10 coses que s'han de saber de Natalie Portman

No li va fer falta aspirar a premi per ser una de les protagonistes dels Oscars reivindicant amb la seva capa les directores no nominades

zentauroepp52261628 mas periodico t ssies  10 cosas que hay que saber de natalie200212183645

zentauroepp52261628 mas periodico t ssies 10 cosas que hay que saber de natalie200212183645

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

1. EL SEU NOM REAL ÉS NETA-LEE HERSHLAG

Va néixer en Jerusalem el 1984, i va emigrar amb la seva família als EUA amb només tres anys. És l’única filla de Shelley, que treballa com la seva agent artística, i Avner, especialista en fertilitat i ginecòleg. Comparteix aniversari amb la seva mare, el 9 de juny, i va ser concebuda el dia de l’aniversari del seu pare. Portman és el cognom de soltera de la seva àvia materna. 

2. EL NAZISME VA COLPEJAR LA SEVA FAMÍLIA

Els besavis paterns van ser assassinats al camp d’extermini d’Auschwitz, i una de les seves besàvies maternes va treballar com a espia per als britànics durant la segona guerra mundial. Ella ha abordat l’antisemitisme en diverses ocasions al llarg de la seva carrera: el 1997 va protagonitzar a Broadway ‘El diari d’Anna Frank’, i el 2015 va debutar rere la càmera amb ‘A tale of love and darkness’, adaptació de les memòries d’Amos Oz.  

3. VA SER DESCOBERTA ALS 9 ANYS

Un agent del departament de màrqueting de Revlon se li va acostar en una pizzeria i li va preguntar si estaria interessada a ser model. «No, però m’agradaria tenir un representant: vull actuar», va contestar ella. Amb només 12 anys va estrenar la seva primera pel·lícula, ‘El professional (Léon)’ (1994), sobre una nena que es fa amiga d’un assassí a sou.

4. TÉ UN CERVELL PRIVILEGIAT

El seu quocient intel·lectual és de 140. El 2003 es va graduar a Harvard amb una llicenciatura en psicologia. Un any abans havia coescrit un article en una prestigiosa publicació científica –que va firmar com a Natalie Hershlag– titulat ‘Activació del lòbul frontal durant la permanència dels objectes: dades d’una espectroscòpia infraroja’.

5. VA REBUTJAR UN PREMI FAMÓS

Es tracta del premi Gènesi, concedit a Israel i considerat la versió jueva del Nobel. Després de ser anunciada com la seva guanyadora el 2018, l’actriu va fer pública la decisió de no acceptar-lo a causa de la seva oposició a les polítiques del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu

6. VA SER TRACTADA DE NENA COM A OBJECTE SEXUAL

Els seus personatges a ‘El professional (Léon)’ i ‘Beautiful girls’ (1996) eren nenes altament sexualitzades, i això la va exposar a situacions difícils: una emissora de ràdio, per exemple, va dur a terme un llarg compte enrere fins al dia del seu 18è aniversari. Avui és una activa feminista i sòcia d’una productora, Handsomecharlie Films, dedicada a crear oportunitats laborals per a dones.  

7. ÉS UNA DEFENSORA DELS ANIMALS

És vegetariana estricta des que tenia vuit anys i vegana intermitent des del 2009. Va produir i va narrar el documental ‘Eating animals’ (2017), basat en el llibre de Jonathan Safran Foer, amb l’esperança de donar llum sobre la crueltat que pateixen els animals i com prevenir-la. 

8. ‘EL CIGNE NEGRE’ LI VA MARCAR LA VIDA

Per interpretar-lo es va entrenar fins a 16 hores diàries, va perdre uns 10 quilos i va patir nombroses lesions. Va valer la pena: gràcies a ell va guanyar l’Oscar i el Globus d’Or. I durant el rodatge va conèixer la seva actual parella, Benjamin Millepied, el ballarí francès que es va encarregar de dissenyar les coreografies de la pel·lícula. Tenen dos fills, Aleph i Amalia.

 

9. EL SEU COMPROMÍS POLÍTIC ÉS FORT

Notícies relacionades

És una simpatitzant acèrrima del Partit Demòcrata nord-americà. Va participar en les campanyes electorals de Hillary Clinton  el 2008 i el 2016, i el 2012 va fer el mateix en la de Barack Obama

10. ‘STAR WARS’ GAIREBÉ LI VA ARRUÏNAR LA CARRERA

Després de la seva participació a ‘Star Wars: Episodi I – L’amenaça fantasma’ (1999), apallissada per la crítica, el seu telèfon va deixar de sonar; van passar anys abans que ‘Cold mountain’ (2003) deixés clar el seu talent actoral. Aquella mala experiència només la va allunyar dels ‘blockbusters’ de forma provisional. Després d’encarnar la noia del personatge titular a ‘Thor’ (2011) i ‘Thor: El mundo oscuro’ (2013), l’any que ve serà l’encarregada de brandir el martell a ‘Thor: love and thunder’.