10 coses que has de saber d'Estrella Morente

La cantant ha protagonitzat l'última polèmica d''OT' per reivindicar els toros

zentauroepp52494466 t ssies  10 cosas que hay que saber de estrella morente  m s200227191840

zentauroepp52494466 t ssies 10 cosas que hay que saber de estrella morente m s200227191840

3
Es llegeix en minuts
Ramón de España
Ramón de España

Periodista

ver +

La polèmica suscitada per la seva actuació en ‘OT’ ens dona peu a repassar la seva trajectòria en 10 claus.

1.- INDIGNA LES FORCES PROGRESSISTES

Bé, en realitat, la cosa no ha sigut per a tant. La cantant va aprofitar la seva aparició a ‘Operación Triunfo’ per portar-li la contrària a una concursant que havia manifestat públicament la seva condició antitaurina. Morente té de dret a opinar sobre els toros el que vulgui. Igual que els animalistes tenen dret a deixar-la com un drap brut, com així ha sigut. Tempesta en un got d’aigua o polèmica de pa sucat amb oli, com prefereixin. 

2.- LECTORA DE BERGAMÍN

Va canviar sobre la marxa la lletra de la cançó que va interpretar en el programa en qüestió, però en comptes d’inventar-se’n una de nova, va recórrer al poeta José Bergamín, detall que l’honra. No en va Bergamín és l’autor d’uns versos amb què es pot identificar qualssevol a mesura que es fa vell: «'Qué poco me va quedando/ De lo poco que tenía/ Todo se me va acabando/ Menos la melancolía'». De res.

3.- EL SEU MARIT ÉS TORERO

Va contreure matrimoni l’any 2001 amb el destre Javier Conde (Màlaga, 1975), amb el qual ha tingut dos fills, Curro i Estrella.

4.- ELS TESTOS S'ASSEMBLEN A LES OLLES

Estrella de la Aura Morente Carbonell (Las Gabias, Granada, 1980) és la filla gran de la bailaora Aurora Carbonell i el cantaor Enrique Morente (Granada, 1942 – Madrid, 2010), un del més notoris innovadors del flamenc, com va demostrar al seu disc ‘Omega’ (1996), gravat a mitges amb el grup Lagartija Nick i que incloïa una particular versió de ‘Take this waltz’, de Leonard Cohen, amb el qual Morente va iniciar una bona amistat.

5.- LA SEVA GERMANA TAMBÉ CANTA

Seguint el camí familiar, Soleá Morente (Madrid, 1985) també es dedica a la música. El seu estil parteix del flamenc, però s’obre a noves sonoritats i al pop. 

6.- ESTRELLA I EL CINE

La cantaora ha posat la seva veu en pel·lícules com ara ‘Volver’, de Pedro Almodóvar, o ‘Chico y Rita’, de Fernando Trueba i Javier Mariscal, i ha aparegut a dos documentals de Carlos Saura, ‘Iberia’ (2005) i ‘Flamenco’ (2010). Entre els seus fans hi ha l’actriu Sigourney Weaver: en dono fe perquè vaig estar assegut al costat de la tinenta Ripley d’‘Alien’ al Palau de la Música durant un concert de la diva.  

7.- ELLA I LA COPLA

Com molts d’altres abans que ella, Estrella Morente ha acabat rendint-se a la màgia de la cançó espanyola al seu últim disc, ‘Copla’ (2019), que repassa alguns clàssics del gènere amb una orquestració excessiva per a alguns (entre els quals m’incloc, per molt que m’agradin les seves versions: en un món perfecte, aquest àlbum l’hauria d’haver produït l’auster Rick Rubin, responsable dels últims i formidables discos de Johnny Cash. ¡Menys és més!). 

8.- LA SEVA CANÇÓ FETITXE

Hi ha un tema que no falla mai en els concerts de Morente, inclosos els de la gira per presentar ‘Copla’, on no pintava res, però s’agraïa: 'En lo alto del cerro'. Tot i que la lletra és més aviat fatalista (En lo alto del cerro de Palomares / unos dicen que nones y otros que pares), aquesta cançó transmet tal alegria de viure que el públic sempre prorromp en aplaudiments.

9.- PRECOÇ

Notícies relacionades

Es va arrencar a cantar als quatre anys i no ha parat des d’aleshores. Dues de les seves principals influències van ser Camarón de la Isla y La Niña de los Peines, a la qual va dedicar un concert el 2004 que va ser recollit al DVD Casanueva y escenario (2007). El seu debut oficial va tenir lloc a la gala de presentació del Campionat d’Esquí Alpí de Sierra Nevada celebrat el 1996, el mateix any en què el seu pare va gravar ‘Omega’, disc en què també va participar.

10.- PREMIADA

La cantant té un premi Ondas i va ser candidata als Grammy Llatins el 2006. Se li va concedir la Medalla d’Andalusia l’any 2014.