NOVA ESTRELLA POP

10 coses que has de saber de Lizzo

La cantant i rapera és fanàtica de Sailor Moon i va viure sis mesos al seu Subaru de 1999

zentauroepp52029060 t ssies  10 cosas que hay que saber de lizzo  m s peri dico200129182230

zentauroepp52029060 t ssies 10 cosas que hay que saber de lizzo m s peri dico200129182230

4
Es llegeix en minuts
Juan Manuel Freire
Juan Manuel Freire

Periodista

Especialista en sèries, cinema, música i cultura pop

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La rapera, cantant i, no ho oblidem, experta flautista, va complir diumenge passat el seu somni d’actuar en els Grammy. No només això: va sortir de la gala amb tres premis. La coneixem millor a través de deu pistes.

1. En realitat es diu Melissa

Melissa Vivianne Jefferson, per ser precisos. El seu pare va somiar que es diria Melissa. Si a ‘Melissa’ li treus el ‘Me’ queda ‘Lissa’, i si tu i els teus amics de l’escola poseu una ‘o’ al final de tots els noms, sempre seràs Lisso. O Lizzo, encara més guai.

2. És fan de Sailor Moon

‘Nerd’ convençuda, Lizzo era de petita (i, bé, segueix sent-ho) molt fan del personatge de manga i anime Sailor Moon, aquesta estudiant de secundària que salva el món de tota classe de perills en les seves estones lliures. Fa un parell d’anys, Lizzo i el seu equip de ballarines, les Big Grrrls, es van disfressar de l’heroïna per a un concert en el Voodoo Music + Arts Experience de Nova Orleans.

3. És una gran flautista

Abans que cantant/rapera, Lizzo va ser flautista. Va començar a aprendre l’instrument en sisè curs i hi va seguir concentrat durant els seus estudis universitaris. La vam veure amb la seva flauta a la pel·lícula ‘Estafadores de Wall Street’. També en els Grammy: recordem aquell moment en què, durant un ‘mash-up’ de ‘Cuz I love you’ i ‘Truth hurts’, la seva bona amiga va descendir de les altures en una safata de plexiglàs i va arribar un només de flauta de 16 segons.

4. Aquesta flauta és tan famosa com Lizzo

Es diu Sasha Flute, té el seu propi compte a Instagram (amb 324.000 seguidors en el moment d’escriure aquestes línies), i ha de ser una de les poques flautes que ha aparegut retratada a les pàgines de ‘Rolling Stone’, junt amb, és clar, la d’Ian Anderson de Jethro Tull

5. Va viure al seu cotxe durant sis mesos

Això de Lizzo no ha sigut instantani: va crear el seu primer grup als 14 anys (Cornrow Clique) i ara ja en té 31. Ha passat per trams complicats, com quan, després de deixar la universitat i rendir-se amb la flauta, va acabar dormint primer en sofàs i terres aliens i, després, al seu Subaru de 1999.

6. És a dir, això de ‘millor nova artista’ és relatiu

Melissa/Lizzo estava nominada en la categoria d’artista revelació en els Grammy, però la seva carrera ja és llarga. Va començar a cantar en grups el 2008, i va arribar a formar un de rap de cert renom, The Chalice. L’exitós ‘Cuz I love you’ és el seu tercer àlbum, quart si expliquem el que va gravar a mitges amb l’artista electrònic The Larva Ink.

7. És de sexualitat fluida

En qüestions de sexualitat o gènere, Lizzo no vol encasellar-se en cap categoria. «No em quedo amb una sola cosa», va dir a ‘Teen Vogue’. «No puc estar asseguda aquí ara mateix i dir-te que soc només una cosa. ¡Per això els colors del moviment LGBTQ+ són un arc de Sant Martí! Perquè hi ha un espectre, i ara mateix sembla que vulguem mantenir-lo blanc i negre».

8. És una activista de la positivitat corporal

Quan era jove, Lizzo lamentava la mala imatge que envoltava els cossos grans. O, pitjor encara, la falta de qualsevol classe de representació. «Veia coses a la televisió i mirava les revistes i no em veia a mi mateixa», va comentar en l’edició britànica de ‘Vogue’. «Quan no et veus a tu mateixa, creus que et passa una cosa dolenta». En el seu grup de ballarines, Big Grrrls, són tot dones de talla gran. 

9. Va deixar Twitter pels ‘trolls’

Notícies relacionades

El 5 de gener, Lizzo anunciava que deixava la plataforma de manera indefinida; des d’aleshores, els escassos tuits publicats en el seu compte han sigut obra del seu management. Va explicar els seus motius en viu... per Instagram: «M’encantaria ser a Twitter perquè podria connectar amb la gent que em recolza positivament, i que ajuda a promoure els meus propis missatges positius. Però estic en un punt en què ja no només em costa bregar amb la gent dolenta d’internet, sinó amb tota la negativitat dirigida a internet cap a tot el món... Fins i tot des del meu pou de positivitat la percebo, i no em prova».

10. Sabia que triomfaria

Hi va haver un temps en què Lizzo era molt més feliç a Twitter. El 16 de setembre del 2015, tot just sortida d’una temporada com a telonera de Sleater-Kinney, escrivia aquest tuit optimista: «Avís: seré a tots els escenaris, dels Grammy al pati de la teva àvia». Només va obtenir cinc retuits i 17 ‘likes’, semblava que ningú se la prenia gaire seriosament, però la feliç profecia s’ha fet realitat. Si practiques un somni, igual fins i tot es compleix: el 29 de gener del 2018, practicava el seu discurs dels Grammy en un vídeo en topless a Instagram.

Temes:

Premis Grammy