10 coses que cal saber de Dani de la Orden

El codirector d''Élite' és un dels directors de cine més taquillers del país

zentauroepp52834281 mas periodico dani de la orden por tassies200319123031

zentauroepp52834281 mas periodico dani de la orden por tassies200319123031

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Té 30 anys i ja s’ha convertit en un dels directors de cine més taquillers del país. El seu últim èxit de públic és televisiu. Es tracta d’‘Élite’, la sèrie de Netflix de la qual és codirector i que va tornar a arrasar en la seva tornada amb la tercera temporada. A continuació, la trajectòria de Dani de la Orden en una desena de claus. 

1.- CINE DES DE PETIT

Des de petit consumia tota mena de cine, tot i que no fos infantil, de ‘Starship Troopers’ ‘Armageddon’, passant per ‘La jungla de cristal’. Amb 11 anys va veure ‘Pulp Fiction’ i es va obsessionar amb Quentin Tarantino. Va començar a fer curts amb la seva àvia, sempre l’acabava matant, estava obsessionat amb la sang (que era quètxup). Amb 15 anys va fer una pel·lícula que era una còpia de ‘Reservoir dogs’ i la va estrenar a l’auditori de la seva escola.

2.- GUSTOS CINÈFILS

Li agraden les pel·lícules d’evasió, les que traslladen a l’espectador a un altre món o creen un univers particular. No fa escarafalls a res, des del terror més autoral, passant per la Nouvelle Vague fins a la saga de ‘A todo gas’ i ‘Missió impossible’. Fa comèdia gairebé per defecte, però li encantaria integrar-la a altres gèneres. 

3.- BARCELONA, CIUTAT ROMÀNTICA

Després d’acabar els estudis a l’ESCAC, va debutar en el llargmetratge amb una comèdia romàntica que es va convertir en una oda a la seva ciutat, ‘Barcelona, nit d’estiu’ (2013). Amb aquesta premissa, va construir una pel·lícula coral i generacional que va posar el seu nom al mapa, acompanyat d’un grup d’actors de l’escena catalana, Miki Esparbé, Àlex Monner, Francesc Colomer i Claudia Vega. El seguiria una continuació titulada ‘Barcelona, nit d’hivern’ (2015). 

4.- VINCULACIONS MUSICALS

Ha dirigit diversos videoclips per a Els Amics de les Arts i Joan Dausà, que va compondre la banda sonora de ‘Barcelona, nit d’estiu’. També per a ‘Culpable’, de David Bisbal, i ‘Mirada perdida’, de Leiva. Per l’‘score’ d’‘El pregó’, va comptar amb The Pinker Tones, Iván Ferreiro va compondre una cançó original per a ‘Litus’. A la seva última pel·lícula, ‘Hasta que la boda nos separe’, apareix el grup Carolina Durante. 

5.- ADDICTE ALS RÀNQUINGS

Es fa llistes de tot, està obsessionat a classificar escenes. Els millors petons, millors escenes d’acció, millors persecucions. També s’ha adonat que el relaxen les escenes d’acció, així que quan necessita posar la ment en blanc, desconnectar el cervell, opta per veure pel·lícules en què es descarrega molta adrenalina.   

6.- CINEASTA TAQUILLER

Gràcies a ‘El mejor verano de mi vida’ (2018), es va convertir en un dels directors espanyols més rendibles de la indústria del cine espanyol. La pel·lícula protagonitzada per Leo Harlem va tenir una recaptació de vuit milions d’euros i va ser una de les més taquilleres durant aquell any en què va regnar ‘Campeones’.   

7.- DIRECTOR PROLÍFIC

Cada any estrena una pel·lícula, cosa que l’ha convertit en un dels directors més productius del nostre cine. Així, amb 31 anys, ha fet tres curtmetratges, dos documentals, cinc pel·lícules i nou episodis de la sèrie ‘Élite’.  

8.- FENOMEN ADOLESCENT

El 2017 va ser fitxat per Zeta Ficción per fer-se càrrec, al costat de Ramón Salazar, de la nova aposta juvenil de la cadena Netflix, que acabava de desembarcar a Espanya. ‘Élite’ ha acabat per convertir-se en un autèntic fenomen mundial. En els seus capítols ha intentat traslladar la seva pròpia experiència com a adolescent i ha disfrutat molt rodant-la, tot i que reconeix que quan ell tenia aquesta edat això de les orgies i els trios resultava impensable.

9.- LA IMMADURESA MASCULINA

Notícies relacionades

És un dels temes sobre els quals ha fet girar algunes de les seves històries: de quina manera els homes no són capaços d’afrontar les situacions amb enteresa i s’escuden en la síndrome de Peter Pan per eludir els problemes que sorgeixen en les relacions sentimentals. 

10.- PROJECTE PERSONAL

Quan va veure al teatre l’obra de Marta Buchaca ‘Litus’, va saber que volia traslladar-la a la pantalla. Aquest relat sobre un grup d’amics que no saben com gestionar la pèrdua el va deixar molt tocat. La pel·lícula es va presentar al Festival de Màlaga i va aconseguir un premi per a un dels seus intèrprets, Quim Gutiérrez. 

Temes:

Netflix Cine