El fenomen viral de la quarantena

10 coses que s'han de saber de Stay Homas

Els seus vídeos acumulen ja més de 16 milions de visualitzacions. Són tres joves en la vintena que llancen 'hits' des d'una terrassa de Barcelona. Fins i tot Michael Bublé els ha fet un 'cover'

tassies stay homas

tassies stay homas

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

1. La galleda de fregar més famosa del món

Es veia venir que estarien a tots els embolics. La icona de la banda és una galleda de fregar tunejat que utilitzen a manera de percussió. «Ningú sap d’on ha sortit»,  riuen. El portaran de gira. «Segur».  Haurien de ficar a la maleta part del seu parament de la llar. Acompanyen els temes amb pots de pebre, tapes de paelles, espàtules i capses de cartró.

2. La veu de Nemo

L’hi va posar Klaus Stroink. És actor de doblatge, a més de trompetista i membre de Búhos. El que colpeja la galleda de fregar és Guillem Boltó. «Trombonista i ‘cheerleader’ de Doctor Prats», es descriu a Instagram. A la guitarra hi ha Rai Benet, que en realitat és baixista, també a Búhos. En la vintena, amics i addictes al FIFA. Comparteixen àtic a l’Esquerra de l’Eixample des de fa tot just quatre mesos.

3. Altar anticoronavirus  

«Santeria de baix pressupost», reia Klaus a la setmana de confinar-se. Allà segueix el seu altar casolà: verge de Guadalupe, ninotet de Sud-àfrica, gat xinès i moreneta. Es veu que és efectiu. «Al món, la situació és una merda –assenteix el trio–, però en aquesta casa ha sigut divertit».

4. Una terrassa viral

En gairebé dos mesos de quarantena, els seus videoclips de terrassa acumulen més de 16 milions de visualitzacions. «Estem una mica en xoc», confessen. Tenen web, canal de YouTube i un primer tema remasteritzat a Spotify. Fins i tot hi ha un fil de Twitter per esbrinar «quin Stay Homas ets segons la teva personalitat». Ja responen diàriament més preguntes que Fernando Simón.

5. ‘Sold out’ en 15 minuts

Van anunciar el seu primer concert a l’Apolo durant un dels seus ‘lives’ de diumenge a Instagram. Les entrades es van esgotar en un quart d’hora. La data –31 de juliol– es manté «a l’espera de notícies oficials», apunta la seva companyia. Acaben de fitxar per Sony. Això significa que hi haurà àlbum i gira. 

6. Viuen «en una simulació»

Han compartit els seus vídeos des de Puigdemont fins a Rubén Blades. Van acabar fent una hora de FaceTime amb el cantant panameny. «Ens va dir que continuéssim sent nosaltres mateixos –explica el Guillem–, que és el que intentem fer. Acaben de publicar una col·laboració amb Pablo Alborán. Fins i tot Michael Bublé ha versionat un dels seus temes. «En fi, vivim en una simulació», van confessar per tuit a l’assabentar-se’n.  

7. ‘Confination songs’

Així anomenen els seus ‘hits’. Ja n’han compost més de 25. Tant et desitgen «un aniversari sense festa» com assumeixen amb tornada pop que «estem malament però és el normal». Diari musical del confinament. El seu nom va sortir del segon tema: ‘Stay homa’ (‘queda’t a casa’ amb to reggae). 

8. Cibercol·laboracions

Ja han passat per la seva terrassa via mòbil Sílvia Pérez Cruz, Manu Chao, Macaco, Sofía Ellar, Judit Neddermann, Sara Socas, Nil Moliner i una altra desena de veus amb pedigrí. Algun ‘groupie’ demanava fa setmanes un confineig ‘featuring’ Rosalía. Ja no es veu tan forassenyat. «Ho continua sent –corregeix el Guillem–, però potser ara som una miqueta més a prop».

9. Tot molt ‘punky’

Notícies relacionades

Es lleven, van a l’oficina, que és el menjador. «Bé, i avui ¿què?». L’organigrama ‘punky’ no ha canviat, asseguren. Continuen fent les col·laboracions amb àudios de WhatsApp.

10. Fama amb mascareta

És el més insòlit que els ha passat: «Sortir a tirar les escombraries amb la mascareta posada i que els diguin: ‘¡Ei! ¡Stay Homas!’. ¿Com pot ser, això?», es pregunta el Guillem. ¿Quin és el seu somni a hores d’ara? «Cada dia tot això és més inesperat –respon el Klaus–. És una mica boig tenir pretensions».