10 coses que s'han de saber de Sandra Barneda

zentauroepp55514602 21 10 2020 tassies sandra barneda201021122212

zentauroepp55514602 21 10 2020 tassies sandra barneda201021122212

3
Es llegeix en minuts
Núria Navarro
Núria Navarro

Periodista

ver +

Sandra Barneda està en ratxa. Dimecres va tancar una edició de ‘La isla de las tentaciones’ –la del cèlebre Rosito cremat a la foguera– que ha vorejat pics d’audiència de més de set milions d’espectadors i s’ha agenciat el premi finalista del Planeta per la seva novel·la ‘Un océano para llegar a ti’, que va agrair per videotrucada per donar positiu en Covid-19.

 

 

INFÀNCIA OMBRÍVOLA

Alejandra Barneda Valls (Barcelona, 1975) és la menor dels quatre fills d’un perruquer que va canviar la pinta pels pinzells i va fundar una escola taller de pintura a la seva natal Vilanova de la Muga (Alt Empordà). La seva mare, que havia perdut la primogènita al néixer –«per una negligència mèdica»–, va combatre durant anys la leucèmia d’un altre dels seus fills, cosa que li van ocultar. Va aconseguir superar-ho, però la tristesa que flotava a casa va enfosquir la seva infantesa.

Amb la colla, al càmping. / Arxiu

EL DESCOBRIMENT

D’allò més curiosa, va estudiar Periodisme a la UAB, on va descobrir la seva homosexualitat: es va enamorar –sense ser corresposta– d’una professora de ràdio. La notícia va caure a casa com una galleda d’aigua freda –«és una fase, ja passarà», li van dir–, va donar un cop de porta i va estar nou mesos sense parlar-los. Ja reconciliats, i després de veure com ‘la treien de l’armari’ en un setmanari, ho va fer públic a ‘Hable con ellas’ (2014), ‘late night’ que copresentava.

PICA-PICA EN LA FICCIÓ

Va començar a Ràdio Sant Cugat i, abans de ser la ‘partenaire’ –engominada– de Pedro Piqueras en les notícies del cap de setmana d’Antena 3, va provar sort com a actriu. Va fer un ‘cameo’ a ‘Al salir de clase’, va ser la professora de ball a ‘Compañeros’ i la psicòloga en tres episodis de ‘Javier ya no vive solo’.

ESCUDERIA DE MEDIASET

El 2009 va arribar a Mediaset per quedar-s’hi. El seu debut al ‘prime time’ va ser com a presentadora, amb Jordi González, de ‘La Noria’, una temptativa de Telecinco d’allunyar-se del ‘salseo’ rosa.

 

 

LA «CARA SERIOSA» DE LA TELEREALITAT

Porta uns quants ‘realities’ a sobre, obstinada sempre a ser «la cara seriosa» del format. El primer va ser ‘El Bus’ (2000). Però amb l’última ració de ‘La isla de las tentaciones’ ha aconseguit pics de 7.372.000 espectadors. Això sí, el carronyerisme sentimental dels participants només va ser suportable, diu, per la companyia de la seva nòvia a Hondures.

ACTIVISME FORAPISTES

A més de declarar-se «feminista, lesbiana i d’esquerres», i participar en totes les mogudes, és una reconeguda defensora dels animals. Té un jack russel terrier, el Nash, i va participar en una campanya animalista en les eleccions generals del 2015 (va reclamar als candidats la llei de drets dels animals).

Campanya a favor de la llei de defensa dels drets dels animals, el 2015. / Arxiu

EXPEDIENT ROSA

El 2016 es va enamorar perdudament de la biscaïna Nagore Robles, ‘ex’ de Sofía Cristo, al plató de ‘Gran hermano VIP’ («és el més fort que m’ha passat en la vida», li va confessar a Jesús Calleja). El setembre del 2019, van protagonitzar una ruptura molt viral, però aquest any sembla que han tornat. Abans de Nagore, la premsa rosa registra històries amb Irene Visedo –la Inés Alcántara de la sèrie ‘Cuéntame’ – i la periodista i actriu Tània Sàrrias, amb qui van arribar a ‘casar-la’.

Al costat de Nagore Robles, la seva nòvia biscaïna. / Europa Press

INTENSETA

Molts companys de feina de ‘Gran hermano VIP’ i de ‘Supervivientes’ es van queixar del seu caràcter difícil. No passa ni un error i és molt tallant. Ella admet que li deien ‘la Indignada’, però jura que els incendis no li duren més de cinc minuts.

AL MAL TEMPS, CANAL DE YOUTUBE

Durant l’aturada televisiva, Barneda va obrir un canal de Youtube. «Cal atrevir-se i crear una comunitat de rebels», va dir (46.500 rebels en concret). També ha creat un curs ‘online’ –‘Tellyourstory’– per aprendre a escriure.

Notícies relacionades

 

 

DEL TOVALLÓ AL PLANETA

Era la típica adolescent que escrivia les seves cosetes en tovallons i ha acabat embutxacant-se els 150.250 euros del Planeta. Mentrestant, altres novel·les: ‘Reír al viento’ (2013), ‘La tierra de las mujeres’ (2014) i ‘Las hijas del agua’ (2018).