare de l’India, Catherine Oxenberg, en un moment de la sèrie documental.

Estrelles de Hollywood

Nxivm va ser fundada el 1998, i els caríssims cursos que organitzava van arribar a atraure un total de 17.000 persones, entre elles multimilionaris i estrelles de Hollywood, malgrat que la fama precedia Raniere; al cap i a la fi, aquell home baixet, rabassut i estràbic ja havia tingut problemes amb la justícia per organitzar un esquema piramidal. «Keith és un gran manipulador, i va aconseguir crear un sistema que el venerava i el promocionava com un messies», explica l’India. «Quan jo el vaig conèixer em va semblar sorprenentment insignificant, però em vaig sentir molt culpable per pensar això d’ell». En tot cas, qui la va introduir a DOS, l’entramat d’explotació sexual ocult dins de Nxivm, no va ser Raniere personalment, sinó la seva mà dreta Allison Mack, actriu que al seu dia va protagonitzar la sèrie ‘Smallville’ i que ara s’enfronta a una sentència que podria portar-la a la presó durant 40 anys.  

Des de l’esquerra, la princesa Isabel de Iugoslàvia, la seva filla Catherine Oxenberg i la seva neta India.

Durant dos anys, l’India va viure sota el mateix sostre que Mack, completament sotmesa a ella. «Havia de demanar-li permís per sortir al carrer i fins i tot per menjar. És obvi que la relació era abusiva, però llavors jo sentia que això era el que necessitava». Va ser obligada a mantenir una dieta estricta de només 500 calories diàries, perquè li van dir que era «ideal per enfortir el caràcter», i a efectuar tota mena de tasques absurdes i humiliants; si no les complia, era castigada amb dutxes d’aigua freda, exercicis abdominals i cops de raqueta. Quan ja era prou submisa i estava prou prima, van començar els abusos sexuals de Raniere. Es van prolongar durant un any. 

Sentiment de culpa

Catherine Oxenberg, la seva mare, segueix sentint-se culpable pel que va passar. «Aquest sentiment mai desapareixerà, perquè vaig ser jo qui la va introduir a Nxivm», explica en una escena de ‘Seduced’. I, en bona mesura, aquesta culpa em va donar l’energia per lluitar per la seva llibertat com ho vaig fer. L’abril del 2017, l’actriu va conèixer l’existència de DOS gràcies a un missatge anònim, i des d’aleshores va moure cel i terra per recuperar la seva filla. «Però jo no volia escoltar la meva mare, em sentia ferida i furiosa amb ella pel que pretenia fer-me», explica ara la jove. 

Notícies relacionades

No va deixar la secta fins al 2018, després dels arrestos de Raniere i Mack, i des d’aleshores va seguir una intensiva teràpia de desprogramació. «Moltes persones solen pensar, ‘a mi mai em passaria una cosa així’, però estan molt equivocades», opina. «Quan els abusos van començar a succeir, ja feia cinc anys que jo patia un adoctrinament constant per part de persones a qui considerava les meves amigues». 

La seva mare coincideix amb ella. «Les tàctiques dels depredadors sexuals com Raniere i Jeffrey Epstein, són molt hàbils; fan que les dones s’explotin les unes a les altres. Per això és important que continuem insistint en la importància de la sororitat femenina. D’una altra manera, aquest tipus de monstres continuaran existint», conclou.