ACTRIU INCOMBUSTIBLE

¡Tremola, Terminator! Torna Sarah Connor

Linda Hamilton es retroba amb el seu mític personatge d'heroïna salvadora de la humanitat gairebé 30 anys després

zentauroepp50168573 mas periodico linda hamilton terminator191003121623

zentauroepp50168573 mas periodico linda hamilton terminator191003121623

3
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

Linda Hamilton mai va estar realment interessada en la fama; de fet, si el que ella mateixa diu és veritat, no li va agradar gens tenir-ne. Però aquest és només un dels motius que expliquen per què, després d’aconseguir una plaça fixa al panteó de la cultura pop, l’actriu pràcticament va posar fi a la seva carrera cinematogràfica, i per què dècades després li ha resultat tan difícil decidir-se a tornar a ficar-se a la pell del seu personatge més famós a ‘Terminator: Destino oscuro’, que en unes setmanes arriba als cines.  

 

El cert és que Hamilton va ser incapaç d’imaginar l’impacte que ‘Terminator’ (1984) tindria en la seva incipient carrera mentre la rodava. Llavors, la seva il·lusió era guanyar-se la vida representant obres de Shakespeare sobre els escenaris, i aquella pel·lícula de ciència-ficció pionera –sobre una jove cambrera, Sarah Connor, i un ciborg (Arnold Schwarzenegger) enviat del futur per matar-la i evitar així que doni a llum el salvador de la humanitat–, ho va canviar tot.

 

Per preparar
el rodatge, es va
sotmetre a
duríssims
entrenaments
i a un
tractament
a base d’
hormones

Primer es va obsessionar tant amb ella que va caure en una depressió –prèviament ja havia sigut diagnosticada bipolar–. I després no va ser capaç de fer enlairar la seva carrera. El 1986 va participar en un episodi de ‘S’ha escrit un crim’ i va compartir escenes amb un home vestit de goril·la a ‘King Kong 2’. Dos anys després, va coprotagonitzar la telesèrie ‘La bella y la bestia’. I poc més. 

Quan el director James Cameron li va parlar de la idea que tenia per a una seqüela de ‘Terminator’, Hamilton continuava casada amb l’actor Bruce Abbott; per quan el guió de la nova pel·lícula va estar a punt, acabava de donar a llum i estava en tràmits de divorci. Sobre el paper no era el millor moment per entregar-se a les exigències d’una pel·lícula d’acció de tal magnitud, però ella va sentir que els sentiments que la turmentaven li resultarien molt útils a l’hora d’encarnar Sarah. Com a resultat, gràcies a ‘Terminator 2: El judici final’ (1991), el personatge es va convertir en una de les heroïnes més icòniques de la història del cine. 

 

15 anys sense sexe

En lloc d’aprofitar aquell impacte cultural per consolidar el seu èxit professional, i en part perquè tot el que se li oferia eren papers de dones guerreres, Hamilton es va apartar un temps de les càmeres per centrar-se en la seva relació amb Cameron, amb qui va tenir una filla el 1993. A partir de llavors, la parella va viure en permanent crisi fins que, després de casar-se el 1997, es van divorciar definitivament dos anys després. Des d’aleshores, la vida sentimental de l’actriu ha sigut nul·la. «Fa almenys 15 anys que visc en el celibat», va confessar ella mateixa recentment a ‘The New York Times’.

Notícies relacionades

Al llarg de les últimes dues dècades, Hollywood ha ampliat la saga ‘Terminator’ amb tres pel·lícules més, en què no han participat ni Hamilton ni Cameron, i que no van comptar amb el favor de la crítica ni amb el del públic. Per això l’actriu no s’esperava la carta que va rebre del seu exmarit fa dos anys, en què li oferia la possibilitat d’encarnar Connor una vegada més. Ella feia més de dues dècades que treballava exclusivament en telesèries i pel·lícules de baix pressupost; vivia allunyada de les catifes vermelles i les maquinàries de promoció. No li venia de gust acceptar la feina.

Quan ho va fer, això sí, va ser fins a les últimes conseqüències. Per preparar el rodatge, es va sotmetre a duríssims entrenaments al desert amb els Boines Verdes, i a un tractament hormonal per guanyar musculatura. En altres paraules, va decidir ser la primera actriu de 63 anys que es converteix en una heroïna d’acció. I, de passada, va decidir tornar a la fama. ¿Hi sobreviurà aquesta vegada? 

Temes:

Cine