Ethan Hawke: l'actor que fuig de la fama

L'intèrpret passa un gran moment creatiu a punt de complir els 50 anys

zentauroepp48149378 new york  ny   april 11   ethan hawke is seen on april 11  2201028133619

zentauroepp48149378 new york ny april 11 ethan hawke is seen on april 11 2201028133619 / JNI Star Max

3
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Ethan Hawke viu el seu particular moment de glòria després de molts anys planificant una carrera que ha evitat agafar el camí fàcil. A punt de complir els 50 (va néixer a Austin el 6 de novembre de 1970), és el creador, productor, coguionista i protagonista d’‘El pájaro carpintero’, sèrie sobre l’abolicionista John Brown. La seva història la va explicar James McBride en una premiada novel·la que va fascinar Hawke i el va convertir en un projecte televisiu en què també figuren la seva dona com a productora executiva i la seva filla gran.

 

L’actor té dos fills amb Uma ThurmanMaya, que va debutar com a actriu a ‘Donetes’ el 2017, i Levon, que aquests dies roda amb la seva germana la quarta temporada de ‘Stranger Things’. I dos més amb la seva actual parella, Ryan Shawhughes, a qui va conèixer com a ‘nanny’ dels seus nens quan encara estava casat amb la protagonista de ‘Kill Bill’. Va ser el gran escàndol en la vida d’aquest paio precoç format al teatre i el cine. Es va estrenar als 15 anys a ‘Exploradors’ amb River Phoenix, i als 19 ja era una estrella mundial per ‘El club dels poetes morts’, la pel·lícula que va canviar la seva vida. «Robin Williams era un geni. Amb ell vaig descobrir el poder de l’actuació», afirma sobre qui entonava el famós ‘carpe diem’ en el film que va marcar la generació X gairebé tant com el seu següent gran èxit, ‘Reality bites’, amb Winona Ryder

L’actor, amb els seus fills Maya i Levon, fruit de la seva relació amb Uma Thurman, i Hilary Clinton, en una imatge del 2004. / DIANE BONDAREFF (AP)

Maya Hawke, en una fotografia recent. / INSTAGRAM

Tenia 24 anys i la fama li va passar factura. «No sabia prou sobre la meva professió per entendre el que estava passant», ha dit a ‘Variety’. Ell mateix va veure com l’atenció constant va devorar el seu amic River Phoenix, que va morir als 23 anys de sobredosi. «L’èxit pot ser com el formaldehid. Té un efecte corrosiu. Quan veig Britney Spears afaitant-se el cap, Elvis o Michael Jackson convertint-se en grotesques versions de si mateixos, sé exactament el que els passa». 

Història d’amor

Ho va saber aviat, perquè a dalt de tot va preferir apartar les grans ofertes i acompanyar Richard Linklater i Julie Delpy en la història d’amor amb més recorregut del cine recent. Des de la primera entrega, ‘Abans de l’alba’ (1995), a les dues següents, ‘Abans de la posta’ (2004) i ‘Abans del capvespre’ (2013), la seva és una declaració d’intencions i molta paciència en un exercici que Linklater i Hawke van repetir a ‘Boyhood’, rodada al llarg de 12 anys. Junts han fet vuit films. «Sempre he sabut que seríem col·laboradors artístics tota la vida. I que als 40 o 50 estaria en el seu millor moment», insisteix el cineasta.

 

I, tot i que Hawke també ha patit fracassos (de les tres novel·les que ha publicat, la primera va ser recalcada per la crítica), tria meticulosament cada treball com a director i guionista (’Blaze’, la història d’un músic mai reconegut), protagonista (ben aviat el veurem com a Nikola Tesla i al costat de Nicole Kidman i Björk a ‘The Northman’), productor i documentalista (prepara la història de Paul Newman i Joanne Woodward). A més, té entre les mans un altre títol que l’apassiona: ‘Camino real’, l’obra de Tennessee Williams que ja va intentar filmar a la Cuba de Fidel i que es rodarà a Rio quan la pandèmia ho permeti, segurament amb Juliette Binoche

Notícies relacionades

 

Amb quatre nominacions a l’Oscar, viu a Nova York però té una relació molt sana amb Hollywood: «En sap prou per acostar-s’hi sense cremar-se», assenyala el productor Jason Blum. I és molt crític amb Trump: «Ha destrossat els partits. Es dedica a incendiar. Encara em sorprèn que ens hagi tocat el president més racista de la nostra història just després del primer president negre», insisteix Hawke. 

Temes:

Sèries Cine