DIVA COMPROMESA

Deu coses que s'han de saber de Beyoncé

La cantant texana busca reafirmar-se com a diva pop compromesa amb el seu temps amb 'Black is king', l''àlbum visual' que publicarà a final de mes

zentauroepp53938619 ana200701175436

zentauroepp53938619 ana200701175436

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

1. Alumna de Montessori

Beyoncé Giselle Knowles-Carter va anar de petita a una escola Montessori a Houston, Texas (on va néixer el 4 de setembre de 1981), i allà va rebre les seves primeres classes de dansa. Als set anys va guanyar un concurs cantant ‘Imagine’, de John Lennon.

2. El saló de bellesa de la mare

En les seves primeres cançons es va inspirar en els èxits que sentia al saló de bellesa que regentava la seva mare, Tina, més endavant a càrrec del seu estilisme. Ella és avui una estrella de la moda, amb dos milions i mig de seguidors a Instagram.

3. El pla del pare

Del seu pare va ser la idea de formar Girl’s Tyme, l’embrió de Destiny’s Child. Matthew va deixar la seva feina de venedor d’equipament mèdic i va apostar per la seva filla, a qui feia cantar i córrer alhora quilòmetre i mig per agafar resistència. Després de gestionar els assumptes del grup (acomiadant dues integrants rondinaires), va ser mànager de Beyoncé fins al 2010.

4 Ella és Sasha Fierce

En els seus inicis va crear un ‘alter ego’, Sasha Fierce: l’artista que trepitja forta, expansiva i sexi, que la va ajudar a superar les seves inseguretats. A ‘I am... A Sasha Fierce’ (2008) el va rescatar jugant amb les dues cares de la seva personalitat.

5. A favor dels neologismes

La paraula ‘bootylicious’, popularitzada arran de l’èxit de Destiny’s Child del mateix títol, el 2001, ha acabat sent acceptada pel diccionari d’anglès d’Oxford, que la defineix com a «dona sexualment atractiva».

6. Units pel número quatre

Tant ella com el seu marit, el raper Jay-Z (amb qui va començar a sortir el 2002 i es va casar sis anys després), tenen en comú la predilecció pel número quatre. Es correspon amb el dia del seu aniversari (i el de la seva mare), i es cola, en forma de xifres romanes, en el nom del primer dels seus tres fills, la petita Blue Ivy.

7. Fan de Peter Gabriel

Ningú ho diria ateses les distàncies musicals i generacionals, però Beyoncé és una admiradora del que fos cantant de Genesis, de qui destaca la puresa de la seva veu i cançons com ‘In your eyes’.

8. Revenda a 600 euros

Ha actuat sis vegades a Barcelona. La primera, amb Destiny’s Child al Palau Sant Jordi (2005), la nit en què el trio va anunciar al món la seva dissolució. I l’última, amb Jay-Z a l’Estadi Olímpic (2018). No tot ha sigut arrasar: el 2009 no va ocupar més que dos terços d’entrada, en contrast amb el ple de fa dos anys, quan la revenda va arribar als 600 euros.

9. Mobilitzant el vot

Notícies relacionades

Diumenge passat, a la gala virtual dels afroamericans BET Awards, va dedicar el premi que li va entregar Michelle Obama als «germans i germanes» que «lluiten pel canvi», i va animar a anar a les urnes en la cita d’aquest any. «Hem de votar com si la nostra vida en depengués, perquè en depèn».

10. Àlbum per a «reis i reines»

Amb el seu nou disc, ‘Black is king’, un ‘àlbum visual’ que presentarà amb Disney+ el 31 de juliol, convida que «els joves reis i reines» vagin a la recerca de «les seves pròpies corones». L’avanç és el tema ‘Black parade’, que va veure la llum el 19 de juny, dia en què es commemora l’abolició de l’esclavitud, el 1833, a l’estat de Texas.

Temes:

Beyoncé