10 coses que cal saber de Janelle Monáe

La cantant, compositora i actriu relleva Julia Roberts al capdavant de la sèrie 'Homecoming'

zentauroepp53407206 mas periodico ilustracion de tassies t ssies  10 cosas que h200514224345

zentauroepp53407206 mas periodico ilustracion de tassies t ssies 10 cosas que h200514224345

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

1. Ve d’un entorn humil

L’artista va créixer en un veïnat pobre de Kansas City i amb un pare alcohòlic. Si acostuma a vestir de blanc i negre, és per retre homenatge a la classe obrera. Va explicar a ‘The Huffington Post’ el 2013: «Soc una minimalista de cor, però sobretot té a veure amb el meu afany de portar uniforme, com la classe obrera, com la meva mare i la meva àvia».

2. Té dues còpies del debut en solitari de Lauryn Hill

La primera cosa que va comprar amb el primer xec de Footlocker va ser ‘The miseducation of Lauryn Hill’. Dues còpies del disc, per ser precisos. Segons va explicar-li a Matt Everitt a BBC Radio 6, «en vaig comprar dos perquè sentia que en gastaria un i en volia un altre de recanvi».

3. Els seus androides són metafòrics

L’obra de Monáe està superpoblada d’androides. En el seu primer epé oficial, ‘Metropolis: Suite I. The chase’, es presentava com si en fos un: «Soc una alienígena de l’espai exterior / Una cibernoia sense rostre». És la seva manera de parlar d’afroamericans, minories, dones, gais; de tots els que pateixen discriminació.

4. Prince era fan seu

El 2008 va veure un concert de Monáe, va quedar enlluernat i la va convidar a fer una ‘jam session’ aquella mateixa nit. Més endavant, Prince va accedir a col·laborar a ‘Givin’ me what they love’, un dels temes del segon àlbum de l’artista, ‘The electric lady’ (2013).

5. Janelle és fan de Prince

És una cosa que es nota en tota la seva discografia, però sobretot, potser, en el funk elàstic de ‘Make me feel’, el primer ‘single’ del celebrat ‘Dirty computer’. També el vídeo, en el qual Monáe visitava un club dels 80 amb Tessa Thompson, recorda la vella icona.

6. Va actuar en el concert del Nobel de la pau

Val la pena buscar les gravacions del 2011 a Youtube. Tres temes, tres revelacions: ‘I want you back’ (versió de The Jackson 5), ‘Cold war’ i aquesta increïble ‘Tightrope’, presidida per la influència de James Brown. De la barreja de la seva veu i la seva banda i una orquestra de 60 músics van sorgir sons d’una altra galàxia.

7. Ha sortit a ‘Barri Sèsam’

Llevat que hagueu viscut sota una roca els últims anys, haureu vist Monáe en alguna banda. Ha brillat a tot arreu, incloent ‘Barri Sèsam’, on va cantar ‘Power of yet’ acompanyada per l’Epi, el Monstre dels Galetes i altres personatges destacats. Se’ns acudeixen poques persones millors en qui els nens es podrien fixar.

8. El seu primer paper va ser animat

Abans de convèncer com a actriu a ‘Moonlight’, ‘Figuras ocultas’ o ‘Harriet: En busca de la libertad’, va interpretar la Dra. Monáe, una veterinària, a ‘Rio 2’, no precisament un clàssic. Així és, vindrien pel·lícules millors. I sèries: des del divendres que ve, dia 22, la podem veure com a relleu de Julia Roberts en la intrigant ‘Homecoming’ (Prime Video).

9. Va fundar el seu segell propi

Notícies relacionades

Monáe va donar una nova empenta a la seva marca Wondaland gràcies a Epic Records, una divisió de Sony. Més un col·lectiu interdisciplinari que un segell discogràfic a l’ús, ha acollit artistes com Jidenna (astre pop-rap nigeriano-nord-americà), St. Beauty (gran duo R&B d’Atlanta) i Roman GianArthur (cantant i guitarrista soul superclasse).

10. Es va declarar ‘queer’ el 2018

Durant un temps, fidel a la seva estètica de ciència-ficció, Monáe va assegurar sortir només amb androides. Però en una entrevista amb ‘Rolling Stone’ es va definir com una «dona negra queer». Al principi s’identificava com a bisexual, però després va llegir sobre la pansexualitat i va veure que també s’identificava amb aquestes coses. «Estic oberta a aprendre més sobre qui soc», va dir.