Jeff Goldblum: el món segons un paio 'cool'

L'actor estrena una sèrie divulgativa sobre icones quotidianes a Disney+

zentauroepp52704344 mas periodico  el mundo seg n jeff goldblum200312125000

zentauroepp52704344 mas periodico el mundo seg n jeff goldblum200312125000

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No sabem gaire bé com ho fa, potser és qüestió del seu carisma excèntric i natural, però el cas és que Jeff Goldblum, lluny de perdre l’atractiu amb el pas dels anys, només n’ha anat guanyant. Els últims anys, ja sexagenari, s’ha consolidat definitivament com a epítom del ‘cool’: inspiració de mems, ídol d’estil i model de vida, actor requerit des de tots els angles de la indústria per donar personalitat a les ficcions més diverses.

O no ficcions. Un dels seus últims projectes és ‘El mundo según Jeff Goldblum’, sèrie documental de National Geographic en què Jeff s’embarca en aventures divulgatives variades per explicar-nos el món de les vambes, o el dels gelats, o el dels tatuatges, des de la seva mirada inquieta. La sèrie s’estrena a Espanya el pròxim dimarts, dia 24, com a part de l’oferta de Disney+.

Per als qui adorem Goldblum, ja només aquest títol és prou motiu per pagar l’enèsima quota per un servei de ‘streaming’ que faci falta. Parlem d’una sèrie realment per als fans de l’actor, perquè aquí és el protagonista absolut d’una manera que fa temps que no ho és.

De bracet amb Geena Davis

Quan començava la seva carrera, l’actor va trigar més d’una dècada a aconseguir que ens aprenguéssim el seu nom. Acostuma a explicar que va ser Philip Kaufman qui li va donar, en el rodatge de ‘La invasió dels ultracossos’, llibertat per desenvolupar els seus impulsos més peculiars i singulars, les seves maneres més jazzístiques de parlar i gesticular. Abans, havia tingut petits papers a ‘California split’ i ‘Nashville’, de Robert Altman, que li va oferir un personatge amb més protagonisme als 80 a ‘Tres en un diván’.

Va començar aquella dècada amb títols de culte com a ‘Retrobament’ i ‘Cuando llega la noche’, seguits per la pel·lícula amb què es va fer notar de veritat: ’La mosca’, per descomptat. En el gran ‘remake’ de Cronenberg del petit clàssic del terror del 1958, Goldblum era Seth Brundle, un científic que es fusiona per accident amb una mosca durant un experiment de teletransportació. El seu procés degeneratiu posava els pèls de punta i el cor en un puny, això últim perquè estàvem, en essència, davant d’una tràgica història d’amor.

No és l’única en què ha compartit cartell amb Geena Davis: abans hi va haver ‘Transsilvània 6-5000’ i després ‘Las chicas de la Tierra son fáciles’. Davis va ser, a més, la segona de tres dones, entre el 1987 i el 1990. Abans (1980-1986) va estar casat amb l’actriu Patricia Gaul. El 2014 va donar el ‘sí’ a l’antiga gimnasta olímpica Emilie Livingston, tres dècades més jove que ell. Goldblum segueix en la seva millor forma. 

Heroi de ‘blockbusters’

Després de ‘La mosca’, Goldblum no es va convertir en figura ‘mainstream’ en ús, sinó que va acceptar, un rere l’altre, els projectes més insòlits possibles, incloent-hi la ‘rara avis’ del cine espanyol ‘El sueño del mono loco’, de Fernando Trueba. Si tenies un projecte fora de la norma, Goldblum volia ser-hi.

Als 90, va tornar a primer pla de Hollywood com el Dr. Ian Malcolm de ‘Parc Juràssic’; en la seqüela ‘El món perdut’ va tenir més protagonisme per petició popular. Un altre ‘blockbuster’ d’aquesta dècada que Goldblum va millorar amb la seva simple presència va ser ‘Independence day’, en què feia d’expert enginyer de telecomunicacions i màquina expenedora de frases memorables.

Notícies relacionades

També va estar, dues dècades després, a ‘Independence day: Contraataque’, però d’aquells anys val més la pena recordar la seva relació creativa amb Wes Anderson, assentada i enfortida en ‘El gran hotel Budapest’ i ‘Isla de perros’ després d’haver-se iniciat el 2004 amb ‘Life aquatic’. També durant la dècada passada, Jeff va provar d’aportar electricitat a la televisió (en la sèrie ‘Ley y orden: Acción criminal’), però aviat s’hi va sentir massa cohibit i va mirar en una altra direcció.  

Goldblum necessita divertir-se a la vida. I això pot traduir-se a improvisar fent de malvat a ‘Thor: Ragnarok’, gravar discos de jazz vocal (ja en té un parell) o explicar-nos el món a la seva manera des d’una sèrie deliciosa de la qual, segons ha informat, es cuina segona temporada.

Temes:

Disney+ Sèries