JOVE TALENT

10 coses que cal saber de Greta Fernández

L'actriu, de 24 anys, acaba de ser reconeguda amb la Concha d'Or de Sant Sebastià

zentauroepp50207120 mas periodico t ssies dibujo greta fern ndez191003134117

zentauroepp50207120 mas periodico t ssies dibujo greta fern ndez191003134117

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Martínez
Beatriz Martínez

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El seu treball interpretatiu a ‘La hija de un ladrón’ ha merescut la Concha d’Or a Sant Sebastià. Premi que ha compartit amb l’alemanya Nina Hoss pel seu paper protagonista a ‘The audition’, de manera que l’experiència i la força juvenil van estar representades en el palmarès. 

 

1. Porta la interpretació a la sang

És filla de l’escriptora Esmeralda Berbel i de l’actor Eduard Fernández. La primera vegada que el va veure en acció va ser a ‘Los lobos de Washington’, de Mariano Barroso, quan només tenia quatre anys. Des d’aquell moment, la figura paterna es va convertir en un eix de referència dins d’aquest món. D’ell ha après a estimar la professió, a esforçar-se per compondre cada paper i a tenir paciència a l’hora d’aconseguir els seus èxits. 

2. Tímids inicis

Quan va participar en la pel·lícula de Cesc Gay ‘Ficció’ tenia 11 anys i ho va viure com un joc. Hi feia un petit paper encarnant la filla del personatge d’Eduard Fernández. Però encara no sabia que consagraria els seus esforços en el món interpretatiu. Segons la mateixa actriu, tot va anar sorgint de manera orgànica, col·laborant amb petits papers (de ‘La propera pell’ a ‘La enfermedad del diumenge’) que van anar dotant-la de consistència fins que va estar preparada per a més reptes.

3. Artista multidisciplinari

Ha fet els seus pinets en el món de la moda, és una apassionada de la fotografia i ha aparegut en diversos videoclips, el primer, encara sent una ‘teenager’, l’any 2011 per a la banda Tachenko en la seva versió de la cançó ‘Mediterráneo’ i, més recentment, a ‘Persiguiéndonos’, de C. Tangana, o a ‘Crime’, de Gabriela Richardson. Tampoc descarta escriure en el futur, seguint els passos de la seva mare. 

 

4. Musa mil·lenista

El seu compte d’Instagram té 113.000 seguidors. A través d’aquesta plataforma ha aconseguit erigir-se en una de les presències més magnètiques de la seva generació junt amb amigues com la dissenyadora Miranda Makaroff, l’actriu Úrsula Corberó i la model Gala González. Diu que no es considera ‘influencer’, però les seves imatges destil·len un estil de vida tan fresc i desinhibit com compromès. I les marques se la rifen per aparèixer a les seves fotos. 

5. Compromesa

És feminista i sempre s’ha mostrat sensible a la causa LGTBI sobretot durant la promoció d’‘Elisa y Marcela’, la pel·lícula d’Isabel Coixet en què interpretava una dona que a finals del segle XXI va haver de viure la condemna de la societat del moment per la seva orientació sexual. Creu que pertany a una generació que pot canviar les coses, i per això intenta ser conseqüent a l’hora de triar els seus treballs amb la seva manera de pensar. 

 

6. Sobre les taules

Va debutar al teatre amb ‘Amanda T’, d’Àlex Mañas, junt ambIsak Férriz i, més tard, Xavi Sáez, inspirada en la història d’una jove canadenca de 15 anys que va patir ciberassetjament i va acabar suïcidant-se després d’anunciar-ne els motius a les xarxes socials.  

7. Cinèfila

Li encanta el cine de Michael Haneke i de Paolo Sorrentino i perdre’s en ‘La gran bellesa’ o en ‘La juventud’, tot i que la seva pel·lícula favorita és ‘El viatge de Chihiro’, d’Hayao Miyazaki.  Li encantaria treballar ambNathalie Poza i Bárbara Lennie i fer el salt al cine europeu. Per això, a més de l’anglès, que domina, somia estudiar francès. També admiraPedro Almodóvar, Jaime Rosales i, per descomptat,Isabel Coixet, a qui coneix des de petita i que li va donar el seu primer paper protagonista. 

8. Exigent

Reconeix que els papers els viu en carn pròpia. Durant el rodatge de ‘La hija de un ladrón’, arribava exhausta després de cada dia de rodatge. Només volia estar sola i plorar després del grau d’intensitat a què havia estat exposada durant tot el dia. 

9. De Barcelona a Madrid

Notícies relacionades

Recentment s’ha traslladat a viure a Madrid i, tot i que se sent feliç i expectant davant dels nous canvis que està vivint, troba a faltar els seus, especialment la seva mare i el seu nòvio Luca. 

10. Concha d’Or

El reconeixement definitiu a la seva incipient carrera ha sigut rebre el prestigiós guardó a la millor interpretació femenina en el passat Festival de Sant Sebastià per encarnar a ‘La hija de un ladrón’ Sara, una jove mare soltera que viu en un pis d’acollida i que manté una tensa relació amb el seu pare. Va compartir el premi ‘ex aequo’ amb una de les grans dames del cine alemany, Nina Hoss.