El 'senyor TikTok': així és el magnat rere els vídeos i mems virals

zentauroepp52768865 zhang yiming  founder and global ceo of bytedance  poses in 200318130603

zentauroepp52768865 zhang yiming founder and global ceo of bytedance poses in 200318130603 / SHANNON STAPLETON

4
Es llegeix en minuts
Núria Marrón
Núria Marrón

Periodista

ver +

És possible que, en aquests temps amenaçadors, TikTok amb prou feines li soni a un compte enrere malastrug si té més de 30 anys i cap adolescent a prop. No obstant, la plataforma que ha assaltat les xarxes socials i s’ha erigit en el gran pati d’esbarjo de la generació Z –només aquests dies l’etiqueta #coronavirus suma més de 15.000 milions de visualitzacions–  ja deixava unes mètriques aclaparadores abans de la crisi sanitària.  Així, els més de 800 milions d’usuaris han convertit la seva ‘start-up’, ByteDance, en la més ben valorada del ram (75.000 milions en l’última ronda de finançament) i el seu fundador, el xinès Zhang Yiming, en un paio en la trentena capaç d’a) guanyar 12.000 milions de dòlars només el 2018 (la seva fortuna, segons ‘Forbes’, ascendeix a 16.000 milions); b) tensar Washington per la dimensió de la plataforma, i c) fer un pas més en la cultura del treball ja per si mateixa depredadora de les tecnològiques.

 

¿Un apunt? El triomfant emprenedor sol exhibir com un trofeu el manament corporatiu pel qual els seus directius han de fer vídeos... i flexions si no aconsegueixen prou ‘likes’. Però a diferència d’altres col·legues seus nord-americans, que no callen amb les seves disquisicions sobre les vides d’alt rendiment (ja cèlebre és la jornada laboral de 100 hores d’Elon Musk), Zhang, de 36 anys, sol mantenir un perfil més reservat.

La companyia del magnat, ByteDance, és la ‘start-up’ més ben valorada, amb 76.000 milions de dòlars

Menut, aficionat a les memòries i poc amic de les relacions socials, segueix el protocol vital de Silicon Valley –va en samarreta i texans i prefereix que no li diguin «cap» ni «CEO»–, però no explica gaire més enllà de la seva succinta biografia oficial. Fill de funcionaris es va casar amb la seva nòvia de la universitat, amb qui no té fills, i va tenir una iniciació menys mitològica però igual de fructífera que el cèlebre garatge nord-americà: va començar la seva carrera en una agència de reserves de viatges online que l’havia contractat com a informàtic.

Olfacte comercial

Pel que sembla, en el seu segon any en aquesta empresa, ja coordinava uns 40 enginyers. I també va ser allà, diu, on va començar a desenvolupar un olfacte per a l’oportunitat comercial, que després va afinar a Microsoft i que el 2012 va precipitar el seu gran salt en solitari: una aplicació anomenada Toutiao, que utilitzava la intel·ligència artificial per oferir una selecció personalitzada de notícies i que no va comptar ni amb un iuan de les grans tecnològiques xineses. Ja forma part de la llegenda que no pogués convèncer-ne cap de la rendibilitat del projecte. 

Quatre anys més tard, el seu ull clínic per llegir els temps va detectar que els vídeos curts, molt populars a la Xina, podien donar una fabulosa oportunitat de negoci. «En el sector dels continguts –es reafirma– , el text i les fotos han evolucionat cap al vídeo». Aquest convenciment va ser la palanca de l’aplicació Douyin i, l’any següent, de la compra per mil milions de dòlars de Musical.ly, de la qual va néixer la infecciosa TikTok.

Els EUA duen a terme una  investigació sobre les pràctiques de la companyia amb les dades i la llibertat d’expressió 

De fet, els seus 750 milions de descàrregues el 2019 (més que Facebook, Instagram, Youtube i Snapchat) han convertit aquesta plataforma d’edició fàcil en una ingent màquina expenedora de mems, clips i noves microestrelles que suposen un tiberi per a les marques. A més, aquests dies de profilaxi social no han fet més que engrandir els confins de TikTok, ja que s’ha erigit en aquell lloc tirant a brillant i extravagant que bull amb reptes, catarsi i peces d’humor negre postmil·lenista, i en què, per exemple, Gloria Gaynor es renta les mans amb ‘I will survive’ i l’OMS desactiva els ‘greatest fakes’ de la pandèmia.

Més enllà dels seus números irrefutables, Zhang, amb habilitat per surfejar les aigües polítiques de Pequín, també ha començat a inventariar contratemps. L’any passat, el Parlament britànic li va obrir una investigació per analitzar l’ús de les dades dels nens, i la companyia va pagar 5,7 milions de dòlars a l’Administració nord-americana per recopilar informació de menors de 13 anys sense l’autorització familiar. A més, els EUA estan duent a terme una investigació sobre les pràctiques de la companyia amb les dades i la llibertat d’expressió, després que ‘The Washington Post’ denunciés que a la plataforma hi havia un nombre inusualment baix de peces de les protestes de Hong Kong.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Zhang, que ha negat totes les acusacions i ha posat en marxa un centre de «transparència» a Califòrnia obert a l’auditoria externa, manté intacta la seva ambició global. De fet, aquests dies de replegament i pandèmia ja ha mostrat sobrades maneres de magnat ‘geek’ contemporani: ha donat, juntament amb dues gegants xineses més, més de 115 milions de dòlars a la lluita contra el virus i està promocionant una oportuna aplicació de de productivitat laboral en aquests temps de teletreball.