ICONA DELS 90

Christina Ricci fa els 40 anys allunyada dels focus

La que va ser nena prodigi del cine no aconsegueix papers a l'altura del seu talent

zentauroepp47125869 beverly hills  ca   february 24   christina ricci attends th200206105445

zentauroepp47125869 beverly hills ca february 24 christina ricci attends th200206105445 / Jon Kopaloff

3
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 12 de febrer es compleixen 40 anys del naixement de Christina Ricci. I més o menys cinc de l’arribada de l’últim paper realment rellevant de l’actriu, el de Zelda Fitzgerald en la sèrie ‘Con ella empezó todo’. Un paper que ella mateixa es va buscar: després que la fascinés el llibre de Therese Anne Fowler sobre l’escriptora, va trucar al seu agent perquè esbrinés qui tenia els drets, i com que no els tenia ningú, ella mateix va armar el projecte. Va recordar, a més, que és una gran actriu; que sap expressar emocions importants sense forçar la màquina. Aquests grans ulls fan tota la feina amb naturalitat.

¿Què va passar amb Christina Ricci?, ens podríem preguntar-nos. ¿Per què una de les millors i més carismàtiques actrius de la seva generació va acabar sent gairebé apartada de Hollywood? Abans de ‘Con ella empezó todo’, Ricci feia una dècada que tenia seriosos problemes per trobar papers a l’altura del seu talent. L’últim havia sigut el de nimfòmana encadenada en la memorable (de debò) ‘Black snake moan’. Margot Robbie no va patir el fracàs de la sèrie ‘Pan Am. ¿Per què ella sí? Robert Pattinson va sortir indemne de ‘Bel Ami, historia de un seductor’, aquell ridícul biopic de Guy De Maupassant. ¿Per què ella no?

L’allunyament
de Hollywood
coincideix amb el
naixement del
seu únic fill,
el 2014

Per a Ricci, això de l’espectacle va començar, potser, massa aviat. Una cercatalents va quedar corpresa amb ella en una obra nadalenca de l’escola i, gairebé sense adonar-se’n, estava rodant ‘Sirenes’ amb Cher i Winona Ryder. No gaire després, es convertia en icona gòtica amb la seva encarnació de Miércoles a ‘La familia Addams’. Segons sol explicar, mai va tenir temps de reflexionar sobre el que feia. La seva família necessitava aquests sous. El seu germà va poder anar a la universitat gràcies a ella. 

A més de l’actuació, Ricci tenia la feina de la promoció, i era aquesta la que pitjor portava. D’adolescent va causar certa controvèrsia amb els seus comentaris sobre la mort o l’incest. Segons va explicar en una entrevista amb ‘The Guardian’, amb aquelles declaracions agressives combatia l’agressivitat dels mitjans: «Era com si arraconessin un animal i esperessin a veure si atacava; això és el que semblava». A la pantalla va continuar cultivant una imatge de jove angoixada i massa cansada de tot per a la seva edat: recordem els seus papers en ‘El contrari del sexe’, ‘Buffalo 66’ i, sobretot, ‘Nación Prozac’, encarnant Elizabeth Wurtzel, que acaba de morir.

Els seus problemes per trobar rols memorables van començar després d’aquesta pel·lícula, quan Ricci ja havia ben entrat en la vintena, però, per la seva imatge juvenil, gairebé ningú volia donar-li papers de dona professional o interès amorós seriós. Va rebre aplaudiments pel seu paper de nòvia de Charlize Theron a ‘Monster’, però després va encadenar pel·lícules tan oblidables com ‘Más allá de la muerte’, ‘Bel Ami’, ‘Els Barrufets 2’, ‘Mothers and daughters’ ... «Mai m’ofereixen coses bones o interessants», va dir en la mateixa entrevista amb ‘The Guardian’. «Sempre he hagut de perseguir les coses i, en aquest cas [‘Con ella empezó todo’], crear la meva pròpia feina».

Notícies relacionades

 

Per desgràcia, aquest treball només va durar una temporada. Després només hem vist Ricci en un ‘thriller’ en què no se la mereix (‘Distorted’) i un telefilm de poca repercussió (’Escaping the Madhouse’) sobre la periodista d’investigació del XIX Nellie Bly. Però, ¿ens hem de preocupar en excés per Ricci? Potser no tant. Al cap i a la fi, aquell període recent de poca activitat coincideix amb el naixement, l’agost del 2014, del seu primer fill. I a l’horitzó té projectes interessants, com la sèrie sobre supervivents d’un accident ‘Yellowjackets’, que protagonitzaria amb Juliette Lewis i la gran Melanie Lynskey. La volem veure brillar.

Temes:

Sèries Cine