ASSESSORA DE CAMPANYA

Kimberly Guilfoyle: la nova 'trumpette'

La nòvia de Donald Trump Jr, advocada i antiga presentadora de la Fox, està abocada en captar vot femení per al president

zentauroepp50631896 new york  ny   february 13   kimberly guilfoyle and donald t191030124013

zentauroepp50631896 new york ny february 13 kimberly guilfoyle and donald t191030124013 / Astrid Stawiarz

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units van tenirles Ronettes, les Supremes, les Sangri-Las i les Sirelles. Ara téles Trumpettes, un grup de dones relativament famoses de l’entorn familiar i polític del president Donald Trump dedicat a buscar el vot femení de cara a les eleccions del 2020. Encapçalades per Lara Trump, la dona del tercer fill del magnat, Eric, el grup ha afegit a les seves files l’últim fitxatge del clan, Kimberly Guilfoyle, la nova nòvia del primogènit Donald Jr, recentment divorciat de la mare dels seus cinc fills. Guilfoyle no és una dona estatuària com Melania. És més aviat un «pitbull amb pintallavis» –per fer servir l’expressió de Sarah Palin–,una antiga presentadora de Fox News de verb afilat i completament entregada al trumpisme. 

Guilfoyle es va unir a la campanya del republicà a l’abril, un mes abans que fes pública la seva relació amb Trump, i des d’aleshores ha participat en nombrosos esdeveniments de Women for Trump, la coalició creada per mobilitzar l’electorat femení i recaptar fons. La seva missió passa per superar el 42% de vots entre les dones que l’avui president va obtenir el 2016, una xifra gens menyspreable tenint en compte el seu llarg historial de misogínia i sexisme, amb frases que haguessin enfonsat qualsevol altre candidat, com aquella en la qual presumia d’«agafar pel cony» les seves preteses conquestes. «No hi ha president que hagi fet més per avançar els drets de les dones», va dir a l’agost Guilfoyle en un acte a Las Vegas. «No hi ha res que fongui més ràpid els pomposos socialistes demòcrates que una dona forta, intel·ligent i apoderada que s’aferra a la seva Bíblia i la seva pistola».

Electorat rural

La nova assessora sènior de la campanya de Trump maneja amb mestria el llenguatge i els greuges que ressonen entre l’electorat rural i suburbà del president, però com li passa a la seva nova família política, també ella procedeix d’un dels bressols associats amb l’elit. Guilfoyle va néixer a San Francisco fa 50 anys en una família d’immigrants. La seva mare era porto-riquenya; el seu pare, irlandès. Es va llicenciar en Dret amb ‘cum laude’ i va obtenir un doctorat abans de posar-se a treballar com a fiscal a San Francisco, una ocupació que va compaginar amb flirtejos com a model per a Victoria’s Secret i Macy’s. 

Sempre li van agradar els homes amb poder i diners. Va estar casada amb Gavin Newsom (2001-2006), l’actual governador de Califòrnia i llavors alcalde de la seva ciutat natal, i més tard amb l’empresari i dissenyador industrial Eric Villency (2006-2009). Aleshores ja havia començat a treballar a ‘The Five’, una de les tertúlies polítiques deFox News, la cadena que catapultaria Trump al poder després de diluir durant anys les fronteres entre la veritat i la mentida amb una cultura tòxica de recolzament incondicional als republicans. Quan van esclatar els escàndols d’assetjament i abús sexual cap a les seves empleades de Roger Ailes, l’home que va convertir Fox en la màquina de propaganda conspiradora que és avui, Guilfoyle es va erigir en una de les seves principals defensores. 

«Puta porto-riquenya»

«En termes de caràcter, integritat i credibilitat, no puc defensar prou Roger», va dir el 2016. Però aquesta generositat cap al seu mentor no sempre va ser corresposta. D’acord amb una de les denúncies judicials contra Ailes, el cap de la cadena solia referir-se a ella com «la puta porto-riquenya», «la fàcil» o «la guerrera porto-riquenya». Amb el vell ja enterrat, Guilfoyle va deixar la cadena el 2018 per unir-se al Super Pac de Trump, un comitè dedicat a recaptar fons per al president. No sense certa polèmica. Diversos mitjans van publicar que Fox l’estava investigant per «abusar emocionalment» d’alguns dels seus col·legues i «compartir-hi regularment detalls sobre la seva vida sexual». 

Notícies relacionades

I així fins al mes de maig passat, quan es va fer pública la seva relació amb el Trump Jr. i el seu fitxatge formal per a la campanya de Trump. Només dos mesos després es va especular que s’havien compromès, un rumor després desmentit, i que busquen casa als Hamptons, el refugi de platja de l’elit neoyorkina adinerada.