El primer Festival d'Eurovisió sense 'points'

Espanya es deslliura aquest any d'una altra humiliació eurovisiva. El festival es cancel·la per primera vegada després de sobreviure a guerres, revolucions i amenaces terroristes

zentauroepp53151014 ana200506171106

zentauroepp53151014 ana200506171106 / MARIA VILLANUEVA EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
CARLES SAVALLS

¿Lituània? ¿Potser Bulgària o Romania? ¿O Rússia per segona vegada? Eres les grans favorites, però l’epidèmia del coronavirus va fer que el Festival d’Eurovisió fos cancel·lat. Com tants altres esdeveniments internacionals. Dissabte que ve, dia 16, Blas Cantó hauria representat Espanya en el concurs amb el tema ‘Universo’. Les cases d’apostes no li auguraven un bon resultat, però el murcià ha acceptat la invitació de representar novament TVE en el xou de l’any que ve. Segurament, se celebrarà a Rotterdam, la ciutat que en condicions normals ara estaria vivint la primera setmana d’assajos. Això sí, Cantó haurà d’escollir una nova cançó. Normes del certamen.

És la primera vegada que Eurovisió es cancel·la. Al seu lloc, aquell mateix dissabte s’emetrà el Europe shine a light, un homenatge a les 41 cançons que s’han quedat sense poder competir aquest any al festival. TVE l’emetrà a través de La 1 i de la seva web. 

Bombardejos i revolucions

Des que es va crear el 1956, el certamen ha sigut present a les televisions de tot Europa de manera ininterrompuda. Des d’aleshores ha sobreviscut a guerres, amenaces terroristes, revolucions i bombardejos, però ha sucumbit ara davant un virus mortal.  

El 1991, per exemple, Croàcia i Sèrbia ja estaven en guerra i Eslovènia es preparava per implantar el resultat d’un referèndum per la seva independència, cosa que la portaria, també, a una guerra contra les tropes de l’exèrcit iugoslau. Aquell any, el festival se celebrava a Itàlia, a poc menys de 200 quilòmetres del conflicte. S’havia de celebrar a Sanremo, però Israel, Turquia i Alemanya van exigir un lloc més segur. Si no, es retiraven del festival. A última hora, els italians van traslladar el xou a Roma. ¡Van acabar de muntar l’escenari el mateix dia del festival!

Cantants que fugen de bombes 

El 1993 hi va debutar Bòsnia i Hercegovina. Per arribar a Irlanda, on s’havia de celebrar, els primers representants bosnians van sortir del seu país fugint de les bombes, amagant-se en cases en ruïnes i camuflant-se en un autobús fins a Croàcia. 

Notícies relacionades

Ucraïna ha organitzat el festival dues vegades, i totes dues en un greu clima de tensió política i d’escalada bèl·lica. El 2005 ho van fer cinc mesos després de la ‘revolució taronja’, que va fer caure el Govern de Víktor Ianukóvitx per una tupinada electoral. I el 2017, amb l’ocupació russa de Crimea i un impressionant reforç de tropes de l’OTAN a tots els països fronterers amb Rússia. 

L’any passat, a Israel, les organitzacions paramilitars palestines van intensificar els atacs sobre objectius civils a pocs dies del festival. De fet, durant els assajos eurovisius van arribar a sonar les alarmes d’atac aeri a Tel Aviv, la ciutat seu, pels més de 200 coets llançats des de Gaza. Dos dies després, i amb un balanç de 29 morts, es va firmar l’alto el foc i Eurovisió es va poder celebrar en pau.