INICI DE LES PRIMÀRIES

Sensacions de la campanya demòcrata

Els caucus d'Iowa i Nou Hampshire, imatge a imatge

zentauroepp52339998 seguidora warren reportaje m s peri dico campa a dem crata e200220105142

zentauroepp52339998 seguidora warren reportaje m s peri dico campa a dem crata e200220105142

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El març és un mes decisiu en la campanya de primàries demòcrates per escollir el candidat que s’enfrontarà a Trump al novembre. Més del 50% dels delegats estan en joc. Però l’electorat està molt dividit. Fins a sis candidats mantenen opcions i moltes preguntes floten en l’ambient. ¿Un candidat d’esquerres o un de centrista? ¿Amb molts diners o amb un moviment de masses? ¿Canvi generacional? ¿Una dona candidata? I, sobretot, ¿qui té més opcions per batre Trump?

PUNYS FORA

Bernie Sanders s’acosta a saludar un equip de futbol sala a Des Moines (Iowa) acompanyat per la seva dona, Jane Sanders. L’equip està format per immigrants, molts de llatins, i ha guanyat un campionat local. Un dia després, Sanders va guanyar el vot popular als caucus d’Iowa. 

LA REVELACIÓ

Seguidores de Pete Buttigieg durant un míting a Des Moines. L’exalcalde de South Bend (Indiana) va ser la revelació a Iowa, on va obtenir més delegats que Sanders. La seva oratòria, el seu pragmatisme i els seus missatges d’unitat ressonen amb força entre els demòcrates moderats. 

OVACIONAT

Buttigieg reacciona a l’ovació dels seus seguidors a Des Moines. Poliglot, mil·lennista, gai i veterà de l’exèrcit, representa el canvi generacional en aquestes primàries. ¿El seu principal obstacle? L’escàs recolzament que té entre els votants negres i llatins. 

MINIFAN DE WARREN

Una nena escolta embadalida Elisabeth Warren a Manchester (Nou Hampshire). Després de quedar quarta en les primàries de l’Estat, la senadora progressista va dir a la seva parròquia que no pensa llançar la tovallola, perquè la seva és una candidatura de «llarg recorregut».

ENTREGATS

Unes 7.000 persones van aclamar Sanders al tancament de la seva campanya a Durham (New Hampshire). El socialdemòcrata va estar acompanyat per Alexandria Ocasio-Cortez i el grup The Strokes. Sanders també va guanyar a Nou Hampshire i avui és el candidat a batre. 

LA DECEPCIÓ

Joe Biden s’adreça a un dels seus seguidors a Cedar Rapids (Iowa), vestit amb una samarreta on es llegeix: «Bombers per Biden». El vicepresident està sent una de les grans decepcions d’aquest inici de les primàries, en què ha perdut la seva condició de favorit.  

AGRAÏDA

Warren es posa la mà al pit durant un acte a New Hampshire per donar les gràcies al seu marit, Bruce Mann, pel seu suport, afecte i paciència en aquesta campanya. Mann és professor a Harvard i sol anar acompanyat per Bailey, el golden retriever de la família, amb qui es fan ‘selfies’ els seguidors de Warren.  

D’ESQUERRES

Notícies relacionades

«Recuperem el poder. El 99% per Bernie el 2020», diu la pancarta en un míting de Sanders. Amb un discurs populista d’esquerres, el veterà senador vol plantar cara als bancs, les asseguradores i les grans corporacions per sanejar la política i prioritzar els interessos de la ciutadania. 

VOLUNTÀRIA

Kimberly Rosen ensenya amb orgull la seva xapa preferida de Sanders, que ha proposat un Green New Deal per lluitar contra el canvi climàtic i transformar l’economia. Rosen té dues feines i és mare soltera de tres fills, però s’ha abocat com a voluntària a la campanya del senador.