10 coses que cal saber de Bad Bunny

El cantant porto-riqueny, banda sonora de l'estiu, conquista el 'mainstream' anglosaxó

zentauroepp53881932 t ssies  10 cosas que hay que saber de bad bunny  m s peri d200625221156

zentauroepp53881932 t ssies 10 cosas que hay que saber de bad bunny m s peri d200625221156

2
Es llegeix en minuts
Jordi Bianciotto
Jordi Bianciotto

Periodista

ver +

1 Conill malhumorat

D’una foto seva «de ‘chamaquito’», fotografiat de mala gana disfressat de conill, li ha quedat el nom artístic, preferible al de Benito Antonio Martínez Ocasio, que figura al seu passaport. Es tractava de buscar «una cosa diferent, un personatge, una marca».

2 Reposador al súper

Va néixer a San Juan (el 10 de març de 1994), com Ricky Martin, Daddy Yankee i Luis Fonsi, si bé va créixer a uns 40 quilòmetres, al Baix Segura. El gran de tres germans, va cursar Comunicació Audiovisual, que va deixar per apostar per la música. Els seus primers passos els va compaginar amb el treball de reposador en un supermercat de la cadena Econo.

  

 

3 Marcant distàncies

El reggaeton i el trap llatí tenen fama de masclistes, i Bad Bunny es va desmarcar el 2018 amb el vídeo de ‘Solo de mí’, en què una noia amb blaus a la cara parla al seu maltractador: «No em tornis a dir bebè / Jo no soc teu ni de ningú, jo soc només de mi».

4 Fan de la lluita lliure

És un entusiasta dels tornejos televisats del WWE (World Wrestling Entertainment) i ha assistit a algunes de les gravacions, a més de compartir històries a Instagram. I al seu vídeo ‘Quién tú eres’ entra en acció una estrella del ram, Steve ‘Stone Cold’ Austin, que surt en la seva defensa en plena baralla amb ‘motards’ al desert.

5 Aquest dit petit

El gest característic de Bad Bunny és col·locar els dits petits sota els ulls, que ell veu com el signe de la «religió» que representa la seva música i alhora un senyal d’agraïment als qui el recolzen.

6 Del Sónar al Primavera

El vam poder veure a Barcelona actuant al Reggaeton Beach Festival, fa dos estius, i l’any següent va fer el salt a un esdeveniment de perfils molt diferents, el sempre ‘cool’ i polièdric Sónar, on va aparèixer gairebé irreconeixible, amb barret i ulleres de sol. Se l’espera al Primavera Sound del 2021.

7 Flagell de polítics

Quan, fa un any, es van divulgar els comentaris a Telegram en els quals el governador de Puerto Rico, Ricardo Rosselló, es referia en termes ofensius a polítics, periodistes i artistes, així com al col·lectiu LGTBI, Bad Bunny va sortir a exigir la seva dimissió, que es va fer efectiva en poques setmanes.

8 L’artista que va a la seva bola

El títol del seu últim àlbum ho diu tot: ‘YHLQMDLG’, sigles de ‘Yo hago lo que me da la gana’. En conseqüència, va anunciar el llançament tan sols 24 hores abans, i no va veure la llum un divendres, el dia que surten els discos, sinó dissabte, el 29 de febrer.

9 En espanyol tropical

Notícies relacionades

Fins ara, les estrelles hispanes que accedien al ‘top 10’ nord-americà ho feien cantant en anglès o en bilingüe, però Bad Bunny ho ha aconseguit sense desmarcar-se del seu espanyol tropical i de carrer. Així s’ha plantat a la portada de la revista, en altres temps tan rockera, ‘Rolling Stone’ (i la de ‘Billboard’, on destaquen que no canta «ni una paraula en anglès»).

10 Contra Trump

Fa uns dies va trencar un silenci d’un mes per denunciar la mort de George Floyd i dedicar, a través de la revista ‘Time’, un poema al president Donald Trump: «El teu odi i tirania / això sí que és terrorisme».